Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kafana Tašmajdan više ne radi

-Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana “Tašmajdan”, restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele sa nama da nastave poslovanje, mi Vam se najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali Vas kao naše drage goste i prijatelje- stoji na natpisu koji je zalepljen na vratima ove kultne kafane.

Među radnicima koji su iznosili poslednji inventar iz kafane, koja je starijim sugrađanima poznata i kao “Kod Toze Grka”, našao se i poslednji upravnik kafane “Tašmajdan” Željko Milošević. Iseljavaju se iz kafane, kaže on, jer vlasnici žele da prodaju objekat po ceni za koju on nema sredstava da je kupi, a u želji da sačuva kultnu kafanu, ponudio im je da sa njima uđe u zakup.

– Oni su to odbili i rekli da žele samo da prodaju – priča Milošević.

Kafana Tašmajdan je još jedan od primera loše restitucije, za koju Beograđani smatraju da je odgovorna za zatvaranje kultnih kafana. Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ipak navodi da su netačne priče da je restitucija zatvorila kafane u Beogradu.

- Mi smo značajan broj objekata, u kojima su smeštene kafane, restorani ili hoteli, već vratili prvobitnim vlasnicima. Vratili smo dva najpoznatija hotela “Beograd” i “Splendid”, vratili smo “Srpsku kafanu” i niz poznatih kafana, s tim što, moram da napomenem, najveći deo tih kafana nije ni radio kada smo ih vratili- ističe Sekulić.

Kafane za Beograd imaju veliki istorijski i kulturni značaj, zgrade u kojima su one smeštene stare su po više od 100 ili 200 godina, a aktivan društveni život “pisao je istoriju” u njima. Srećom, postoje i oni koju svesni toga koliko su kafane značajna za našu zemlju, primer toga je ponovo otvaranje kultne kafane Bled. Kako nam je rekla Maja Zelenović, suvlasnica ove kafane ponovnim otvaranje je želela da vrati stari kafanski duh.

- Naša kafana je primer dobre restitucije. Vlasnik zgrade u kojoj je kafana želeo je da je sačuva. Milsim da bi država trebala da uradi nešto tim povodom jer se danas zatvorene mnoge naše značajne kafana i njihovom mestu su otvoreni butici ili apoteke-kaže Zelenović.

Share