Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti

Neki restorani u Njujorku su počeli da brane svojim gostima da fotografišu hranu, kako piše The New York Times. U pitanju je reakcija na sve popularniji trend pod nazivom foodstagramming.

 

Ako ste od onih koji strogo paze na broj unesenih kalorija, ovo je dobra vest za vas. Joe McCanta, brend ambasador za votku Grey Goose, osmislio je novu ponudu takozvanih skinny koktela kao odgovor na ogromnu potražnju u londonskim barovima za koktelom Skinny Bitch, mešavinu votke i sode sa dodatkom limete.

 

„Zemljani, dobrodošli u robotski restoran” - reći će roboti gostima na ulazu u jedan restoran u Kini. I ne samo što ih dočekuju na ulazu, u ovom restoranu roboti i služe goste, kuvaju za njih i zabavaljaju ih. 

 

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije u saradnji sa stručnjacima kompanije Pan union oil, prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.

 

Kompanija Sazerac najavila je izbacivanje na tržište nove votke pod nazivom Epic.

 

Holandski naučnik prof. Mark Post sa Univerziteta Mastriht tvrdi da će do 2035. godine postati normalno jesti meso proizvedeno u laboratorijskim uslovima. 

 

Nakon dodele Oskara, koja će biti održana 24. februara u Los Anđelesu, zvanice će se iz Kodak teatra preseliti na takozvani Guvernerov bal, za koji je meni osmislio poznati šef Volfgang Pak, a sada ga i obelodanio. 

 

Ultra Premium Tequila Ley svetski je rekorder među alkoholnim pićima, kao najskuplja tekila na svetu, prodata za 255.000 dolara.

 

Pod sloganom Fruitful Investment Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nastupa na Međunarodnom sajmu hrane Zelena nedelja, koji se u Berlinu održava od 18. do 27. januara. 

 

Povodom stogodišnjice svog poslovanja, italijanska kompanija Gruppo Cimbali, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača aparata za kafu, otvorila je MuMAC muzej u kom je prikazana razvojni put ovih aparata u toku proteklih sto godina.

 

U Makedoniji se godišnje troši oko 550 hiljada hektolitara piva, što je 27 litara piva po glavi stanovnika. U poređenju s tržištima u reginu, kao što su Slovenija ili Hrvatska, s oko 80 litara po stanovniku, Makedonci piju malo piva. 

 

U Kelnu će se od 27. do 30. januara 2013. godine održati Međunarodni Sajam slatkiša sa ciljem predstavljanja inovacija i nove procesne tehnologije za pakovanje i proizvodnju.

 

Nakon 40 godina izvoza srpske šljivovice i 84 godine postojanja podrum Navipa u Crkvencu kod Svilajnca prestao je sa radom

 

Guinness je pokrenuo drugi deo kampanje pod nazivom Made of More. Video spot sa imenom Clock režirao je Peter Thwaites i fokusira se na prezentovanje ovog brenda kao piva koje nikada ne pristaje na manje. 

 

Starbucks ima novi marketinški trik koji već daje sjajne rezultate. Reč je o novoj, “dugotrajnoj” šolji sa logom kompanije, a koja košta jedan dolar. 

 

Tematsko vinsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila, u organizaciji Centra vinske kulture, održano je prošle nedelje u novosadskom restoranu Lipa

 

Evropska komisija objavila je da su istraživači koje je angažovala Evropska unija (EU) otkrili način kako da eliminišu mamurluk posle konzumiranja vina. 

 

Prema istraživanjima Sustainable Restaurant Association (SRA), restorani u Velikoj Britaniji bacaju skoro pet puta više hrane od prosečnog domaćinstva.

 

Pivski brend Stella Artois angažovao je jednu od najpoznatijih i najuticajnijih fotografkinja našeg vremena, Annie Leibovitz, za izradu nove kampanje za ovo belgijsko pivo. 

 

Nemačka destilerija Asbach pustila je u prodaju posebno izdanje vintage brendija iz 1952. godine pod nazivom Johann Wolfgang von Goethe Vintage Reserve u znaku proslave 120 godina postojanja. 

 

Povodom obeležavanja dana Australije, 26. januara, kompanija McDonald’s saopstila je da će nakratko promeniti ime svojih restorana u Australiji.  Zvaće se Macca’s, kako Australijanci inače zovu ove restorane brze hrane.

 

Međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, Beowine 2013, biće održan na Beogradskom sajmu od 21. do 24. februara, a za dve godine održavanja posta je značajno mesto promocije najkvalitetnijih vina Srbije i regiona. 

 

Svetska kriza primorala je holandsku kompaniju Heineken da razblaži pivo John Smith's, jedno od najpoznatijih piva u Velikoj Britaniji.

 

Na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavljena je Hapifork, pametna viljuška, koja meri idealno vreme između dva zalogaja.

 

Najnovije vesti


Kafana je moja sudbina

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...



Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu,...



Novi i trendi restorani

Pogledajte šta se sve zanimljivo otvorilo širom sveta u prva tri meseca 2018. 



Meso i još malo mesa

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske,...