Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Španski koreni, ukus Novog sveta

Čileanska vina

Čileanska umetnost proizvodnje vina prilično je hibridna. Prve vinograde u Čileu sadili su španski doseljenici u 16. veku. Talas imigranata, mahom Italijana, u 19. veku u Čile je doneo svoju vinarsku tradiciju. Kao dodatak tom internacionalnom šmeku, klima u Čileu izuzetno je povoljna za gajenje Bordeaux varijeteta grožđa, kao što su Cabernet sauvignon, Chardonnay i Merlot. Nekoliko čileanskih regija idealno je za gajenje Rieslinga, koji je zahvaljujući dobrim uslovima veoma svež i suv i po ukusu sličan nemačkom Steinwienu.

Ukratko, čileanska vina veoma su kosmopolitska, što je zanimljivo za tu relativno izolovanu zemlju, s jedne strane okruženu Andima, a s druge Pacifikom. Visoke obale štite veći deo tla na kome se uzgaja vinova loza od preterane vlage, a blaga pacifička klima štiti ga od prekomerne vrućine.

Centralna dolina, smeštena između obalskih planina i Anda, predstavlja glavno područje za uzgajanje vinove loze. Ovde su vinogradi kategorizovani u zavisnosti od geografske širine. Najbolje grožđe uzgaja se u centralnoj regiji, koja se prostire na području 80 km severno i 240 km južno od glavnog grada Santjaga. Zemlja u severnom delu centralne regije koristi se uglavnom za uzgajanje stonog grožđa, kao i grožđa koje se koristi za čileansku rakiju Pisco. Zemlja na jugu koristi se za uzgajanje Paisa i Moscatela, popularnih vrsta grožđa rezervisanih uglavnom za domaće tržište, iako se nešto vina i izvozi.

 

Vinske regije u Centralnoj dolini, počevši od juga ka severu, jesu:

 

Maule

Ovde se nalazi oblast Curico, koja je hladnija i vlažnija od Rapela. 

 

Rapel

Ovde se nalazi oblast Colchagua. To je regija s hladnijom klimom nego Maipo.

 

Maipo

Ovde je locirana većina velikih vinarija. Regija je relativno mala.

 

Aconcagua

Ova regija nalazi se severno od Santjaga i ima najtopliju klimu, idealnu za gajenje kvalitetnog grožđa.

 

Bio Bio

U ovoj regiji gaji se uglavnom Pais i Moscatel.

 

Casablanca

Ova regija, koja se nalazi blizu Santjaga, poznata je po belom grožđu.

Vrsta grožđa Pais, u kojoj lokalno stanovništvo uživa već vekovima, gotovo je nepoznata van granica Čilea. Čileanski Merlot i Cabernet sauvignon bili su prihvaćeni na internacionalnom nivou još pre 20 godina, ali je izvoz bio neredovan i u malim količinama. Tek sredinom osamdesetih godina prošlog veka pretvorio se u ozbiljnu industrijsku granu, tako da se proizvodnja vina udvostručila. 

Strane investicije imale su veliki uticaj na čileansku industriju vina.

Čileanska vina nose najrazličitija imena, koja su ponekad u skladu s nazivom regije, a ponekad s nazivom čitave oblasti u kojoj su nastala. Mnoga čileanska bela vina podsećaju na jeftinija kalifornijska vina, dok su crvena vina dosta kvalitetnija. 

Čileanska vina svakako imaju dosta potencijala i njihovi proizvođači postali su značajni u svetskim okvirima. CBN

 

Share