Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Amerikanci najveće vinopije

Prema izveštaju Vinexpoa, SAD je zemlja u kojoj se najviše konzumira vino. Broj onih koji piju vino nekoliko puta nedeljno u poslednjih 15 godina se gotovo udvostručio. Sa 7,6 odsto u 2000. na 13 osto u 2015. godini, a za ovaj rast zaslužna je populacija između 21. i 38. godina. Oni su sada najveće vinopije i popiju 42 odsto vina u SAD-u. Istraživanje Wine Market Council (WMC) pokazalo je da oni tokom jedne nedelje popiju nešto više od tri čaše vina. Interesantno je da su SAD po potrošnji vina ispred Francuske, koja je upravo poznata po ovom piću. Od 216 milijardi koje se godišnje potroše na alkoholna pića, 104 milijarde ode na pivo, oko 80 milijardi na jaka alkoholna pića i 32 milijarde na vino. U poslednje četiri godine prosečna cena boce vina porasla je za 1,5 američkih dolara i sad iznosi 7,81 dolar.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...