Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ugostiteljstvo nije za slabiće!

Skoro svaki Srbin bi da bude gazda restorana. Ali, pre nego što se odvaži na takav korak i postane vlasnik nekog ugostiteljskog objekta, svoje maštarije pre svega bi trebalo da pretvori u realnost. Realno, svi bi da imaju restoran iz kog svakog dana izlaze zadovoljnii i nasmejani gosti, ali biti vlasnik restorana je mnogo više od toga. 

A kako se postaje vlasnik restorana? 

Pre svega, “gazda na kafanu” ne postaje se preko noći. 

Ugostiteljstvo je ozbiljan biznis i nije za slabiće! 

Ovih 5 stvari je bolje da znate pre nego što postanete vlasnik restorana! 

Koncept je ključna stvar

Šta je starije, kokoška ili jaje? Iako se ta debata nikada ne završava, kada je u pitanju ugostiteljstvo, koncept restorana uvek dolazi prvi. Baš kao kad idete na intervju za posao, pre nego što uđete u srž posla i postanete svesni svoje odgovornosti, morate tačno da znate ko ste i gde se. Zastanite i dobro razmislite! Želite da postanete ugostitelj? Neka vam bude na umu da ćete večno biti u tome i pomirite se sa tim. To vam je kao da imate još jednu nogu ili ruku. Razmislite šta ugostiteljstvu nedostaje u vašem gradu, budite prvi u nečemu i ne odustajte od svoje ideje. Dobri i originalni lokali uvek nađu svoje goste!

Pripremite se na vreme da posle ne bi bilo kuku-lele

Ako nas čitate, to verovatno znači da vas ugostiteljstvo bar na neki način interesuje. A još ako ste u biznisu sa HoReCa industrijom, biće vam mnogo lakše. Otvaranje restorana nije baš tako glamurozno kao što izgleda na filmu. Od trenutka kada postanete vlasnik restorana postajete i vlasnik novih obaveza i odgovornosti. Zato je važno da se pre toga dobro pripremite. U protivnom, pogubićete se totalno! 

On-line promocija pre otvaranja

Ovih dana svi govore o kul brendovima! Ali, brendiranje nije rezervisano samo za prodavce, već za ljude, omiljena mesta i naravno, restorane. Razmišljate da postanete vlasnik restorana? Istražite prvo šta zanima vaše potencijalne goste i kako je najbolje da se predstavite. Istražite vašu ciljnu grupu i pre otvaranja ih zainteresujte on-line. 

Ne zaboravite da “imati restoran” znači “imati biznis” 

Ovo je najgori deo za većinu ljudi. Uglavnom se ugostiteljem postaje iz strasti, ljubavi, ponekad iz hira, a u Srbiji, doduše, najčešće zbog “titule” gazde. Ali, iza uspešnog vođenja jednog restorana stoje svakodnevni sati i sati računanja, proste ili proširene matematike, sedenje ispred računara.... Od finansija do postavljanja POS sistema, normativa... A gde je tu osoblje? Sjajan kuvar?  

Važno je da hrana bude mnogo dobra! 

Ok, ovo zvuči kao normalna i podrazumevajuća stvar, ali hajde da budemo realni. Svi smo jeli lošu hranu u restoranu i nikada se tu više nismo vratili. Vi ne želite da bude takav restoran, zar ne? Ako je koncept restorana vaš CV, neka hrana neka bude vaša lična karta! 

 

Živeli i samo napred! 

 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...