Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti

Naučnik Greg Džardin iz Brizbejna patentirao je grupu sastojaka stvorenih tokom proizvodnje vina za koje tvrdi da deluju protivupalno. Australijski biohemičar veruje da je stvorio vino toliko bogato antioksidansima da će lečiti mnoge bolesti.

 

Francuski proizvođač absinta La Maison Fontaine izbacio je na tržište dva nova proizvoda među kojima je i absint od čokolade. 

 

Diageo je na američko tržište izbacio 10 godina star Bulleit burbon pod nazivom Bulleit 10.

 

Velika količina životnih namirnica svakodnevno završava u smeću. Internet platforma foodsharing.de korisnicima nudi mogućnost da poklone svoj višak onome kome to treba, a odziv je veoma brzo prevazišao sva očekivanja. 

 


U Sidneju će se 17. februara održati prvi australijski festival prirodnih vina, Rootstock. Jedno od značajnijih mesta na festivalu zauzeće slovenački vinari. 

 

Neki restorani u Njujorku su počeli da brane svojim gostima da fotografišu hranu, kako piše The New York Times. U pitanju je reakcija na sve popularniji trend pod nazivom foodstagramming.

 

Ako ste od onih koji strogo paze na broj unesenih kalorija, ovo je dobra vest za vas. Joe McCanta, brend ambasador za votku Grey Goose, osmislio je novu ponudu takozvanih skinny koktela kao odgovor na ogromnu potražnju u londonskim barovima za koktelom Skinny Bitch, mešavinu votke i sode sa dodatkom limete.

 

„Zemljani, dobrodošli u robotski restoran” - reći će roboti gostima na ulazu u jedan restoran u Kini. I ne samo što ih dočekuju na ulazu, u ovom restoranu roboti i služe goste, kuvaju za njih i zabavaljaju ih. 

 

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije u saradnji sa stručnjacima kompanije Pan union oil, prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.

 

Kompanija Sazerac najavila je izbacivanje na tržište nove votke pod nazivom Epic.

 

Holandski naučnik prof. Mark Post sa Univerziteta Mastriht tvrdi da će do 2035. godine postati normalno jesti meso proizvedeno u laboratorijskim uslovima. 

 

Nakon dodele Oskara, koja će biti održana 24. februara u Los Anđelesu, zvanice će se iz Kodak teatra preseliti na takozvani Guvernerov bal, za koji je meni osmislio poznati šef Volfgang Pak, a sada ga i obelodanio. 

 

Ultra Premium Tequila Ley svetski je rekorder među alkoholnim pićima, kao najskuplja tekila na svetu, prodata za 255.000 dolara.

 

Pod sloganom Fruitful Investment Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nastupa na Međunarodnom sajmu hrane Zelena nedelja, koji se u Berlinu održava od 18. do 27. januara. 

 

Povodom stogodišnjice svog poslovanja, italijanska kompanija Gruppo Cimbali, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača aparata za kafu, otvorila je MuMAC muzej u kom je prikazana razvojni put ovih aparata u toku proteklih sto godina.

 

U Makedoniji se godišnje troši oko 550 hiljada hektolitara piva, što je 27 litara piva po glavi stanovnika. U poređenju s tržištima u reginu, kao što su Slovenija ili Hrvatska, s oko 80 litara po stanovniku, Makedonci piju malo piva. 

 

U Kelnu će se od 27. do 30. januara 2013. godine održati Međunarodni Sajam slatkiša sa ciljem predstavljanja inovacija i nove procesne tehnologije za pakovanje i proizvodnju.

 

Nakon 40 godina izvoza srpske šljivovice i 84 godine postojanja podrum Navipa u Crkvencu kod Svilajnca prestao je sa radom

 

Guinness je pokrenuo drugi deo kampanje pod nazivom Made of More. Video spot sa imenom Clock režirao je Peter Thwaites i fokusira se na prezentovanje ovog brenda kao piva koje nikada ne pristaje na manje. 

 

Starbucks ima novi marketinški trik koji već daje sjajne rezultate. Reč je o novoj, “dugotrajnoj” šolji sa logom kompanije, a koja košta jedan dolar. 

 

Tematsko vinsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila, u organizaciji Centra vinske kulture, održano je prošle nedelje u novosadskom restoranu Lipa

 

Evropska komisija objavila je da su istraživači koje je angažovala Evropska unija (EU) otkrili način kako da eliminišu mamurluk posle konzumiranja vina. 

 

Prema istraživanjima Sustainable Restaurant Association (SRA), restorani u Velikoj Britaniji bacaju skoro pet puta više hrane od prosečnog domaćinstva.

 

Pivski brend Stella Artois angažovao je jednu od najpoznatijih i najuticajnijih fotografkinja našeg vremena, Annie Leibovitz, za izradu nove kampanje za ovo belgijsko pivo.