Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Cena piva rastu od sledeće godine

 

Pivopije širom sveta iduće godine najverovatnije očekuje preko 15% više cene omiljenog napitka zbog sušne godine. Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izveštaju investicione banke Berenberg, najveći svetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo verovatno preliti na cene piva iduće 2019. godine.

 Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Evrope zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cena te sirovine početkom avgusta dosegla je najviši nivo u poslednjih pet godina od 236 EUR po toni. Krajem avgusta cene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37% na godišnjem nivou, a u Francuskoj za 23%.

Izveštaj citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine.

Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cene energije, pa i aluminijuma od kog se proizvode limenke, i to za 8%. Cena alumnijuma samo je prošle godine skočila za 20%.

Poskupljenje proizvodnje već se oseća u britanskim pivnicama. Prema podacima Britanskog udruženja pivnica, cena krigle piva dosegla je 3,65 funti i 7 je penija viša nego prošle godine.

Share

Najnovije vesti


Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.Restoran Franš traži radnike!

CV i podatke možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.