Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ljubav & Vino

I dok zaljubljeni širom sveta slave Svetog Valentina, vinari u Srbiji slave svog sveca, Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinove loze. Iako je u Srba ovaj praznik do skora bio zaboravljen, sa sve većom popularizacijom srpskog vina i sve više zasađenih vinograda ponovo dobija na značaju. Posebno se slavi u Vojvodini, Šumadiji i Pomoravlju, i na taj dan se simbolično počinje sa rezidbom vinograda.   

Da li se u Srbiji 14. februara popije više vina nego što se uruči poklona? 

U Srbiji se vinova loza sadila još u vreme Rimljana. Nekada se na taj dan i točilo besplatno vino, a danas se vinom zaliva tek poneki čokot, po pravilu, onaj najstariji. Koliko je za Srbe značajno vino pokazuje i to da u našoj zemlji postoje mesta u kojima bukvalno “živi vino”. Tako su, na srpskoj vinskoj mapi nezaobilazne Rajačke pimnice. Nalaze se između Zaječara i Negotina na brdu iznad sela Rajac. Nastale su u vreme kada je ovaj kraj i počeo da se bavi vinom, pre više od dva veka. U Rajačkim pimnicama nalaze se 292 kamene kuće od kojih je danas u funkciji oko tridesetak. U njima svi vinoljupci mogu da natoče i kupe vino direktno iz kamenih podruma. Oni koji su ga probali kažu da ima jedinstven ukus, miris i boju. Osim toga, srpsko vino se pilo na dvorovima najvećih evropskih kraljeva, a poznato je i da se dezertno vino (Auspruh) iz Sremskih Karlovaca služilo na Titaniku. 

I dok “savremeni svet” slavi Svetog Valentina, pravoslavci istog dana slave Svetog Trifuna. Srpski vinari tog dana obeležavaju početak vinogradarskog proleća. Odlaze u vinograde i orezuju lozu. Prema verovanju, ako narednog dana, 15. februara, padne sneg, godina će biti plodna, a ako bude lepo vreme, biće suše. Simboličnim orezivanjem loze veruje se da će vinograd povratiti snagu posle duge zime. Zanimljiv je i običaj iz Timočkog kraja. Na taj dan, trudnice obilaze vinograde i režu čokote kako bi rodilo što više grožđa. Svetog Trifuna zbog običaja rezidbe vinove loze zovu još Orezač. Mnogi domaći vinari u vinogradima obavljaju i poseban crkveni obred, nakon čega nastavljaju slavlje uz bogatu gozbu i dobro vino. CBN. 

 

Share

Najnovije vesti


Zbogom plastičnim slamčicama!

Dve najveće kompanije u industriji pića, Diageo i Pernod Ricard odlučile su da ukinu  plastične slamčice iz upotrebe.



Gastro umetnost Švajcarske i Srbije

Beogradski restoran Credo krajem februara ugostiće čuveni ženevski restoran Tosca, ovenčan Mišlenovom zvezdom i prirediti svojim gostima nezaboravno gastronomsko iskustvo.



Kad pivo otvara muzej

Zaječarsko pivo pokreće nacionalnu kampanju "Otvorimo zajedno Narodni muzej" u okviru koje će potrošači širom Srbije kupovinom specijalnog izdanja limenki doprineti prikupljanju sredstava potrebnih za završetak radova na renoviranju Narodnog...



Šta je zvezda novog menija?

Restoran Enso predstavio je novi meni!



100 % veganski restoran

Ćufte od mesa biće zamenjene ćuftama od povrća, uz pivo, tu su tofish&chips...