Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Koliko je važno iz čega pijemo pivo?

U kakvoj čaši se služi pivo, koliko je čistoća čaše važna za očuvanje vrednih sastojaka piva, da li je pivo u zaleđenoj čaši rešenje za pravo osveženje? Odgovore na ova pitanja dobili smo od Tomislava Pasarića iz Apatinske pivare, koji je u četvrtak u Wurst Platz-u bio deo jedinstvenog događaja rušenja pivskih mitova

Uživanje u čaši piva trenutak je koji prave pivopije čekaju celog dana. I taj trenutak ne sme ništa da pokvari.

Svakako, najvažnije je kakvog je kvaliteta pivo koje se pije, ali i čaša utiče na kompletan utisak. Oblik, debljina stakla... mnogo je toga što određuje čašu iz koje se pije pivo. Naravno, podrazumeva se da je čaša čista jer je to i preduslov za očuvanje vrednih sastojaka piva.

Debele, staklene krigle, nekada prva asocijacija na pivo, u prednosti su u odnosu na ostale čaše jer debljina stakla održava temperaturu piva. Ipak, i univerzalna pivska čaša, pinta, sasvim podržava sve uslove za pravilnu konzumaciju piva. Njen širi otvor doprinosi da se oseti bogatstvo mirisa. Viša od standardnih pinti, weizen čaša, poput pehara koji se pri vrhu širi, ima tanko staklo koje naglašava boju piva. Najviše se koristi za nemačka pšenična piva.

Takozvana tulip čaša, koja se širi poput lale, ima širok otvor vrlo pogodan za penu. Mehurići pene se pri ispijanju piva izmeštaju od dna ka vrhu čaše i pivo nesmetano prolazi kroz čašu. Idealno je za karbonizovana piva sa bogatom penom. I goblet ili pehar čaša, srednje dugačke stopice, sa teškim centralnim delom i debelim zidovima, odlična je za održavanje pene piva i lagano uživanje u aromi.

Ko je pomislio da je za superhladno pivo poželjno zalediti čašu u kojoj će se ono poslužiti, stručnjaci imaju važnu preporuku:

– Idealna temperatura konzumacije je od šest do devet stepeni za lager piva, a za tamnija piva i do 13 stepeni. Pivo će u zaleđenoj čaši delovati osvežavajuće, ali će izgubiti bogatu aromu, miris i ukus – kaže Tomislav Pasarić.

Sve ostalo je deo priče koju je teže ispričati. Potrebno je samo uživati.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj



Beograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festival



TOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...



Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.



Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...