Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom.

Na konferenciji su prisustvovali: Robert Gasser generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Olivera Škorić marketing menadžer hotela, Deni Porej, direktor WWF Adrije,  Fabijan Peronja projektni službenik WWF Adrije, konsultanti na projektu: Robert Ripli, Ana Balić i Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.

„Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane.

Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta. Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu,

a u drugu imamo gladne.

Naime, trenutno na svijetu imamo 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva I gladi. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane.

Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih“, izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

Ovim projektom se jedan deo tog otpada i smanjio, o čemu su nas informisali generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Robert Gasser I marketing menadžer hotela, Olivera Škorić:

“Predloženim rešenjima i savetima iz projekta, naš otpad smo uspeli smanjiti za 12% I težimo velikoj brojci od 30% do kraja godine. Osim toga uveli smo praksu razdvajanja otpada, ali i plaćanja odvoza jednog dela tog otpada koji se kasnije pretvara u kompost I koristi za prehranu životinja ili u poljoprivredi kao organsko đubrivo.

Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela na čemu intenzivno radimo, ali obzirom da je naš hotel prvi hotel u državi koji se u saradnji sa WWF Adriom uhvatio u koštac s problemom ostataka hrane

verujemo da će gosti to znati prepoznati i ceniti.

Takođe, možemo se pohvaliti da smo u našem hotelu drastično smanjili korišćenje plastike ali i da smo u procesu izbacivanja sve jednokratne plastike iz upotrebe - te smo recimo plastične slamke zamenili metalnim, papirnim i onim napravljenim od bambusa, pakovanje hrane za poneti se sada radi u ecofriendly kutijama… Naši gosti imaju priliku da svoja ekološka vozila napune u garaži hotela u EKO stanici. Zaista smo odlučni u nameri da uradimo sve kako bi obezbedili zdraviju sredinu za sve nas a kasnije i našu decu. “

Ekspert na polju gastronomije, u ime kompanije Gastronomadi, Robert Ripli nam je rekao nešto više o projektu:

„Vrlo nam je drago da je Courtyard Belgrade započeo s odvajanjem različitih vrsta ostataka hrane,zatim i merenjem tih istih ostataka jer na taj način možemo pratiti naša postignuća, ali takođe i podižemo svest zaposlenih samog hotela.

Najveći fokus su nam doručci jer je to pozicija na kojoj gosti sami određuju porciju i količinu hrane što nažalost rezultira ogromnim količinama ostataka hrane i iz tog razloga to je mesto gde najviše radimo.

I nadalje ćemo se baviti implementacijom saveta i idejnih rešenja iz projekta u svakodnevno poslovanje hotela i nadamo se još većem smanjenju ostataka hrane, što ćemo moći i potvrditi brojevima dobijenih iz svakodnevnih merenja.“

Share

Najnovije vesti


Srbija zabranjuje roštilj na ćumur?

U junu je u Skupštinu Srbije stigla građanska inicijativa kojom je zatraženo da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur...



Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew

Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew hladno pripremljena kafa... Najnoviji trend u ispijanju kafe, Cold Brew, stiže u Srbiju - hladno pripremljena i hladno služena kafa, koja će ovog leta oduševiti posetioce kafića, pravi je izbor za sve...



Jagnjetina u Mrzencima

Jovan Mrđenović

Rešio sam i ovog leta da posetim Mrzence, kao što činim i niz prethodnih godina. Čovek koji ima sreću da nađe smeštaj u hotelu Nar u Mrzencima, gde se soba traži preko veze, treba da se istušira, odmori i uveče pravac kafana...



Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju...



Vino kao most povezivanja Zapadnog Balkana

Novi projekat "Vino kao most povezivanja Zapadnog Balkana" je projekat pod kojim će se izgraditi veze za povezivanje zemalja regiona u pravcu promocije Balkana kao vinskog regiona