Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Trezno i oprezno- izaberi odgovorno

 

U susret Svetskom danu odgovorne konzumacije piva, više od 100 pivara, mladih, partnera kampanje, organizacija, ambasadora, vlasnika barova, medija i pojedinaca poslalo je poruku Trezno i oprezno, izaberi odgovorno. Za sve prisutne prim. dr Ivica Mladenović, predsednik Stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma upoznao je prisutne o principima odgovornog pijenja alkohola i politika o alkoholu u Srbiji. 

Predstavljeni su i ključni aspekti „Nacionalnog programa prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Srbiji“, koji je Vlada Republike Srbije usvojila Uredbom od 21. decembra 2017. godine. 

-Nacionalni program je tako koncipiran da omogućava svakome da prepozna oblast u kojoj ličnim angažovanjem može da doprinese implementaciji ovog strateškog dokumenta, te u tom smislu uključivanje velikih proizvođača i distributera alkohola, u kontekstu društvene odgovornosti, je više nego dobrodošlo i očekivano- izjavio je prim. dr. Ivica Mladenović.

Na globalnom nivou, 2015. godine velike pivare su proglasile 16. septembar za Svetski dan odgovorne konzumacije piva. Na taj dan pivari u zemljama širom sveta organizuju veliki broj aktivnosti usmerenih na informisanost i edukaciju o konceptu odgovorne konzumacije.

-Godinama unazad naše članice pojedinačno realiziju konkretne aktivnosti, a od prošle godine kroz naše Udruženje pokrenuli smo kampanju, kao dugoročnu inicijativu, koja ima za cilj da okupi što veći broj zainteresovanih partnera iz različitih sektora, kako bi udruženi zajednički radili na tome da se javnost informiše i edukuje o značaju odgovornosti i umerenosti u konzumaciji piva-izjavio je predsednik Udruženja pivara Srbije, gospodina Vladimira Vava.

Događaj su svojim prisustvom podržali i predstavnici Ministarstva zdravlja, ambasadorka Kanade, Nj.e. Keti Čaba i ambasador Danske, Nj.e. Anders Hougor, kao i partneri kampanje studenti AIESEC i nevladina organizacija ReGeneracija.

U uvodnom obraćanju, ambasadorka Kanade, Nj.e. Keti Čaba, izjavila je: 

-Vlada Kanade je razvila smernice za odgovornu upotrebu alkohola promovišući kulturu umerenosti. Posebna pažnja usmerena je na upoznavanje žena u drugom stanju, ili onih koje planiraju porodicu, sa rizicima konzumiranja alkohola tokom trudnoće. Drago mi je da sam deo današnje akcije i da mogu da doprinesem širenju svesti o neophodnosti balansa između uživanja u alkoholnim pićima i njihovog odgovornog konzumiranja.

-Od izuzetne važnosti je podizanje svesti i poziv na odgovrnu konzumaciju alkohola, zbog čega učestvovanjem u događajima kao što je današnji, pivari pokazuju odgovrnost i posvećenost tržištima na kojima posluju- izjavio je ambasador Danske, Nj.e. Anders Hougor u svom obraćanju.

Nakon prezentacije, svi okupljeni su učestvovali u snimanju javne poruke „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“ koja će se 16. septembra, na Svetski dan odgovorne konzumacije piva, emitovati ka javnosti na društvenim mrežama Udruženja pivara Srbije i u medijima.

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nemaDobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...