Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Celo selo jedan hotel

 

Živopisno selo Koripo, u dolini Verzaska, u švajcarskom kantonu Tičino, jedna je od najmanjih opština u toj zemlji, koju naseljava samo 12 stanovnika.

Preostali meštani se bore da sačuvaju svoje mesto od izumiranja, pretvarajući celo selo u sezonski hotel. Koripo se nalazi na jugu Švajcarske, u jedinom kantonu u kome je zvanični jezik italijanski. Nekada je, na svom vrhuncu, imalo više od 300 stanovnika, ali se njegova populacija stalno smanjivala u poslednjih 200 godina.

Projekat pod nazivom "Albergo Corippo" (ital. Hotel Koripo) inspirisan je sličnim konceptom, takozvanih, razbacanih hotela, i već je primenjen u nekim delovima Italije, ali nikada do sada u Švajcarskoj.

Ideja pretvaranja celog sela u hotelski kompleks podrazumeva da će restoran na glavnom trgu biti pretvoren u recepciju i salu za ručavanje. Sam trg će biti neka vrsta foajea iz koga će se ulicama - "hodnicima" stizati do jedne od 60 kamenih kućica koje će biti pretvorene u hotelske sobe, uređene u autentičnom rustičnom lokalnom stilu. 

Dalji planovi predviđaju pretvaranje gladske kuće i lokalne crkve u mesta za okupljanje ljudi pod otvorenim nebom, uvođenje usluga prevoza i turističkih tura razgledanja okoline, posete muzejima, kao i časove kuvanja.

Ukoliko se početni planovi ostvare, u planu je rekonstrukcija i ostalih objekata, kao što su stara pekara i seoski mlin, kao i sušara za kestenje, ali i obnova gajenja zaboravljenih kultura. 

Projekat meštana Koripa za oživljavanje nihovog mestašceta dobio je "Nagradu za inovaciju" švajcarskog udruženja hotelijera i restoratera, i podršku turističke organizacije Tičina kao savršeno mesto za "digitalni detoks". 

 

Share

Najnovije vesti


Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. 



Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze. 



Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije.



Moj muž u nemogućoj misiji

Dok mi se slobodna subota nekada podrazumevala kao dan stvoren za uživanje, vremenom je postala presedan. Nemoguća misija. Sve dok moj muž nije odlučio to da promeni.



Top 12 beogradskih restorana za 2019

Godinu dana istraživali smo i obilazili restorane u Beogradu da bismo vam predstavili Top 12 beogradskih restorana za 2019.