Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Još jedan chef bez dlake na jeziku

Jeremiah Tower, američki chef i pionir kalifornijske kuhinje, napravio je jela čiji su recepti uticali na mnoge svetske kuvare. Čuven po grilovanoom kozjem siru u listovima vinove loze i jastogu punjenom tartufima, u razgovoru za Bon Apetit, otkrio jekoje trendove nikako ne razume u modenom ugostiteljstvu. Osvrnuo se i na industriju pića i sve veći trend takozvanih neonskih pića, poput hladnih kafa sa roze prelivom i šlagom koje mu deluju “kao da ih je mačka ispovraćala”. Tower smatra da je taj trend i napravljen za očajnike, i da će uskoro nestati. 

-Gosti uvek traže nešto više, drugačije i novo da probaju. To ne znači da im po svaku cenu i svaki dan dajete nešto novo. Kada se odlučite za uvođenje novina, važno je da to uradite kako treba, pa makar to bio i novi hamburger – kaže Jeremiah Tower. 

Tower se osvrnuo i na serviranje hrane. Kaže da ne razume zašto kuvari toliko komplikuju kada je serviranje hrane u pitanju. 

-Kada dobijem jelo na tanjiru sa “tufnama” od 4 sosa, pitam se da li to znači da treba viljuškom da dodirnem sva četiri sosa u isto vreme ili možda prstom da “zahvatim”, pa da poližem? - pita se Tower i dalje nastavlja. 

-Ne razumem ni razmazan sos u tanjiru. To izgleda kao da je mačije dupe “pomoglo” u aranžiranju. 

Jeremiah savetuje kuvare da se prilikom serviranja hrane uvek drže pravila  - ne više od 4 sastojka!

Ljubav prema kulinarstvu, Jeremiah je razvio još u detinjstvu. Za razliku od druge dece koja su odrasla na Mac&Cheese-u, on je odrastao u restoranima, hotelskim sobama i brodovima. Dok su se njegovi roditelji, kako kaže, družili i sklapali poslove, njemu je u detinjstvu najbolji drug bila hrana. Ostajao je sam i eksperimentisao sa hranom. Danas, živi mirno i skromno. Nakon što je stavio ključ u bravu u restoranu Stars u San Francisku, preselio se u Meksiko. Svako jutro ide u prodavnicu po sveže takose koje obožava, a vreme provodi baveći se konsaltingom i pišući knjige. O novom ugostiteljskom poduhvatu ne razmišlja, osim ako ga, kako kaže, chef Mario Batali ne pozove da zajedno otvore restoran.  

 

 

 

Share

Najnovije vesti


Beyond Burger – mnogo više od običnog burgera

Ljubitelji burgera u Srbiji imaće uskoro priliku da isprobaju svetski hit – Beyond Burger. Šta čini Beyond Burger prepoznatljivim, ali istovremeno i potpuno drugačijim gastronomskim užitkom, pokazala je današnja ekskluzivna degustacija u METRO...



Gazda Cvetko

Piše: Jovan Mrđenović

Gazda Cvetko Jovanović bio je izuzetan čovek i ugledan ugostitelj, vredan i poštovan. Kraj u kome se nalazila njegova kafana Vračarsko polje Beograđani i danas zovu „kod Cvetka”



150 godina Staropramena

Staropramen na Street food festivalu nastavlja da niže nezaboravne momente



Spremite džezve!

Novo Jacobs zadovoljstvo za sve ljubitelje tradicionalne kafe



Kafom do stihova vrednih milion dinara za GAK Narodni front

Vodeća bečka kompanija za preradu kafe, Julius Meinl, 21. marta obeležila je  Svetski dan poezije i organizovala, sada već tradicionalnu, akciju „Plati kafu stihom“, u kojoj ljubitelji kafe imaju priliku da umesto novca račun plate stihovima....