Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za podršku salašarskom turizmu, odnosno za podršku razvoju nepoljoprivrednih i pratećih poljoprivrednih aktivnosti na selu u Vojvodini, u 2013. godini.

 

Na Trgu slobode u Novom sadu od 20. do 22. juna biće održan !. Međunarodani festival vina Interfest. Na festivalu će učestvovati oko osamdeset vinarija iz devet zemalja.

 

Na ovogodišnjem takmičenju The San Francisco International Wine Competition, vina vinarije Zvonko Bogdan još jednom su potvrdila svoj kvalitet i postigla zavidne rezultate

 

Đorđo Nava, italijanski kuvar koji radi u Južnoj Africi, pobednik je Svetskog šampionata u pravljenju paste, koji je 15. juna održan u Parmi. Prvo mesto osvojio je zahvaljujući svom jednostavnom receptu za kavatelje sa brokolijem i origano cvetovima.

 

Vlasnici jednog kafića u Sidneju, došli su na ideju da kafu naplaćuju poljupcem.

 

Suši restoran u Londonu je počeo sa upotrebom letećeg poslužavnika, kako bi što efikasnije uslužio svoje goste. 

 

Na degustaciji pod nazivom Rémy Martin – The Heart of Cognac, održanoj u restoranu Dijagonala u organizaciji kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, Patrik Mauriz, brend ambasador Rémy Martin konjaka, predstavio je tajne ukusa ovog žestokog pića koje spada među najomiljenija na svetu. 

 

Zemunski vinski trg, kulturološko-vinska manifestacija, biće održan 14. i 15. juna od 18.00 do 23.00 na Omladinskom trgu u Zemunu.

 

Povodom osvojenih brojnih medalja na najprestižnijem ocenjivanju vina u Velikoj Britaniji, na dodeli nagrada Decanter 2013 u Londonu, ali i brojnim drugim takmičenjima, Vinarija Aleksandrović organizovala je konferenciju za novinare u svojim prostorijama u Vinči, u Topoli.

 

Dvadesetdvogodišnji Maksimus Taler, student Tufts univerziteta u Bostonu, planira da otvori restoran, čiji će meni zavisiti isključivo od toga šta se od povrća, mesa i drugih namirnica tog dana nađe u đubretu, među ostacima koje su drugi restorani odbacili. 

 

Sedma međunarodna konferencija pod nazivom Menadžment totalnim kvalitetom - novi i inteligentni prilazi, pod pokroviteljstvom kompanije Carlsberg Srbija, održava se na Mašinskom fakultetu u Beogradu od 3. do 7 juna.

 

Insekti bi trebalo da posluže kao rešenje za probleme u vezi s nestašicom hrane i nezdravom ishranom, poručuju iz UN. Mnoge zemlje već imaju u meniju insekte, a za one koje će ih tek uvrstiti evo preporuke:

 

Restoran Lovac u Beogradu i ove godne tradicionalno organizuje Dane Istre od 1. do 15. juna. Sa željom da se prenese duh jedne od najlepših regija Jadrana, gosti će imati priliku da uživaju u morskim specijalitetima, mirisu tartufa i odličnim vinima.

 

Četiri srebrne medalje, 13 brozanih i 18 preporuka dobila su srpska vina na ovogodišnjem svetskom ocenjivanju vina Decanter World Wine Awards u Londonu, što je do sada najveći broj priznanja za vina iz Srbije na ovom prestižnom ocenjivanju. 

 

Hyatt Regency Beograd predstavio je novog glavnog šefa kuhinje hotela Mihaela Krelinga, koji je na ovu poziciju došao krajem februara 2013. godine. On je imao čast da otvori reviju Dragane Ognjenović, na kojoj je prikazana kolekcija lagane odeće namenjena putovanju i odmoru, a uz doživljaje leta, Mihael je predstavio i letnji meni hotela Hyatt.

 

Dani grčke kuhinje biće održani od 3. do 16. juna u restoranu Chameleon, koji posluje u sklopu Grand casina u Beogradu. 

 

Coca-Cola  je, uporedo sa svim evropskim tržištima, i u Srbiji lansirala najveću globalnu kampanju presonalizovanih proizvoda, pod nazivom Podeli radost. 

 

Posle nedavne posete francuskih stručnjaka kruševačkoj fabrici Rubin, ocenjeno da se srpski vinjak ubraja među četiri najbolja pića u svetu i odlučeno je da se ovo piće nađe u svetski dizajniranoj ambalaži.  

 

Festival hrane vrhunskog kvaliteta i organskog porekla pod nazivom Premium Food Weekend biće održan 11. i 12. maja u atrijumu tržnog centra Delta city. 

 

Remy Martin Cannes je novo luksuzno, ograničeno izdanje konjaka specijalno napravljeno povodom Filmskog festivala u Kanu.

 

Slovenia vodka, nova vodka kompanije Fructal namenjena tržištu SAD, nedavno je promovisana u Njujorku, a predstavili su je baletski umetnik Mihail Barišnikov i američki glumac Bil Marej.  

 

Vinarija Zvonko Bogdan je u hotelu Izvor u Aranđelovcu 19. aprila premijerno predstavila tri nova vina iz svog proizvodnog asortimana - Rose 2012, Sauvignon Blanc 2012 i Cuvee No.1 2010.

 

VI Međunarodni drinski Gastro festival održaće se 11. maja 2013. godine u Ljuboviji. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Ljubovija, a sudije na festivalu biće profesori Visoke hotelijerske škole iz Beograda i članovi Kulinarske asocijacije Srbije, koji su licencirani za ovakav vid takmičenja.

 

Japanska pivara Sankt Gallen proizvela je novo pivo, nazvavši ga čokoladno tamno, iako ne sadrži ni malo čokolade. Pivo pod nazivom Un, Kono Kuro, osim prženog slada, vode, hmelja i kvasca sadrži i jedan neuobičajeni sastojak.