Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Treći Mediteraneo festival vina, gastronomije i vinskog turizma

Upravo završen III Mediteraneo festival vina, gastronimije i vinskog turizma, održan 24. i 25. novembra u beogradskom hotelu Metropol Palace, uspešno je okupio proizvođače, poznavaoce i ljubitelje vina i dobrog zalogaja. Za bogatu i kvalitetnu ponudu vina i delikatesa pobrinulo se više od 100 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja iz okruženja, dobru atmosferu stvaralo je više stotina posetilaca, dok su za gastronomski deo bili zaduženi kuvari iz Asocijacije šefova kuvara Srbije, kao i kuvari iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Prve privatne ugostiteljske škole iz Beograda, a svi zajedno učestvovali su u Kulinarskom izazovu, takmičenju u pripremanju jela mediteranske kuhinje.

Posetioci su mogli da prisustvuju radionicama vezanim za vino i hranu, konferenciji o klimatskim promenama i da degustiraju proizvode domaćih vinarija i šefova kuhinja iz regiona.

Po prvi put neki domaći festival ove vrste ugostio je renomirane predavače iz inostranstva koji nose titulu Master of Wine, gospođu Christy Canterbury iz Amerike, gospođu Caroline Gilby iz Velike Britanije, kao i vinske eksperte iz okruženja Roberta Gorjaka iz Slovenije, čije kritike i sugestije iz ove oblasti obilaze svet.

Stručni žiri, na čelu sa Spirosom Dimitrouom, sudijom Svetske asocijacije kuvara WACS, za pobednika Kulinarskog izazova proglasio je tim Asocijacije šefova kuvara Srbije, dok su drugo mesto zauzeli mladi kuvari iz Prve privatne ugostiteljske škole, a treće tim kuvara iz Crne Gore.

Festival su zatvorile dve ekskluzivne radionice – Naša vina sa Menhetna, na kojoj je održana paralelna degustacija autohtone srpske Tamjanike i autohtone hrvatske Malvazije, kao i Cigar Hedonist Lounge radionica Perfektno finale, čiji je domaćin bio Zdravko Brkić, jedan od najvećih poznavaoca kubanskih cigara na svetu.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...