Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srbija najveći proizvođač piva u regionu

 

 

 

 U okviru tradicionalnog festivala „Dani piva“ u Zrenjaninu gospodin Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i gradonačelnik  Čedomir Janjić otvorili Drugi Naučno-stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema“, jedini pivski skup ove vrste u regionu, a koji je ugostio eminentne profesore i stručnjake iz zemalja regiona i šire.

 

Na svečanom otvranju obratili su se i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodin Branislav Raketić, koji je najavio set mera koje će Ministarstvo pripremiti kao predlog za podstrek daljeg razvoja pivarstva. Predsednik  Organizacionog odbora Prof. dr Radovan Pejanović, predstavio je misiju i cilj Simpozijuma, dok je predsednik Naučnog odbora Prof. dr Viktor Nedović, dao osvrt na značaj regionalne i međunarodne saradnje kao i podrške nauke razvoju pivarstva u Srbiji. Skup je pozdravio i predsednik Udruženja slovenačkih pivara g-din Matej Oset, koji se zahvalio na pozivu i izrazio nade da će skup iamti važne zaključke.

 

Organizator ovogodišnjeg skupa je Udruženje pivara Srbije uz Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada uz veliki broj suoorganizatora. Glavni pokrovitelj Simpozijuma je Grad Zrenjanin na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem. Podršku Simpozijumu ove godine pružili su i Poljoprivredni fakultet i Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije. U naredna tri dana, do 30. avgusta u hotelu Vojvodina u Zrenjaninu više od 26 stručnjaka i naučnih radnika iz šest zemalja regiona prvi put posle više decenija na ovim prostorima će razmeniti iskustva, tendencije i pravce razvoja pivarstva.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević pozdravio je sve prisutne -Ne samo da je ovaj skup značajan sa privrednog aspekta već i naučnog. Ovde su se okupili naučnici iz čitavog regiona. Tu su učesnici iz Slovenije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Makedonije, čija su iskustva iz ove oblasti veoma bitna.

 

Pivo ima tri veka dug tradiciju proizvodnje u Srbiji i dobija sve više na značaju ne samo kao omliljeno alkoholno piće, već i kao industrija koja doprinos ekonomiji i poljoprivredi zemlje.  Udruženje pivara Srbije je predstavilo stanje pivarske industrije u Srbiji.

 

Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije izjavila je: 

-Imajući u vidu da je naša zemlja sa 5,6 miliona hektolitara proizvedenih u 2017. godini daleko najveći proizvođač piva u regionu, a takođe i ispred svih i izvoznik, posebno u zemlje EU, jer smo drugi najveći izvoznik u zemlje EU posle Meksika, a ispred SAD. Sasvim je očekivano i potrebno da se takva pozicija naše pivarske industrije podrži kroz naučnu raspravu o svemu što doprinosi pivarstvu u Srbiji i svetu danas,“ i dodala:“ Želja nam je da u godinama koje slede pomognemo da se Simpozijum pozicionira kao prestižan međunardni skup o pivu na evropskoj i svestkoj mapi.

 

Cilj organizacije Simpozijuma je da kritički preispita stanje, probleme, mesto i ulogu kao i potencijale pivarske industrije u Republici  Srbiji. Misija Simpozijuma je da okupi što širi krug poslenika iz oblasti pivarske industrije, sve one koji su direktno i indirektno vezani za proizvodnju piva. Upravo  ta raznolikost učesnika omogućiće multidisciplinarni pristup pivarstvu kao naučno-stručnoj oblasti i privrednoj delatnosti.

Share