Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti

Stojan Tasić iz Aranđelovca je dobitnik nagrade za najbolju srpsku prepečenicu na drugoj Smotri najboljih srpskih šljivovica.

 

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) poziva domaće kompanije da se prijave za učešće na sajmu Anuga 2013 koji će se održati od 5. do 9. oktobra 2013. godine u nemačkom gradu Kelnu.

 

Švajcarac Paolo Baso proglašen je najboljim somelijerom na svetu, osvojivši prvo mesto na Svetskom takmičenju somelijera, koje je od 27. do 29. marta održano u Tokiju. On je u finalu bio bolji od Aristid Spies iz Belgije i Veronike Rives iz Kanade.   

 

Švedska sanitarna služba je za vreme inspekcije jednog restorana brze hrane otkrila da radnici u kuhinji sosove pripremaju u mini-mešalici za beton. Kada im je skrenuta pažnja da se, pored toga što već koriste ovakav način pripreme sosova, farba sa mešalice ljušti, radnici se nisu previše uzbudili, kako priča jedan od inspektora.

 

Postoji niz proizvoda namenjenih zapušavanju otvorene flaše vina, ali koliko njih uspeva da zaista sačuva prvobitno stanje u flaši? Savino, brend koji je osnovan u novembru 2012. godine pomoću projekta Kickstarter, pojavio se na Nightclub and Bar Show 2013 u Las Vegasu i predstavio inovativno rešenje za duže čuvanje vina.

 

U poslednje vreme sve više kafea širom sveta usvaja trend pod nazivom “uslovna kafa”. Reč je o tome da pored svog espresa ili kapućina, ljubitelji kafe mogu poručiti i platiti još jednu kafu, ali će ona biti dostupna nekome ko sebi ovaj topli napitak ne može da priušti.

 

Na društvenim mrežama je u poslednje vreme pravi hit video spot ruske indie grupe Biting Elbows za pesmu The Stampede. 

 

Austrijski koncern Red Bul izložen je ucenаmа nepoznаtih licа kojа prete dа će fekаlnim bаkterijаmа zаgаditi konzerve, ukoliko kompаnijа ne plаti određenu svotu novcа. Koncern poznаt širom svetа, dobio je dvа pretećа pismа, piše bečki Kurir.

 

Grupa umetnika i naučnika napravila je prvi “viski tornado” na svetu - kovitlac isparenja viskija koji se može udisati slamčicom. Ova umetnička instalacija predstavljena je na King's College Festivalu hrane i ideja prošle nedelje u Londonu i koristi industrijsku opremu kako bi stvorila paru single malt Taliskera koja se okreće u ogromnom staklenom zvonu.

 

Prvi Cyber Dinner u Srbiji biće održan 3. aprila u Supermarketu u Višnjićevoj ulici u Beogradu. Ovaj događaj je prvi put organizovan u Beču, a u Srbiju dolazi posle brojnih gradova u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

 

Međunarodni klub žena iz Beograda organizovaće 18. aprila u rezidenciji holandskog ambasadora događaj internacionalnog karaktera pod nazivom Take the Cake. Po treći put do sada, poslastičari i majstori u izradi torti iz više od 14 zemalja trudiće se da preko svog umeća predstave svoje podneblje i kulturu.

 

U prodaji će se uskoro naći viski od raži napravljen po originalnom receptu Džordža Vašingtona. Naime, na imanju Mount Vernon u Virdžiniji, koje je svojevremeno bilo posed prvog predsednika SAD, rekonstruisana je Vašingtonova privatna destilerija.

 

U Dizeldorfu je završen trodnevni međunarodni sajam vina ProWein 2013. Jedan od vodećih svetskih sajmova, kada je vinarstvo u pitanju, ove godine posetilo je preko 44.000 gostiju iz celog sveta.

 

U restoranu hotela Metropol Palace juče je za predstavnike medija upriličena degustacija i prezentacija novog menija povodom gostovanja čuvenog grčkog kuvara Hristoforosa Peskiasa, koji je i osmislio koncept menija hotela Metropol Palace. 

 

Kompanija Edrington stavila je na aukciju flašu Macallana iz 1962. godine koju je potpisao aktuelni Bond, glumac Daniel Craig, a prihod od aukcije otići će u dobrotvorne svrhe. Akcija je planirana u znaku proslave pedesetogodišnjice James Bond franšize.

 

Hrvatski proizvođači koji koriste naziv Prošek za svoja vina od 1. jula ove godine to više neće moći da čine. Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavestilo je vinare da se ovaj naziv više neće smeti koristiti u etiketiranju zato što fonetski previše podseća na italijansku zaštićenu oznaku Prosecco.

 

Kao deo takmičenja za buduće tehnologije kompanije Design Labs, Dragan Trenchevski osmislio je uređaj nalik laptopu koji sadrži touchscreen ekran, ali na mestu gde bi inače bila tastatura nalazi se odvojiva daska za sečenje i ispod nje – prava ringla sa četiri nivoa zagrevanja.

 

Grupa poslastičara iz Velike Britanije pretvorila je stvarnost u san prošle nedelje kada je transformisala jednu kuću u Londonu u slatki hotel napunjen jestivim umetničkim delima.

 

Remy Martin je predstavio drugi konjak iz serije Rare Cask pod nazivom Louis XIII Rare Cask  42,6, koji se prodaje po ceni od 18.000 evra. Za novi skupoceni konjak izabrano je manje pakovanje i proizvedeno je samo 738 flaša.

 

Ako osećate da obična kafa nije dovoljno jaka da vas drži budnim i fokusiranim tokom dana, možda ćete hteti da probate šoljicu Smrtne želje (Death Wish). Ova kafa se reklamira kao najjača na svetu i ima 200 odsto više kafeina nego prosečna dark roast kafa. 

 

U Zavodu za intelektualnu svojinu opština Pirot zaštitila je geografsko poreklo pirotskog kačkavalja. Procedura je trajala dve i po godine, kako ističe Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, a zaštita, osim u Srbiji, važi i u 25 zemalja Evropske unije.

 

Najveća svetska kompanija za proizvodnju alkoholnih pića, Diageo, predstavila je novu Smirnoff varijantu pod nazivom Espresso Smirnoff. Piće će, prema najavama iz kompanije, biti dostupno na britanskom tržištu od aprila, a namenjeno je potrošačima koji traže raznolikost. 

 

Coca-Cola je ove nedelje potvrdila da je pokrenula proizvodnju nove gazirane vode sa voćnim ukusima pod nazivom Fruitwater, sa nula kalorija. Novi proizvod će biti deo Coca-Cola Glaceau sekcije, koja već proizvodi flaširanu vodu kao što je Vitaminwater i Smartwater, a na tržištu će se pojaviti od 1. aprila.

 

Nova studija predstavljena na sastanku Američke asocijacije za srce tvrdi da konzumiranje gaziranih i drugih pića sa velikim procentom šećera doprinosi stotinama hiljada smrtnih slučajeva širom sveta, i to uglavnom zbog dijabetesa tipa 2.