Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Nova Noma

 

Kada je još 2009. Noma dospela na treće mesto najboljih svetskih restorana, Rene Redžepi je stalno objašnjavao kako je stresno imati restoran, a još ako je među najboljima u svetu, onda je duplo stresnije. Kada se Noma našla na prvom mestu najboljih svetskih restorana, Redžepi je konstantno bio pod pritiskom kako bi opravdao titulu najboljeg. Na vrhuncu svoje karijere zatvorio je Nomu i poslužio “poslednje jelo”. Zatim je putovao po svetu i sa svojim timom otvarao Pop-up Nome u Meksiku, Njujorku, Australiji i Japanu. A onda, odjednom, Rene Redžepi, kilometar dalje od stare Nome u Kopenhagenu otvara Nomu 2.0. na dosta većem prostoru nego ranije. “San svakog kuvara je da u svom restoranu bude bliži prirodi, da u njemu može da gaji voće i povrće...” 

 

Nova Noma podeljena je na šest sala “posvećenih” mesu, ribi i fermentisanoj hrani. Ima i privatnu salu za zaposlene i nekoliko soba. U glavnu salu može da stane 40 gostiju, dok u ostalim prostorijama ima mesta za najviše 16 gostiju. Sve prostorije su spojene velikim staklenim panelima, a dizajn restorana potpisuje arhitekta Bjarke Ingels. 

 

A na meniju, morske trave, riblje oči, morski krastavci, jela pripremljena od sperme bakalara... Jednostavno, Rene Redžepi. 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...