Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ko je bio Entoni Bordejn

Putovao je po celom svetu i otkrivao dugo čuvane gastronomske tajne. Bio je temperamentan i bez dlake na jeziku. Obožavao je Japan i Vijetnam, a svojim kulinarskim umećem pomerio je granice svetske gastronomije. Nervirali su ga vegani, dok je žene koje jedu riblja jaja karakterisao kao neverovatno seksi. Njegova slava mogla je da se meri sa slavom rok zvezda, a vest o njegovoj iznenadnoj smrti ostavila je svet u šoku! 

Entoni Bordejn, američki kuvar, pisac i TV lice, oduzeo je sebi život u 61. godini života. Obešenog ga je u hotelskoj sobi u Strazburu u Francuskoj pronašao njegov prijatelj, poznati kuvar Erik Riper. Poslednje dane života proveo je u Francuskoj gde je boravio na snimanju novih epizoda svog serijala Parts Unknown.

Razlog za samoubistvo još uvek nije poznat javnosti, ali se u medijima špekuliše da je život oduzeo zbog ljubavi. Navodno, nekoliko dana pre nego što se obesio, u medijima su objavljene fotografije njegove devojke Asije Argento u zagrljaju drugog muškarca. 

Slavni kuvar je u tajnosti kremiran u Francuskoj, a urma sa njegovim pepelom poslata je u Ameriku. 

-Njegova ljubav prema avanturama, novim prijateljima, dobroj hrani i pićima, kao i upečatljivim pričama iz celog sveta, činila ga je jedinstvenim publicistom - govorile su njegove kolege sa CNN-a. 

Entoni Bordejn rođen je 25. juna 1956. godine u Njuјоrku. Detinjstvo je proveo u Lionu, u Nju Džerziju, i kao veoma mlad zaposlio se kao kuvar. Radio je u mnogim američkim restoranima, a pažnju na sebe skrenuo je prvom knjigom Poverljivo iz kuhinje. Ipak, svetsku slavu je stekao radeći na televiziji, u serijalima Bez rezervacija, Kuvareva turneja, Layover i Parts Unknown. 

Entoni se dugo godina borio sa depresijom i zavisnošću od narkotika, a suicidne misli imao je još sa 13 godina. O tome je otvoreno  govorio u knjizi Srednje sirovo objavljenoj 2011. godine. 

Bio je u braku sa Nensi Patkoski, i tada je, kako je govorio, vodio život bez ikakvog smisla i stalno je razmišljao o samoubistvu. Ubrzo se razveo, i tugu lečio u bordelima. Nakon razvoda, uplovio je u ljubavnu vezu sa italijanskom glumicom Azijpm Arđentom. Pre braka sa Nensi, bio je oženjen Otaviom Busijom sa kojom ima kćerku Arijen. 

 

 

Iz kakvih je restorana Toni bežao glavom bez obzira? 

  “Bekstvo” je uglavnom povezivao sa hranom. Najgore na šta gost može da naiđe u jednom restoranu, govorio je Toni, jesu mini burgeri od kobe govedine.

 “Ne postoji veći zločin od toga. Ako vidite u restoranu u koji ste ušli na meniju male sendviče od kobeanske govedine, okrenite se i odmah izađite. Jer ste se upravo našli u moru bogatih investitora i ljudi koje ne želite u blizini.”

Drugi sastojak na listi nepoželjnih, jeste ulje od tartufa. Za Bordejna, jestivo je koliko i lubrikant. Bordejna nervira i moderna branch kultura, kada od ostataka od doručka, kako je govorio, pripreme branch i naplate ga dva puta više.

 

 

Share