Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Nova Noma

 

Kada je još 2009. Noma dospela na treće mesto najboljih svetskih restorana, Rene Redžepi je stalno objašnjavao kako je stresno imati restoran, a još ako je među najboljima u svetu, onda je duplo stresnije. Kada se Noma našla na prvom mestu najboljih svetskih restorana, Redžepi je konstantno bio pod pritiskom kako bi opravdao titulu najboljeg. Na vrhuncu svoje karijere zatvorio je Nomu i poslužio “poslednje jelo”. Zatim je putovao po svetu i sa svojim timom otvarao Pop-up Nome u Meksiku, Njujorku, Australiji i Japanu. A onda, odjednom, Rene Redžepi, kilometar dalje od stare Nome u Kopenhagenu otvara Nomu 2.0. na dosta većem prostoru nego ranije. “San svakog kuvara je da u svom restoranu bude bliži prirodi, da u njemu može da gaji voće i povrće...” 

 

Nova Noma podeljena je na šest sala “posvećenih” mesu, ribi i fermentisanoj hrani. Ima i privatnu salu za zaposlene i nekoliko soba. U glavnu salu može da stane 40 gostiju, dok u ostalim prostorijama ima mesta za najviše 16 gostiju. Sve prostorije su spojene velikim staklenim panelima, a dizajn restorana potpisuje arhitekta Bjarke Ingels. 

 

A na meniju, morske trave, riblje oči, morski krastavci, jela pripremljena od sperme bakalara... Jednostavno, Rene Redžepi. 

Share