Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ljubav & Vino

I dok zaljubljeni širom sveta slave Svetog Valentina, vinari u Srbiji slave svog sveca, Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinove loze. Iako je u Srba ovaj praznik do skora bio zaboravljen, sa sve većom popularizacijom srpskog vina i sve više zasađenih vinograda ponovo dobija na značaju. Posebno se slavi u Vojvodini, Šumadiji i Pomoravlju, i na taj dan se simbolično počinje sa rezidbom vinograda.   

Da li se u Srbiji 14. februara popije više vina nego što se uruči poklona? 

U Srbiji se vinova loza sadila još u vreme Rimljana. Nekada se na taj dan i točilo besplatno vino, a danas se vinom zaliva tek poneki čokot, po pravilu, onaj najstariji. Koliko je za Srbe značajno vino pokazuje i to da u našoj zemlji postoje mesta u kojima bukvalno “živi vino”. Tako su, na srpskoj vinskoj mapi nezaobilazne Rajačke pimnice. Nalaze se između Zaječara i Negotina na brdu iznad sela Rajac. Nastale su u vreme kada je ovaj kraj i počeo da se bavi vinom, pre više od dva veka. U Rajačkim pimnicama nalaze se 292 kamene kuće od kojih je danas u funkciji oko tridesetak. U njima svi vinoljupci mogu da natoče i kupe vino direktno iz kamenih podruma. Oni koji su ga probali kažu da ima jedinstven ukus, miris i boju. Osim toga, srpsko vino se pilo na dvorovima najvećih evropskih kraljeva, a poznato je i da se dezertno vino (Auspruh) iz Sremskih Karlovaca služilo na Titaniku. 

I dok “savremeni svet” slavi Svetog Valentina, pravoslavci istog dana slave Svetog Trifuna. Srpski vinari tog dana obeležavaju početak vinogradarskog proleća. Odlaze u vinograde i orezuju lozu. Prema verovanju, ako narednog dana, 15. februara, padne sneg, godina će biti plodna, a ako bude lepo vreme, biće suše. Simboličnim orezivanjem loze veruje se da će vinograd povratiti snagu posle duge zime. Zanimljiv je i običaj iz Timočkog kraja. Na taj dan, trudnice obilaze vinograde i režu čokote kako bi rodilo što više grožđa. Svetog Trifuna zbog običaja rezidbe vinove loze zovu još Orezač. Mnogi domaći vinari u vinogradima obavljaju i poseban crkveni obred, nakon čega nastavljaju slavlje uz bogatu gozbu i dobro vino. CBN. 

 

Share