Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Celo selo jedan hotel

 

Živopisno selo Koripo, u dolini Verzaska, u švajcarskom kantonu Tičino, jedna je od najmanjih opština u toj zemlji, koju naseljava samo 12 stanovnika.

Preostali meštani se bore da sačuvaju svoje mesto od izumiranja, pretvarajući celo selo u sezonski hotel. Koripo se nalazi na jugu Švajcarske, u jedinom kantonu u kome je zvanični jezik italijanski. Nekada je, na svom vrhuncu, imalo više od 300 stanovnika, ali se njegova populacija stalno smanjivala u poslednjih 200 godina.

Projekat pod nazivom "Albergo Corippo" (ital. Hotel Koripo) inspirisan je sličnim konceptom, takozvanih, razbacanih hotela, i već je primenjen u nekim delovima Italije, ali nikada do sada u Švajcarskoj.

Ideja pretvaranja celog sela u hotelski kompleks podrazumeva da će restoran na glavnom trgu biti pretvoren u recepciju i salu za ručavanje. Sam trg će biti neka vrsta foajea iz koga će se ulicama - "hodnicima" stizati do jedne od 60 kamenih kućica koje će biti pretvorene u hotelske sobe, uređene u autentičnom rustičnom lokalnom stilu. 

Dalji planovi predviđaju pretvaranje gladske kuće i lokalne crkve u mesta za okupljanje ljudi pod otvorenim nebom, uvođenje usluga prevoza i turističkih tura razgledanja okoline, posete muzejima, kao i časove kuvanja.

Ukoliko se početni planovi ostvare, u planu je rekonstrukcija i ostalih objekata, kao što su stara pekara i seoski mlin, kao i sušara za kestenje, ali i obnova gajenja zaboravljenih kultura. 

Projekat meštana Koripa za oživljavanje nihovog mestašceta dobio je "Nagradu za inovaciju" švajcarskog udruženja hotelijera i restoratera, i podršku turističke organizacije Tičina kao savršeno mesto za "digitalni detoks". 

 

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...