Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  U Britaniji mlečni proizvodi postaju luksuz

Istraživanje Londonske škole ekonomije pokazalo je da Britanci gotovo da i neće moći da dođu do skupljih i ređih vrsta sireva jer će troškovi njihovog uvoza biti preveliki.

- Mi zavisimo od uvoza mlečnih proizvoda, što znači da će problemi u dobavljačkom lancu svakako uticati na nas, bilo nedostatkom na policama, bilo visokim cenama koje će proizvode koje sada konzumiramo na dnevnoj bazi svesti na povremeni luksuz – pojasnio je Ash Amirahmadi, direktor britanske ispostave Arla Foods.

Prehrambena industrija jedna je od najglasnijih kada je u pitanju upozoravanje na neželjene posledice Brexita jer Britanija dosta zavsi od uvoza, posebno od uvoza iz Irske, Nemačke, Francuske, Belgije i Danske. Kada i ako Velika Britanija izađe iz EU, suočiće se sa visokim tarifama na uvoz jer, recimo, mleko ima tarifu od 74 posto, a Mozzarella 41 posto.

Naglašavaju kako zapravo postoje tri mogućnosti – više cene, nedostatak pojedinih proizvoda ili niži standardi nakon Brexita. Inače, kako stvari trenutno stoje, Velika Britanija će Europsku uniju napustiti u martu 2019. godine.

Share