Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kokteli sa šampanjcem sve popularniji

Još niste sigurni čime da nazdravite sa prijateljima i dragim osobama kada sat otkuca ponoć i obeleži početak Nove godine. Čašom šampanjca? Ili nekim zanimljivim koktelom? Preporučujemo oba u isto vreme. 

Zašto da birate, kada sa šampanjcem možete da napravite lagane, osvežavajuće i ukusne koktele. Upravo to, kako za The New York Times komentariše Megan Dorman, glavni barmen u američkom klubu Raines Law Room, čini ih idealnim izborom za doček Nove godine. Posebno za dame. 

Mogućnosti za kombinovanje su nepregledne, a Nova godina pravo je vreme za eksperimentisanje i isprobavanje novih ukusa. A ukoliko mislite da penušavo vino i žestoko alkoholno piće i nisu baš najbolja kombinacija, znajte da je šampanjac bio jedna od prvih osnova za spravljanje koktela još u 19. veku. Bilo ih je raznih i u to vreme veoma popularnih - Champagne cobbler, Champagne julep, Champagne sour, Champagne cup. 

Neki od ovih koktela teško će se danas naći u barovima širom sveta, ali njihovo mesto zauzimaju novi penušavi kokteli, koji postaju sve traženiji. Među njima su i Andean Dusk, sa roze šampanjcem i likerom od grožđa Pisco, kao i Taylor Precedent, mešavina šampanjca, brendija od jabuke, likera Chartreuse green, slatkog vermuta i sirupa od cimeta. 

U pojedinim klubovima, i to najčešće u Londonu, čitav odeljak menija posvećen je miksologiji sa mehurićima, a kao jedan od najpopularnijih koktela ovog tipa ističe se Mayfair’s Delight, šampanjac sa konjakom, krastavcem, svežim đumbirom, sokom od limuna i agave. 

Barmeni se slažu u tome da bi koktele sa šampanjcem obavezno trebalo uvrstiti u koktel kartu bara, kafea, kluba. Popularni su, sadrže dozu glamura u sebi, jednostavni su za pripremu, a uz to i isplativi. Jer, uz šampanjac neretko imaju svega dva ili tri sastojka. Jedan od najpoznatijih penušavih koktela je French 75, a za njegovu pripremu potrebni su samo šampanjac, šećer, limunov sok i malo džina ili konjaka. Još jedan od klasika jednostavno je nazvan Champagne cocktail i isto tako je jednostavan za pripremu. Kockica šećera stavi se u malo Angostura gorkog likera na dnu čaše, preko toga se sipa šampanjac i čaša se ukrasi korom limuna. 

Share