Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Hitlerovo odmaralište postaje luksuzni hotel

 

Veliko odmaralište koje se prostire duž gotovo pet kilometara Baltičkog mora, Prora, izgrađeno u sklopu nacističkog programa odmora nemačkih vojnika i fabričkih radnika, i službeno postaje luksuzan turistički hotelski kompleks.

Tri godine pre nemačkog napada na Poljsku 1939. Hitler je naredio izgradnju najvećeg svetskog turističkog kompleksa na obali ostrva Rugen. Odmaralište pod nazivom Prora s kapacitetom od 20.000 kreveta trebalo je poslužiti za odmor, zabavu i razonodu višemilionske populacije Trećeg Rajha. Ali nakon početka Drugog svetskog rata, radnici su vraćeni u fabrike, vojnici su otišli na front, a izgradnja Prore je prekinuta. Prora je trebalo da predstavlja perjanicu takozvanog KDF "Kraft durch Freude" nacističkog projekta (Snaga kroz radost) promišljenog i pomno planiranog nacionalnog programa i pokreta koji brine o zabavi i razonodi višemilionske populacije Trećeg Rajha.

Tokom trogodišnjih radova više od 9.000 radnika izgradilo je turistički kompleks dugačak gotovo pet kilometara. Nakon više od šezdeset godina Prora postaje ponovno aktuelna. Prava na njegovu obnovu 2013. kupuje jedna nemačka građevinska kompanija koja će od nje napraviti luksuzno odmaralište i jednako luksuzan stambeni kompleks. Stanovi se mogu kupiti ili iznajmiti. Za kupovinu stana treba izdvojiti između 358.000 i 649.000 evra.

Turisti na raspolaganju imaju hotele, hostele, prodavnice s luksuznom robom i restorane. Radovi bi u potpunosti trebalo da budu završeni do 2022. godine. 

Share