Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Španski koreni, ukus Novog sveta

Čileanska vina

Čileanska umetnost proizvodnje vina prilično je hibridna. Prve vinograde u Čileu sadili su španski doseljenici u 16. veku. Talas imigranata, mahom Italijana, u 19. veku u Čile je doneo svoju vinarsku tradiciju. Kao dodatak tom internacionalnom šmeku, klima u Čileu izuzetno je povoljna za gajenje Bordeaux varijeteta grožđa, kao što su Cabernet sauvignon, Chardonnay i Merlot. Nekoliko čileanskih regija idealno je za gajenje Rieslinga, koji je zahvaljujući dobrim uslovima veoma svež i suv i po ukusu sličan nemačkom Steinwienu.

Ukratko, čileanska vina veoma su kosmopolitska, što je zanimljivo za tu relativno izolovanu zemlju, s jedne strane okruženu Andima, a s druge Pacifikom. Visoke obale štite veći deo tla na kome se uzgaja vinova loza od preterane vlage, a blaga pacifička klima štiti ga od prekomerne vrućine.

Centralna dolina, smeštena između obalskih planina i Anda, predstavlja glavno područje za uzgajanje vinove loze. Ovde su vinogradi kategorizovani u zavisnosti od geografske širine. Najbolje grožđe uzgaja se u centralnoj regiji, koja se prostire na području 80 km severno i 240 km južno od glavnog grada Santjaga. Zemlja u severnom delu centralne regije koristi se uglavnom za uzgajanje stonog grožđa, kao i grožđa koje se koristi za čileansku rakiju Pisco. Zemlja na jugu koristi se za uzgajanje Paisa i Moscatela, popularnih vrsta grožđa rezervisanih uglavnom za domaće tržište, iako se nešto vina i izvozi.

 

Vinske regije u Centralnoj dolini, počevši od juga ka severu, jesu:

 

Maule

Ovde se nalazi oblast Curico, koja je hladnija i vlažnija od Rapela. 

 

Rapel

Ovde se nalazi oblast Colchagua. To je regija s hladnijom klimom nego Maipo.

 

Maipo

Ovde je locirana većina velikih vinarija. Regija je relativno mala.

 

Aconcagua

Ova regija nalazi se severno od Santjaga i ima najtopliju klimu, idealnu za gajenje kvalitetnog grožđa.

 

Bio Bio

U ovoj regiji gaji se uglavnom Pais i Moscatel.

 

Casablanca

Ova regija, koja se nalazi blizu Santjaga, poznata je po belom grožđu.

Vrsta grožđa Pais, u kojoj lokalno stanovništvo uživa već vekovima, gotovo je nepoznata van granica Čilea. Čileanski Merlot i Cabernet sauvignon bili su prihvaćeni na internacionalnom nivou još pre 20 godina, ali je izvoz bio neredovan i u malim količinama. Tek sredinom osamdesetih godina prošlog veka pretvorio se u ozbiljnu industrijsku granu, tako da se proizvodnja vina udvostručila. 

Strane investicije imale su veliki uticaj na čileansku industriju vina.

Čileanska vina nose najrazličitija imena, koja su ponekad u skladu s nazivom regije, a ponekad s nazivom čitave oblasti u kojoj su nastala. Mnoga čileanska bela vina podsećaju na jeftinija kalifornijska vina, dok su crvena vina dosta kvalitetnija. 

Čileanska vina svakako imaju dosta potencijala i njihovi proizvođači postali su značajni u svetskim okvirima. CBN

 

Share

Najnovije vesti


Zbaralji Saverio za CafeBar network

Sbaragli Saverio, chef restorana Tosca, Ženeva

EKSKLUZIVNO ZA CAFÉBAR NETWORK

Svi restorani zaslužuju Mišlenovu zvezdicu!



U Homi ima mesta za sve

Kada smo krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati, našoj akciji među prvima se pridružio fine-dining restoran Homa



Chez Nik

Posle 17 godina u ugostiteljskom biznisu, od pekare, preko fast fooda i čuvene palačinkarnice Keops, ugostitelj Nikola Stupar, rešio je da, kako kaže, zaokruži svoju ugostiteljsku priču. Zato je na Novom Beogradu otvorio restoran Chez Nik. U...



Kako da izgradite identitet lokala

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

U izgradnji identiteta lokala, restorana, bilo kog objekta, učestvuje veliki broj faktora, enterijer i spoljašnjost, koncept, osoblje, vlasnik, atmosfera... i na izgradnji i održanju identiteta...



Poštujte autoritete

Nikola Stojaković, srpski kuvar svetskog glasa, kuvarsku karijeru započeo je još u domaćoj  kuhinji. U njegovoj porodici, kaže, kult hrane bio je oduvek veoma važan. Uživa u pravljenju sosova, a sa 27 godina može da se pohvali dugogodišnjim radom...