Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Restorani u kojima se plaća bitkoinom

Kao vlasnik restorana verovatno još uvek niste sreli gosta koji insistira da plati račun bitkoinom. Ali, budući da popularnost kriptovaluta sve više raste, bez obzira na ekstremne uspone i padove njenih vrednosti, može da se desi da gost zatraži da umesto papirnim novcem račun plati digitalnim. Možda. Iako se Bitkoin najčešće koristi za on-line trgovinu i dugoročno ulaganje, moguće ga je koristiti i za transakcije poput plaćanja u restoranu. Samo uključivanje u bitkoin sistem plaćanja, kažu stručnjaci, nije tako komplikovano kao što zvuči. Da biste mogli da prihvatite bitkoin u svom restoranu prvo morate da se prijavite na trgovački bitkoin novčani sistem. To možete da učinite putem sajtova BitcoinPai, BitPai ili CoinGate. Plaćanja se obično vrše putem QR koda koji gost skenira za slanje bitkoina (ili bita) na svoj račun.  

E sad, zašto biste prihvatili digitalni novac u vašem restoranu? 

Pa, dosta je razloga za to. :)

Prvo, na taj način podržavate tržište kriptovaluti, a to će vam se možda nekad isplatiti. Drugo, time biste privukli rudare bitkoina u restoran, a oni mogu da vam otkriju kako da dođete do velike love, možda. 

Dosta restorana u svetu već prihvata bitkoin kao način plaćanja, a prednjače restorani u Norveškoj i Švedskoj. Neki prihvataju bitkoin još od 2013. godine, a neki su od skora deo bitkoin sistema poput čuvenog lanca Subway. 

 

Naravno, kao i za mnoge druge stvari, ovo ne važi za Srbiju.  

Share