Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Dibonis

Naziv vinarije  Vinarija Dibonis

Adresa  Palićki put, 24000 Subotica  

Vlasnik vinarije  Laslo Boni

Godina osnivanja   2007. 

Enolog  Vlada Nikolić 

Lokacija vinograda   Veliki Radonovac

Površina vinograda   4 ha

Vrsta zemljišta   pesak i crnica

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  150.000 litara, 200.000 boca

Sorte grožđa  sovinjon blan, italijanski rizling, rajnski rizling, muskat otonel, iršai oliver, furmint, merlo, kaberne sovinjonkaberne fran, pino noar, vranac

Nazivi vina  Muskat, Pinot Gris, Riesling, Riesling Rajnski, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Wild Roses

E-maiOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.dibonis.com

 

Jedan od najuspešnijih privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine vina Mesopotamije. Obećao je sebi da će ga uzgajaiti na čuvenom palićkom pesku i pored odvraćanja stručnjaka koji su ga podsećali da širaz voli topliju klimu i drugačije uslove. Jedan od njih čak se zarekao da će, ako Laslo ostvari plan, pojesti svoju diplomu.

Međutim, Boni je uspeo i prošlogodišnja berba pokazala je da sorta grožđa koja nosi ime po drevnom persijskom gradu ima potencijale i na severu Vojvodine, Paliću.

Osim širaza, na oko četiri hektara vinograda Boni je posadio i čokote drugih crvenih i belih sorti grožđa. Prve godine zasađeno je 20.000 čokota, druge 10.000, a treće još 3.000. Osobenost Bonijevih vinograda jeste to što se na hektaru nalazi dvostruko više čokota nego u klasičnoj sadnji, gde ih ima oko tri i po hiljade. Prinosi su kontrolisani, tako da na jednom čokotu ne sme da bude više roda od jednog i po kilograma jer se time postiže vrhunski kvalitet. Međutim, Boni će i dalje kupovati crveno grožđe iz Makedonije i belo iz Mađarske pošto klimatski uslovi na Paliću nisu idealni za neke sorte od kojih vinarija Dibonis želi da proizvodi vino. Kako neće dozvoliti da vino proizvodi od lošeg grožđa, Boni neće povećavati zasade i zaustaviće se na proizvodnji od 200.000 litara vina.

Naziv vinarije i etiketa vina Dibonis, Laslo Boni izveo je iz kombinacije svog prezimena, imena boga vina Dionisa i latinske reči bono, što znači dobro. 

Restoran Širaz još je jedan ostvareni san Lasla Bonija. U restoranu se služe vina sa svih kontinenata, uz specijalitete mađarske kuhinje, ali ono što ga izdvaja od ostalih restorana u Srbiji jeste posedovanje vinskog trezora, gde zainteresovani građani mogu da čuvaju svoja vina koja za to zahtevaju određene uslove. U osnivanju je viteški vinski red širaz i festival koji će biti održavan u Subotici, a u planu je i otvaranje škole za somelijere, jer kraj koji hoće da razvija turizam mora imati stručnjake za slaganje hrane i pića.

 

 

 

Share