Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti

U mestu Zasavica u Srbiji pravi se najskuplji sir na svetu, cena – 1000 evra za kilogram.
Sir se proizvodi na farmi za uzgoj magaraca, a proizvodi se od magarećeg mleka. Ova visoka cena pravda se količinom mleka potrebnim za proizvođenje jednog kilograma sira. 

 

Kompanija Coca-Cola HBC odlučila je da zatvori postrojenje u Gotalovcu u Hrvatskoj u kojem se puni voda marke Bistra.

 

Johnnie Walker je, nakon velikog uspeha u Šangaju, otvorio Johnnie Walker House i u Pekingu.

 

Pristojnost za stolom treba da nam predstavlja prirodnu stvar. Kada smo sami, svi manje-više jedemo kršeći pravila lepog ponašanja i bontona. Neke prakse mogu vam pomoći da u društvu izbegnete nepristojno ponašanje za stolom.

 

U prodavnici vina poznate londonske robne kuće Harrods izložen je najstariji poznati konjak renomiranog francuskog proizvođača Courvoisier&Curlier. Flaša iz 1789. godine otkrivena je u zbirci starih pića holandskog kolekcionara, Bej van der Bunta.

 

Kulturna organizacija Mikser 22. decembra po treći put organizuje sajam dizajnirane hrane – Mikser Design Food. Tema sajma su predstojeći praznici, pa će posetioci imati priliku da uživaju u dizajniranoj hrani, piću i delikatesima, ali i dizajnerskim komadima za serviranje i degustaciju inspirisanim prazničnom atmosferom. 

 

Ovo alkoholno piće ne bi trebalo da ima nikakav ukus, kao voda. Ljubitelji vodke spremni da izdvoje koliko god para je potrebno za kupovinu flaše. 

 

Rakija Fest šesti put će biti održan u Beogradu, ovaj međunarodni Sajam rakije i najjačih ukusa Srbije postaje već tradicionalan. Datum održavanja je 15. i 16. decembar u Belexpocentru na Novom Beogradu.

 

Pernod Ricard je i ove godine izbacio sezonski Ballantines viski pod nazivom Christmas Reserve. Distribucija je ove godine proširena na 15 novih zemalja među kojima su i susedne Hrvatska i Bugarska. 

 

Moët & Chandon je objavio da će novo zaštitno lice i brend ambasador biti Rodžer Federer. Jedan od najboljih svetskih tenisera zauzeće centralno mesto u novoj marketinškoj kampanji ovog renomiranog proizvođača šampanjca koja kreće od marta 2013. godine. 

 

Ruska Beluga votka je objavila kako će biti jedan od sponzora na ovogodišnjoj dodeli Nobelovih nagrada, 10. decembra u Štokholmu.

 

Tako pokazuju rezultati opsežne studije francuskog Ministarstva poljoprivrede koja se organizuje svakih 5 godina, a koja potvrđuje kako se građani Francuske uz obroke sve više odlučuju za gazirana pića ili voćne sokove. 

 

U hotelu Metropol Palace održana je prezentacija novogodišnjeg menija na kojoj su predstavljene neke od 26 vrste jela, koliko će ih biti u ponudi za novogodišnju noć. 

 

Stotine šefova kuhinje iz Italije se okupilo kako bi pokazali svetu na koji način se pravi ovaj klasični sos poznat celom svetu. 

 

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Consumer Reports u Americi, većina svinjskih proizvoda su zaražena bakterijom yersinia enterocolitica, manje poznatim patogenom iz hrane. Koliko zaražene svinjetine je pronađeno?

 

Beogradski sajam je ugostio sedmi put proizvođače etno hrane i pića pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Pomoćnik u organizaciji i okupljanju proizvođača bila je Privredna komora Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama

 

Prvi iz serije, Johnnie Walker The Spice Road, biće pušten u prodaju u duty-free prodavnicama u decembru u Evropi, Australiji i zemljama Bliskog Istoka.

 

Krajem oktobra u Kanu je predstavljen novi viski iz porodice Jack Daniels pod nazivom Sinatra Select. U pitanju je luksuzno, ograničeno izdanje koje slavi višedecenijsku vezu između popularnog pevača i jednog od najpoznatijih proizvođača viskija na svetu. 

 

Pravo iznenađenje za naciju poznatu po kulturi i tradiciji pijenja čaja jeste činjenica da se sve više Kineza između 20 i 40 godina radije odlučuje za šoljicu kafe pre odlaska na posao ili kad izlazi s prijateljima

 

Pirotska peglana kobasica je specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa, umešanog sa začinima. Peglana kobasica se popularno naziva “pirotska vijagra” pošto predstavlja energetsku bombu, ima pun ukus, balansiranu ljutinu, a kaloričnost daje snagu onome ko je konzumira. 

 

Nekada je 7$ u Njujorku koštao ručak, danas u Starbuck's restoranima toliko košta kafa. Vredi li dati 7$ za šolju kafe?

 

Čokolada koja se ne topi na letnjim temperaturama je proizvedena od strane britanskog konditora Cadbury's, ali se ona neće prodavati u Britaniji zato što leto u ovoj zemlji nije dovoljno toplo.

 

Restoran Dukat iz Pirota proslavio je svoj dvadeseti rođendan, predstavljajući novine u samom restoranu.

 

"Festival kafe i čaja" bice održan od 26 i 27. novembra u organizaciji Pero Art Centra i Delta Cityja od 10-22h u glavnom holu.