Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Francuski chef Žoel Robušon preminuo

Žoel Robušon, slavni francuski chef, koji se u jednom trenutku imao više od 30 Mišlenovih zvezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je juče u svom domu u Ženevi u 73. godini. 

Robušon je bio mentor jednom od najpoznatijih svetskih kuvara, Gordonu Ramziju. Objavio je nekoliko kulinarskih knjiga na francuskom jeziku, dve su prevedene na engleski. Francuz je nosilac najviše zvezdica na svetu i titule "kuvar veka" koju mu je dao vodič Gault & Millau.  

Sa 50 godina otišao je u penziju, ali je nastavio da uči druge. Robušon je sa 29 godina postao glavni u kuhinji pariškog hotela Konkord La Fajet, današnjeg Hajat Ridžensi Pariz Etol gde je u to vreme pripremao hiljade obroka na dan. Reputaciju i ugled stekao je zbog svog profesionalizma, strogoće, sigurnosti i kreativnosti.  

Svoj prvi restoran Žamin otvorio je u Parizu 1981. godine, a 1994. godine otvara i restoran Žoel Robušon, takođe u Parizu. U 2003. godini krenuo je s restoranskim projektom Atelje Žoela Robušona, u Parizu. Restoran je dobro prihvaćen pa je Robišon proširi ovaj koncept. Tokom 2005. godine otvorio restoran u Las Vegasu, 2006. u Njujorku, Londonu i Hong Kongu, 2009. godine u Tajpeiju, 2011. u Singapuru, 2014. u Bangkoku, 2016. u Šangaju i Montrealu. U svim tim restoranima kuva se istim stilom, ali su jela prilagođena zemlji u kojoj se restoran nalazi.

Share