Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Cena piva rastu od sledeće godine

 

Pivopije širom sveta iduće godine najverovatnije očekuje preko 15% više cene omiljenog napitka zbog sušne godine. Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izveštaju investicione banke Berenberg, najveći svetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo verovatno preliti na cene piva iduće 2019. godine.

 Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Evrope zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cena te sirovine početkom avgusta dosegla je najviši nivo u poslednjih pet godina od 236 EUR po toni. Krajem avgusta cene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37% na godišnjem nivou, a u Francuskoj za 23%.

Izveštaj citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine.

Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cene energije, pa i aluminijuma od kog se proizvode limenke, i to za 8%. Cena alumnijuma samo je prošle godine skočila za 20%.

Poskupljenje proizvodnje već se oseća u britanskim pivnicama. Prema podacima Britanskog udruženja pivnica, cena krigle piva dosegla je 3,65 funti i 7 je penija viša nego prošle godine.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...