Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Zvonko Bogdan

Vinarija Zvonko BogdanVinarija Zvonko BogdanPriča o Vinariji Zvonko Bogdan počinje od kvaliteta. Pažnju pre svega skreće impresivna zgrada vinarije pomaljajući se svojim krovom iz zelenog mora vinograda. Kada zgradi vinarije priđete, shvatate kako je veza između podneblja i vina ovde u svakom detalju. Na prvi pogled gotovo je neverovatno da impresivna i skladna zgrada u stilu secesije, karakteristične za ovaj deo Panonije, potpuno stopljena sa okruženjem, unutar sebe krije najmodernije opremljenu vinariju u regionu. 

Berba se radi isključivo ručno, u gajbice, kako ne bi došlo do neželjenog oštećenja grozdova, a prerada počinje samo pola sata nakon što se grozd skine sa čokota, i to posle ručnog prebiranja svake bobice, kako bi samo one zdrave ušle u vino. Prinosi su takođe redukovani, jer se ovde insistira na kvalitetu, a ne na količini. 

Takav način proizvodnje zahteva i podrazumeva i vrhunsku vinsku opremu. Sistemi za prijem i primarnu preradu grožđa dolaze iz čuvene francuske firme Vaslin Bucher, dok su hrastovi vinifikatori u kojima nastaje crveno vino marke Seguin Moreau, jedne od najprestižnijih francuskih kompanija za proizvodnju hrastovih bačvi.

Onaj deo proizvodnje koji posetioce najviše interesuje, dakle mesto na kom vina odležavaju, nalazi se u najnižoj etaži vinarije. U Podrumu Vinarije Zvonko Bogdan nalazi se više od 300 barika od najboljeg francuskog, ali i američkog belog hrasta. Pogled na salu pruža se iz sasvim posebne, staklom odvojene degustacione prostorije impresivnog enterijera.

 

Po ugledu na sve veći broj vinara širom sveta, Vinarija Zvonko Bogdan će od sledeće godine, na svojim belim i roze vinima, potpuno preći na upotrebu navojnog čepa, poznatijeg kao screw cap. Stvarni uzrok sve masovnijeg uvođenja screw capa je TCA (2,4,6, trihloranisol), hemijsko jedinjenje koje u vino najčešće dolazi preko plutanog čepa i koje dovodi do pojave neugodnog mirisa u vinu koji podseća na plesan, poznatiji kao „cork“ ili miris vina na čep. Nikako ne treba zanemariti ni praktičnost, ali ni ekološki aspekt prelaska na upotrebu navojnih čepova, čime se pre svega podiže svest i briga za očuvanje prirodnih resursa.

 

 

 

 

Share