Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski vinari na ProWine 2018!

ProWein nastavlja u rastućem trendu i potvrđuje svoju vodeću poziciju: 2018 postavila nove rekorde i standarde. Među 6.870 izlagača iz 64 zemlje bila je i Srbija sa 12 vinarija i jednom destilerijom.

Od 18. do 20. marta svet vinske industrije i industrije jakih alkoholnih pića sastao se ponovo na ProWein-u u Disledorfu, sajmu broj 1 u branši. 6.870 izlagača iz 64 zemlje (2017: 6.615 izlagača iz 62 zemlje) pružio je u tri dana jedinstveni pogled na globalnu vinsku kartu. Preko 60.000 stručnih posetilaca (2017: 58.500) je sajam iskoristilo za uponavanje sa novim proizvodima, ugovaranje poslova, sklapanje partnerstva i nove porudžbine. ProWein je još jednom oborio rekorde, postavio standarde i potvrdio svoju lidersku poziciju. Zato svaki ljubitelj vina i entuzijasta ne sme propustiti ovaj sajam.

ProWein je publiku u Diseldorfu posebno impresionirao kvalitetom događaja i internacionalnošću. Više od polovine posetilaca došlo je izvan Nemačke, čak iz 133 zemalja. Preko 70% su donosioci odluka i top menadžeri. Za većinu ProWein služi kao platforma za porudžbine, pronalaženje novih dobavljača, intenzivno umrežavanje i ključni izvor informacija. Ove godine posetioci su posebno bili zainteresovani za nove berbe iz Italije, Francuske i Nemačke.

Jedinstevna ponuda iz celog sveta

Svih 6.870 izlagača pružilo je posetiocima mogućnost da u tri dana sajma istraže kompletnu ponudu vina i alkoholnih pića iz celog sveta. Najveća ponuda došla je svakako iz dobro poznatih vinskih zemalja, kao što su Italija (1.700 izlagača), Francuska (1.550) i Nemačka (990), a nije izostala ni bogata ponuda proizvođača iz prekookenskih zemalja (ukupno 700 izlagača) iz SAD-a, Argentine, Čilea, Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike. Poseban fokus bio je na vinima iz Nemačke i upoznavanje sa 13 nemačkih vinskih regija uz mogućnost degustacije.

Pored vina, bilo je dosta inovacija za otkrivanje i u delu sa jakim alkoholnim pićima.  Tu je 400 izlagača iz 30 zemalja predstavilo svoje izuzetne vrste rakija, viskija, konjaka i egzotičnih pića.

Kraft pivarstvo je deo specijalne izložbe u okviru ProWein-a, tzv. “same but different”.  U prijatnoj atmosferi 76 proizviđača iz 15 zemalja predstavilo je svoje jedinstvena kraft pića i sajdere. A u okviru kategorije Organic World izložena su organska pića.

Transfer znanja i informisanost ključan elemenat sajma

ProWein nije samo platforma za narudžbine i pronalaženje dobavljača. Znanje i pružanje informacija su takođe sastavni deo sajma. Oko 500 događaja i degustacionih tura je organizovano na sajmu, što na samim štandovima izlagača, što u okviru ProWein foruma. Ovogodišnji sjam se bavio i pitanjem budućih trendova. A pokazalo se da su lagana vina budući trend, kao i vina iz klimatskih područja gde ranije nije bilo moguće napraviti kvalitetno vino, među kojima su Danska, Poljska i Velika Britanija.

ProWein goes City: ceo Diseldorf zaražen ProWein groznicom

Tokom trodnevnog sajma ceo grad hvata vinska groznica. Nakon kraja radnog vremena sajma, mnogi izlagači i ljibitelji vina i pića se sele iz hala u grad. Pod motom “ProWein goes City” organizovano je 110 događaja širom grada u restoranima, hotelima i maloprodajnim objektima. 

Srbija na ProWein-u 2018

Na  ovogodišnjem ProWein-u svoje proizvode svetskom vinskom auditorijumu predstavile su i srpske kompanije. U organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije mogućnost da prezentuju svoja vina imalo je 10 vinarija u okviru nacionalnog štanda: Rubin, Vinarija Aleksandrović, Vinarija Aleksić, Zvonko Bogdan, Vino Budimir, Erdevik, Vinarija Despotika, Vinarija Lastar, Vinarija Trivanović i Vinarija Virtus. Kao i prethodnih godina na sajmu kao samostalni izlagači nastupili su Toplički vinogradi i Vinarija Doja, kao i destilerija Zarić.  

Nakon ProWein-a...

Ubrzo nakon ProWein-a u Diseldorfu očekuje se sajam ProWine Asia 2018 od 24. do 27. aprila u Singapuru. Potom krajem godine se održava ProWine China 2018 u Šangaju od 13. do 15. novembra. Naredni sajam ProWein u Disledorfu biće ponovo organizovan za godinu dana od 17. do 19. marta 2019.  

 

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...»Perfetto« dan u vašem domu

Iako su praznici uveliko prošli, zimska čarolija ipak ne napušta domove. Vreme provedeno u toplom domu je čarobnije od svakog drugog trenutka. Dan je i dalje kratak, hladan i često sumoran, pa jedino što preostaje jeste da nakon radnog dana sa...