Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kafana Tašmajdan više ne radi

-Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana “Tašmajdan”, restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele sa nama da nastave poslovanje, mi Vam se najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali Vas kao naše drage goste i prijatelje- stoji na natpisu koji je zalepljen na vratima ove kultne kafane.

Među radnicima koji su iznosili poslednji inventar iz kafane, koja je starijim sugrađanima poznata i kao “Kod Toze Grka”, našao se i poslednji upravnik kafane “Tašmajdan” Željko Milošević. Iseljavaju se iz kafane, kaže on, jer vlasnici žele da prodaju objekat po ceni za koju on nema sredstava da je kupi, a u želji da sačuva kultnu kafanu, ponudio im je da sa njima uđe u zakup.

– Oni su to odbili i rekli da žele samo da prodaju – priča Milošević.

Kafana Tašmajdan je još jedan od primera loše restitucije, za koju Beograđani smatraju da je odgovorna za zatvaranje kultnih kafana. Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ipak navodi da su netačne priče da je restitucija zatvorila kafane u Beogradu.

- Mi smo značajan broj objekata, u kojima su smeštene kafane, restorani ili hoteli, već vratili prvobitnim vlasnicima. Vratili smo dva najpoznatija hotela “Beograd” i “Splendid”, vratili smo “Srpsku kafanu” i niz poznatih kafana, s tim što, moram da napomenem, najveći deo tih kafana nije ni radio kada smo ih vratili- ističe Sekulić.

Kafane za Beograd imaju veliki istorijski i kulturni značaj, zgrade u kojima su one smeštene stare su po više od 100 ili 200 godina, a aktivan društveni život “pisao je istoriju” u njima. Srećom, postoje i oni koju svesni toga koliko su kafane značajna za našu zemlju, primer toga je ponovo otvaranje kultne kafane Bled. Kako nam je rekla Maja Zelenović, suvlasnica ove kafane ponovnim otvaranje je želela da vrati stari kafanski duh.

- Naša kafana je primer dobre restitucije. Vlasnik zgrade u kojoj je kafana želeo je da je sačuva. Milsim da bi država trebala da uradi nešto tim povodom jer se danas zatvorene mnoge naše značajne kafana i njihovom mestu su otvoreni butici ili apoteke-kaže Zelenović.

Share

Najnovije vesti


Nepušački lokali u Beogradu

Prema podacima iz 2013. godine (a noviji se očekuju u tekućoj, 2019. godini), u Srbiji puši svaki treći stanovnik stariji od 15 godina, njih čak 34,7%, dok je u Beogradu taj udeo tek nešto manji od nacionalnog proseka i iznosi 31,6%Četvrti festival kraft piva stiže u grad!

Vrteška koja će zavrteti Beograd: Četvrti festival kraft piva stiže u grad!CLOSE EYES, TASTE FOOD, DRINK WINE

Ekskluzivna večera Be@Château Lagrange – UNPRECEDENTEDJameson Green Up žurka

Jameson irski viski je i ove godine okupio više od 1000 najvernijih fanova i poznatih gradskih lica na zanimljivoj Green UP žurci održanoj u Beogradu.Prijavi se za Barcaffé Barista Cup

Prijavi se za Barcaffé Barista Cup – prvo regionalno latte art takmičenje