Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski vinari na ProWine 2018!

ProWein nastavlja u rastućem trendu i potvrđuje svoju vodeću poziciju: 2018 postavila nove rekorde i standarde. Među 6.870 izlagača iz 64 zemlje bila je i Srbija sa 12 vinarija i jednom destilerijom.

Od 18. do 20. marta svet vinske industrije i industrije jakih alkoholnih pića sastao se ponovo na ProWein-u u Disledorfu, sajmu broj 1 u branši. 6.870 izlagača iz 64 zemlje (2017: 6.615 izlagača iz 62 zemlje) pružio je u tri dana jedinstveni pogled na globalnu vinsku kartu. Preko 60.000 stručnih posetilaca (2017: 58.500) je sajam iskoristilo za uponavanje sa novim proizvodima, ugovaranje poslova, sklapanje partnerstva i nove porudžbine. ProWein je još jednom oborio rekorde, postavio standarde i potvrdio svoju lidersku poziciju. Zato svaki ljubitelj vina i entuzijasta ne sme propustiti ovaj sajam.

ProWein je publiku u Diseldorfu posebno impresionirao kvalitetom događaja i internacionalnošću. Više od polovine posetilaca došlo je izvan Nemačke, čak iz 133 zemalja. Preko 70% su donosioci odluka i top menadžeri. Za većinu ProWein služi kao platforma za porudžbine, pronalaženje novih dobavljača, intenzivno umrežavanje i ključni izvor informacija. Ove godine posetioci su posebno bili zainteresovani za nove berbe iz Italije, Francuske i Nemačke.

Jedinstevna ponuda iz celog sveta

Svih 6.870 izlagača pružilo je posetiocima mogućnost da u tri dana sajma istraže kompletnu ponudu vina i alkoholnih pića iz celog sveta. Najveća ponuda došla je svakako iz dobro poznatih vinskih zemalja, kao što su Italija (1.700 izlagača), Francuska (1.550) i Nemačka (990), a nije izostala ni bogata ponuda proizvođača iz prekookenskih zemalja (ukupno 700 izlagača) iz SAD-a, Argentine, Čilea, Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike. Poseban fokus bio je na vinima iz Nemačke i upoznavanje sa 13 nemačkih vinskih regija uz mogućnost degustacije.

Pored vina, bilo je dosta inovacija za otkrivanje i u delu sa jakim alkoholnim pićima.  Tu je 400 izlagača iz 30 zemalja predstavilo svoje izuzetne vrste rakija, viskija, konjaka i egzotičnih pića.

Kraft pivarstvo je deo specijalne izložbe u okviru ProWein-a, tzv. “same but different”.  U prijatnoj atmosferi 76 proizviđača iz 15 zemalja predstavilo je svoje jedinstvena kraft pića i sajdere. A u okviru kategorije Organic World izložena su organska pića.

Transfer znanja i informisanost ključan elemenat sajma

ProWein nije samo platforma za narudžbine i pronalaženje dobavljača. Znanje i pružanje informacija su takođe sastavni deo sajma. Oko 500 događaja i degustacionih tura je organizovano na sajmu, što na samim štandovima izlagača, što u okviru ProWein foruma. Ovogodišnji sjam se bavio i pitanjem budućih trendova. A pokazalo se da su lagana vina budući trend, kao i vina iz klimatskih područja gde ranije nije bilo moguće napraviti kvalitetno vino, među kojima su Danska, Poljska i Velika Britanija.

ProWein goes City: ceo Diseldorf zaražen ProWein groznicom

Tokom trodnevnog sajma ceo grad hvata vinska groznica. Nakon kraja radnog vremena sajma, mnogi izlagači i ljibitelji vina i pića se sele iz hala u grad. Pod motom “ProWein goes City” organizovano je 110 događaja širom grada u restoranima, hotelima i maloprodajnim objektima. 

Srbija na ProWein-u 2018

Na  ovogodišnjem ProWein-u svoje proizvode svetskom vinskom auditorijumu predstavile su i srpske kompanije. U organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije mogućnost da prezentuju svoja vina imalo je 10 vinarija u okviru nacionalnog štanda: Rubin, Vinarija Aleksandrović, Vinarija Aleksić, Zvonko Bogdan, Vino Budimir, Erdevik, Vinarija Despotika, Vinarija Lastar, Vinarija Trivanović i Vinarija Virtus. Kao i prethodnih godina na sajmu kao samostalni izlagači nastupili su Toplički vinogradi i Vinarija Doja, kao i destilerija Zarić.  

Nakon ProWein-a...

Ubrzo nakon ProWein-a u Diseldorfu očekuje se sajam ProWine Asia 2018 od 24. do 27. aprila u Singapuru. Potom krajem godine se održava ProWine China 2018 u Šangaju od 13. do 15. novembra. Naredni sajam ProWein u Disledorfu biće ponovo organizovan za godinu dana od 17. do 19. marta 2019.  

 

Share

Najnovije vesti


Danuška Kumara

Danuška Kumara

Glavni kuvar hotela Hyatt Regency Beograd Iris New Balkan Cuisine

Iris New Balkan Cuisine, fine dining restoran, Beogradu je pre nešto više od dve godine, kada je otvoren, doneo novi koncept ugostiteljstva. Malo ko je verovao u njegov opstanak, ali zahvaljujući ogromnom entuzijazmu zaposlenih i ljubavi prema...Tajna uspeha je u radu, posvećenosti i viziji

Mihailo Janković

direktor kompanije Nectar, govori za CaféBar network povodom obeležavanja jubileja, 20 godina uspešnog poslovanja kompanije NectarCoca-Cola inspirisala sve da budu Deda Mraz i usreće decu iz SOS sela Srbije

Ove Nove godine 170 dece iz SOS dečijih sela u Kraljevu i Sremskoj Kamenici iskusiće radost praznika i provesti nezaboravno zimovanje zahvaljujući građanima Srbije i kompaniji Coca-Cola. Godina u znaku Mujen Lux-a

Apart hotel MujEn Lux sa Kopaonika dobitnik je prestižne nagrade ZLATNA AMFORA za najuspešniji planinski kompleks u planinskim centrima Srbije koji tradicionalno dodeljuje revija YU Travel.