Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Njegovo veličanstvo ječam

Pred leto ugostitelji su promovisali nove menije i kao po pravilu glavna zvezda bio je ječam. Sada se umesto pirinča i doskoro omiljene kinoe služi to super zdravo zrnevlje.

Inače, ječam je žitarica koja se milenijumima gaji na našem podneblju. 

Ta žitarica najčešće se sprema u vidu italijanskog jela orzotto, tj. rižota od ječma. Kao što obično biva, zaboravili smo (ili nas niko nije naučio) da su naši preci, Stari Sloveni, vekovima koristili tu žitaricu u ishrani ljudi i stoke.

Da se podsetimo

Stari Sloveni su svoj hleb pravili od sumješice i suražice – mešavine pšenice, ječma i raži. Jedno od najpopularnijih jela od ječma u minulim vekovima bio je ćešket (ili ćeškek, ćeške i keške), koji se najčeše pravio zimi, za Božić. Za pripremu tog jela potrebno je i meso, koje se kuva s ječmom sve dok se potpuno ne raskuva i ne sjedini sa žitaricom.

Ječam je veoma popularan i u svetu, pre svega zato što omogućava nebrojeno mnogo kulinarskih kombinacija. Osim za jela s različitim vrstama mesa, pogodan je i za ona koja se prave samo od povrća. Naime, ječam s povrćem veoma se lako priprema. Potrebno je samo geršlu, ili oljušteno zrno ječma, očistiti, oprati i kuvati u petostrukoj zapremini vode. Kada je napola kuvan, dodati isečenu šargarepu, bundevu, kupus i jabuku. Dopuniti toplom vodom, u zavisnosti od željene gustine, i nastaviti kuvanje. Inače, to je još jedno jelo koje su Stari Sloveni često pripremali.

Zdravo da zdravije ne može biti

Ječam je veoma bogat mineralima poput fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, sumpora, mangana, bakra, cinka, fluora, joda, gvožđa, kobalta. Može da reguliše nivo šećera u krvi, a mnoge studije pokazale su i da snižava nivo holesterola u krvi.

Nezamenljiv i u modernoj kuhinji

Osim u tradicionalnoj kuhinji, u varivima i hlebu, ječam se koristi i u modernom kulinarstvu, u salatama, pudinzima s dodatkom rabarbare i kandiranog đumbira. Neretko se od ječma pravi i pilav, čorba (s jogurtom), već pomenuti rižoto, ali i poslastice poput sladoleda.

 

  • Da li ste znali?

 

  • Ječmeno pivo verovatno je jedno od prvih alkoholnih pića koja su razvili neolitski ljudi.
  • Ječam je korišćen kao valuta, ali i kao specijalna hrana za gladijatore.
  • Odličan je izvor dijetetskih vlakana i sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su delotvorna u snižavanju nivoa holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja.
  • Naučnici su utvrdili da je jedan tip rastvorljivih vlakana, beta glukan, primarna komponenta ječma zaslužna za snižavanje holesterola.

 

Share