Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ljubav & Vino

I dok zaljubljeni širom sveta slave Svetog Valentina, vinari u Srbiji slave svog sveca, Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinove loze. Iako je u Srba ovaj praznik do skora bio zaboravljen, sa sve većom popularizacijom srpskog vina i sve više zasađenih vinograda ponovo dobija na značaju. Posebno se slavi u Vojvodini, Šumadiji i Pomoravlju, i na taj dan se simbolično počinje sa rezidbom vinograda.   

Da li se u Srbiji 14. februara popije više vina nego što se uruči poklona? 

U Srbiji se vinova loza sadila još u vreme Rimljana. Nekada se na taj dan i točilo besplatno vino, a danas se vinom zaliva tek poneki čokot, po pravilu, onaj najstariji. Koliko je za Srbe značajno vino pokazuje i to da u našoj zemlji postoje mesta u kojima bukvalno “živi vino”. Tako su, na srpskoj vinskoj mapi nezaobilazne Rajačke pimnice. Nalaze se između Zaječara i Negotina na brdu iznad sela Rajac. Nastale su u vreme kada je ovaj kraj i počeo da se bavi vinom, pre više od dva veka. U Rajačkim pimnicama nalaze se 292 kamene kuće od kojih je danas u funkciji oko tridesetak. U njima svi vinoljupci mogu da natoče i kupe vino direktno iz kamenih podruma. Oni koji su ga probali kažu da ima jedinstven ukus, miris i boju. Osim toga, srpsko vino se pilo na dvorovima najvećih evropskih kraljeva, a poznato je i da se dezertno vino (Auspruh) iz Sremskih Karlovaca služilo na Titaniku. 

I dok “savremeni svet” slavi Svetog Valentina, pravoslavci istog dana slave Svetog Trifuna. Srpski vinari tog dana obeležavaju početak vinogradarskog proleća. Odlaze u vinograde i orezuju lozu. Prema verovanju, ako narednog dana, 15. februara, padne sneg, godina će biti plodna, a ako bude lepo vreme, biće suše. Simboličnim orezivanjem loze veruje se da će vinograd povratiti snagu posle duge zime. Zanimljiv je i običaj iz Timočkog kraja. Na taj dan, trudnice obilaze vinograde i režu čokote kako bi rodilo što više grožđa. Svetog Trifuna zbog običaja rezidbe vinove loze zovu još Orezač. Mnogi domaći vinari u vinogradima obavljaju i poseban crkveni obred, nakon čega nastavljaju slavlje uz bogatu gozbu i dobro vino. CBN. 

 

Share

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.