Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti

Još niste sigurni čime da nazdravite sa prijateljima i dragim osobama kada sat otkuca ponoć i obeleži početak Nove godine. Čašom šampanjca? Ili nekim zanimljivim koktelom? Preporučujemo oba u isto vreme. 

 

Pete Vels, gastronomski kritičar iz SAD, napravio je top listu 12 novootvorenih restorana u Njujorku koji su na njega ostavili najjači utisak u 2012. godini, koju je objavio The New York Times. Prenosimo vam njegova zapažanja.

 

Jednom od najistaknutijih enologa na Balkanu, Goranu Milanovu iz Makedonije, uručena je u petak Počasna povelja Centra vinske kulture u restoranu Mala fabrika ukusa. 

 

U Temerinu će se od 11. do 13. januara 2013. godine održati Setveni sajam i sajam turizma i gastronomje. Na sajmu će biti predstavljeni proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom semena, đubriva, sredstvima za zaštitu biljaka... 

 

U organizaciji Centra vinske kulture u hotelu Life Design u Beogradu održano je tematsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila

 

Pernod Ricard je predstavio prvu votku cvetnog ukusa pod nazivom Absolut Hibiskus

 

Johnnie Walker Blue Label je objavio da će novo zaštitno lice ovog brenda biti jedan od najtraženijih muških supermodela u svetu, Britanac David Gandi.

 

Atomski hamburger (Atomic Fallout burger) je toliko začinjen da morate potpisati izjavu  kojom se odričete prava da tužite restoran u slučaju zdravstvenih tegoba nakon njegovog konzumirajna, piše Daily Mail. 

 

Pod pokroviteljstvom Vinarije Tikveš, u poznatom beogradskom restoranu Đorđe, sutra počinju Dani makedonske kuhinje koji će trajati do nedelje, 16. decembra. 

 

Smirnoff, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača votke, započeo je novu promotivnu kampanju pod nazivom Smirnoff Midnight Circus. Reč je o nizu žurki u 25 zemalja sveta koje imaju za cilj da slave noćni život uz pomoć novih i neobičnih sadržaja. 

 

U okviru manifestacije Ski Opening, na Kopaoniku je napravljen najveći shot na svetu, i to od leda. Reč je o ledenoj Jägermeister “čašici” visokoj 2 metra i teškoj 1,8 tona, većoj od standardne čak 30 puta.

 

Ekskluzivni tekila brend Casa Dragones ovog decembra u prodaju će pustiti ograničeno izdanje od 400 flaša sa specijalnim dizajnom za koji je zadužen poznati meksički umetnik Gabriel Orozco. 

 

Kao rezultat spoja porodične tradicije i inovativnosti novih generacija, na tržištu se pojavila nova vrsta rakije pod nazivom La Buba.

 

Nakon intervencije Odeljenja za zaštitu divljih životinja Metropolitan policije, londonski bar Nightjar je povukao iz prodaje koktel sa kožom kita i uputio javno izvinjenje.

 

U La Piazza restoranu u Beogradu, održana je promocija proizvoda italijanske regije Friuli, i na taj način započeta saradnja između ovog restorana i proizvođača Friuli proizvoda.

 

U mestu Zasavica u Srbiji pravi se najskuplji sir na svetu, cena – 1000 evra za kilogram.
Sir se proizvodi na farmi za uzgoj magaraca, a proizvodi se od magarećeg mleka. Ova visoka cena pravda se količinom mleka potrebnim za proizvođenje jednog kilograma sira. 

 

Kompanija Coca-Cola HBC odlučila je da zatvori postrojenje u Gotalovcu u Hrvatskoj u kojem se puni voda marke Bistra.

 

Johnnie Walker je, nakon velikog uspeha u Šangaju, otvorio Johnnie Walker House i u Pekingu.

 

Pristojnost za stolom treba da nam predstavlja prirodnu stvar. Kada smo sami, svi manje-više jedemo kršeći pravila lepog ponašanja i bontona. Neke prakse mogu vam pomoći da u društvu izbegnete nepristojno ponašanje za stolom.

 

U prodavnici vina poznate londonske robne kuće Harrods izložen je najstariji poznati konjak renomiranog francuskog proizvođača Courvoisier&Curlier. Flaša iz 1789. godine otkrivena je u zbirci starih pića holandskog kolekcionara, Bej van der Bunta.

 

Kulturna organizacija Mikser 22. decembra po treći put organizuje sajam dizajnirane hrane – Mikser Design Food. Tema sajma su predstojeći praznici, pa će posetioci imati priliku da uživaju u dizajniranoj hrani, piću i delikatesima, ali i dizajnerskim komadima za serviranje i degustaciju inspirisanim prazničnom atmosferom. 

 

Ovo alkoholno piće ne bi trebalo da ima nikakav ukus, kao voda. Ljubitelji vodke spremni da izdvoje koliko god para je potrebno za kupovinu flaše. 

 

Rakija Fest šesti put će biti održan u Beogradu, ovaj međunarodni Sajam rakije i najjačih ukusa Srbije postaje već tradicionalan. Datum održavanja je 15. i 16. decembar u Belexpocentru na Novom Beogradu.

 

Pernod Ricard je i ove godine izbacio sezonski Ballantines viski pod nazivom Christmas Reserve. Distribucija je ove godine proširena na 15 novih zemalja među kojima su i susedne Hrvatska i Bugarska.