Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Celo selo jedan hotel

 

Živopisno selo Koripo, u dolini Verzaska, u švajcarskom kantonu Tičino, jedna je od najmanjih opština u toj zemlji, koju naseljava samo 12 stanovnika.

Preostali meštani se bore da sačuvaju svoje mesto od izumiranja, pretvarajući celo selo u sezonski hotel. Koripo se nalazi na jugu Švajcarske, u jedinom kantonu u kome je zvanični jezik italijanski. Nekada je, na svom vrhuncu, imalo više od 300 stanovnika, ali se njegova populacija stalno smanjivala u poslednjih 200 godina.

Projekat pod nazivom "Albergo Corippo" (ital. Hotel Koripo) inspirisan je sličnim konceptom, takozvanih, razbacanih hotela, i već je primenjen u nekim delovima Italije, ali nikada do sada u Švajcarskoj.

Ideja pretvaranja celog sela u hotelski kompleks podrazumeva da će restoran na glavnom trgu biti pretvoren u recepciju i salu za ručavanje. Sam trg će biti neka vrsta foajea iz koga će se ulicama - "hodnicima" stizati do jedne od 60 kamenih kućica koje će biti pretvorene u hotelske sobe, uređene u autentičnom rustičnom lokalnom stilu. 

Dalji planovi predviđaju pretvaranje gladske kuće i lokalne crkve u mesta za okupljanje ljudi pod otvorenim nebom, uvođenje usluga prevoza i turističkih tura razgledanja okoline, posete muzejima, kao i časove kuvanja.

Ukoliko se početni planovi ostvare, u planu je rekonstrukcija i ostalih objekata, kao što su stara pekara i seoski mlin, kao i sušara za kestenje, ali i obnova gajenja zaboravljenih kultura. 

Projekat meštana Koripa za oživljavanje nihovog mestašceta dobio je "Nagradu za inovaciju" švajcarskog udruženja hotelijera i restoratera, i podršku turističke organizacije Tičina kao savršeno mesto za "digitalni detoks". 

 

Share