Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Treći Mediteraneo festival vina, gastronomije i vinskog turizma

Upravo završen III Mediteraneo festival vina, gastronimije i vinskog turizma, održan 24. i 25. novembra u beogradskom hotelu Metropol Palace, uspešno je okupio proizvođače, poznavaoce i ljubitelje vina i dobrog zalogaja. Za bogatu i kvalitetnu ponudu vina i delikatesa pobrinulo se više od 100 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja iz okruženja, dobru atmosferu stvaralo je više stotina posetilaca, dok su za gastronomski deo bili zaduženi kuvari iz Asocijacije šefova kuvara Srbije, kao i kuvari iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Prve privatne ugostiteljske škole iz Beograda, a svi zajedno učestvovali su u Kulinarskom izazovu, takmičenju u pripremanju jela mediteranske kuhinje.

Posetioci su mogli da prisustvuju radionicama vezanim za vino i hranu, konferenciji o klimatskim promenama i da degustiraju proizvode domaćih vinarija i šefova kuhinja iz regiona.

Po prvi put neki domaći festival ove vrste ugostio je renomirane predavače iz inostranstva koji nose titulu Master of Wine, gospođu Christy Canterbury iz Amerike, gospođu Caroline Gilby iz Velike Britanije, kao i vinske eksperte iz okruženja Roberta Gorjaka iz Slovenije, čije kritike i sugestije iz ove oblasti obilaze svet.

Stručni žiri, na čelu sa Spirosom Dimitrouom, sudijom Svetske asocijacije kuvara WACS, za pobednika Kulinarskog izazova proglasio je tim Asocijacije šefova kuvara Srbije, dok su drugo mesto zauzeli mladi kuvari iz Prve privatne ugostiteljske škole, a treće tim kuvara iz Crne Gore.

Festival su zatvorile dve ekskluzivne radionice – Naša vina sa Menhetna, na kojoj je održana paralelna degustacija autohtone srpske Tamjanike i autohtone hrvatske Malvazije, kao i Cigar Hedonist Lounge radionica Perfektno finale, čiji je domaćin bio Zdravko Brkić, jedan od najvećih poznavaoca kubanskih cigara na svetu.

Share