Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ovo je dobitna kombinacija hrane i piva

Pivo oduvek ide uz hranu, pravi hedonisti znaju koliko može doprineti punoći ukusa. Sa njim i bez njega ništa nije isto, potrebno je samo naći idealan spoj. Zato je kombinovanje piva sa hranom postalo prava umetnost, u šta su se danas uverili novinari koje smo pozvali na testiranje Dark brewed burgera.

Dok kod nas i nije toliko često pivo piti uz ribu, to je sasvim uobičajeno u Belgiji, Engleskoj. Globalni trend je da se suši i morski plodovi konzumiraju sa laganim pivom, a ni deserti nisu lišeni svoje prave pivske kombinacije. Nikšićko Tamno, poznato po tome da se odlično uparuje sa hranom, uz svaki gutljaj predlaže idealan zalogaj.

Nemačka tradicija navikla je ljubitelje mesa da svaki komad na roštilju izdašno preliven pivom pretvore u magiju, a ko je bio dovoljno mudar da ih sledi, zna i zašto im je čovečanstvo zahvalno.

Na tragu stare, dobre nemačke prakse primenjene na tradicionalnom američkom specijalitetu, Nikšićko Tamno je stvorilo gastronomsko čudo. U restoranu „Burger House“ spojem kreativnosti i ljubavi prema hrani nastala je ideja za Dark brewed burger – burger koji se pravi i servira sa Nikšićkim Tamnim.

- Prvi korak u stvaranju savršenstva ukusa Dark brewed burgera jeste mariniranje slanine u pivu 24 sata, nakon čega ona prima ukus i sočnost piva. Zatim se i sosu dodaje Nikšićko Tamno koji mu daje specifičnu notu. Na kraju sledi polivanje mesa pivom. U toj kombinaciji punoća ukusa dolazi do izražaja – objašnjava Mirko Lazarević iz Burger House-a.

Poznato je da crna piva odlično idu uz meso, a  prepoznatljiv ukus Nikšićkog Tamnog naglašava slast marinirane slanine i savršeno se uklapa sa mesom od koga se pravi burger. Još intenzivniji doživljaj nastaje kada se burger posluži uz čašu Nikšićkog Tamnog, koje sa receptora spira masnoću od burgera i tako stvara kompletan gastronomski užitak.

Zahvaljujući Burger House-u trend burgera u Beogradu vremenom se sve više razvijao, a Stefan i Mirko Lazarević potrudili su se da njihov Burger House Dark brewed burger powered by Nikšičko Tamno karakteriše još nešto. Njihovi gosti znaju da je za pravi burger važno da meso bude sa domaće farme, da su zemičke domaći proizvod, da se krompir koji se služi uz burger sprema na poseban način.

– Svež krompir sečemo sa ljuskom, ostavljamo ga u vodi da izvuče skrob, blanširamo ga na nižoj temperaturi jedno vreme, zatim na drugoj temperaturi još neko vreme. Svi su nam govorili da to ne radimo jer je zahtevno, da to niko ne radi, ali nismo odustali. I izdvojli smo se po tome – objašnjava Stefan.

Krompir i pivo stara su priča, a uz Burger House Dark brewed burger powered by Nikšičko Tamno, nastaje prava gastronomska avantura.

Ruku profesionalca teško je zameniti, no dobar spoj burgera i Nikšićkog Tamnog moguće je dostići i u svakodnevnoj, domaćoj varijanti. Potrebno je samo da imate dobar povod. I dobro društvo. I, naravno, prave sastojke.

Share