Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Francuski chef Žoel Robušon preminuo

Žoel Robušon, slavni francuski chef, koji se u jednom trenutku imao više od 30 Mišlenovih zvezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je juče u svom domu u Ženevi u 73. godini. 

Robušon je bio mentor jednom od najpoznatijih svetskih kuvara, Gordonu Ramziju. Objavio je nekoliko kulinarskih knjiga na francuskom jeziku, dve su prevedene na engleski. Francuz je nosilac najviše zvezdica na svetu i titule "kuvar veka" koju mu je dao vodič Gault & Millau.  

Sa 50 godina otišao je u penziju, ali je nastavio da uči druge. Robušon je sa 29 godina postao glavni u kuhinji pariškog hotela Konkord La Fajet, današnjeg Hajat Ridžensi Pariz Etol gde je u to vreme pripremao hiljade obroka na dan. Reputaciju i ugled stekao je zbog svog profesionalizma, strogoće, sigurnosti i kreativnosti.  

Svoj prvi restoran Žamin otvorio je u Parizu 1981. godine, a 1994. godine otvara i restoran Žoel Robušon, takođe u Parizu. U 2003. godini krenuo je s restoranskim projektom Atelje Žoela Robušona, u Parizu. Restoran je dobro prihvaćen pa je Robišon proširi ovaj koncept. Tokom 2005. godine otvorio restoran u Las Vegasu, 2006. u Njujorku, Londonu i Hong Kongu, 2009. godine u Tajpeiju, 2011. u Singapuru, 2014. u Bangkoku, 2016. u Šangaju i Montrealu. U svim tim restoranima kuva se istim stilom, ali su jela prilagođena zemlji u kojoj se restoran nalazi.

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...