Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Winery WOW


Naziv vinarije  WOW Winery

Adresa  Josipa Kolumba 33, 24413 Palić

Vlasnik vinarije Živojin Đorđević

Godina osnivanja2006.

Vinar  Živojin Đorđević

Lokacija vinogradaPalić, Negotin, Rajac

Površina vinograda225 ha Palić 150 ha Negotin

Vrsta zemljištapesak, 11 tipova vinogradarske zemlje u Rajcu

Kooperacija  200  ha Makedonija, 40 ha Hercegovina

Godišnja proizvodnja  1,5 milion litara, 2 miliona boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, šardone, sovinjon blan, pino sivi, pino beli, kaberne sovinjon, merlo, pino noar, portugizer,

Nazivi vina  WOW Pinot Grigio, WOW Pinot Blanc, WOW Chardonnay, WOW Merlot, WOW Pinot Noir, WOW Cabernet Sauvignon

E-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Web adresa www.wowwinery.com

Nakon što je prodao kompaniju koja je proizvodila popularne Next sokove, Živojin Đorđević je veoma brzo pronašao novi izazov. Poznat kao veliki ljubitelj i kolekcionar vina (u porodičnom podrumu ima oko 5.500 vrhunskih boca vina iz čitavog sveta) odlučio je da u ljubav prema vinu uloži trud, novac i umeće sa ciljem da proizvede vrhunsko vino.

Tako je 2006. godine počeo posao sa vinom kome su se priključili najbolji ljudi iz bivše firme. Vinariju je nazvao WOW Winery ili World of Wine (svet vina) Živojina Đorđevića da bi istakao različitost svog pogleda na vinski svet. Vinogradi za bela vina kupljeni su na Paliću, a za crvena u  Negotinskoj krajini. Njihovu sadnju pomogao je konsultant Olivije Tregot, koji je radio za osam najvećih šatoa na planeti. Đorđević je kao protivnik regionalnih sorti grožđa pažnju posvetio samo svetskim opšteprihvaćenim sortama, pa su na 225 hektara najkvalitetnijeg palićkog peska posađeni šardone, pino griđo i pino blan, a u Negotinskoj krajini vrhunske sorte za crvena vina kaberne sovinjon, pino noar i merlo. 

Dobiti maksimum od grožđa, svih sto odsto njegovog potencijala, osnovni je moto koji ima WOW Winery. Ugledavši se na vinare iz Novog sveta, WOW Winery počeo je da stvara vina na jedan potpuno nov način za ovdašnje uslove. Ovaj stil proizvodnje Dorđević naziva „ekstremna proizvodnja vina“ ili proizvodnja „na granici“, za koju je potrebna vrhunska tehnologija koja se primećuje na svakom koraku podruma na Paliću. Nove prohromske cisterne svih veličina i nepregledni redovi barik buradi smenjuju se i stapaju u futurističku sliku. U podrumu se nalaze i najnovija linija za prijem i preradu grožđa, kao i pneumatske prese kakvih do sada nije bilo u Srbiji. 

Još jedan neobičan pristup koji neguje WOW Winery odnosi se na težnju da se proizvede veoma velika količina vina vrhunskog kvaliteta. Naime, kako je u industriji sokova proizvodio stotine miliona litara godišnje, Đorđević smatra da kvantitet neće ugroziti kvalitet i da je WOW Winery u stanju da u bliskoj budućnosti proizvede veliku količinu visokokvalitetnog vina.

 

Share

Najnovije vesti


Coca-Cola hbc najodrživiji proizvođač napitaka u evropi

Prema Dau Džons indeksu održivosti za 2019. godinu, jednom od vodećih globalnih merila održivosti poslovanja, kompanija Coca-Cola HBC je rangirana kao najodrživiji proizvođač napitaka u EvropiZlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.