Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kako zaraditi prvi milion od ugostiteljstva

Vlasnici lanca picerija u Americi pod nazivom MOD Pizza, bračni par Skot i Ali Svenson, pravi su primer kako u ugostiteljstvu može da se uspe. Njihov biznis model jeste riskantan, ali, zar i nije rizik ključna reč za uspeh? 

U trenutku kada su odlučili da pokrenu sopstveni biznis, Skot je radio u banci, a Ali u izdavačkoj kući. Kada je Skot rekao svom tadašnjem šefu da daje otkaz kako bi se privatno “bavio kafom”, on mu je rekao da je totalno poludeo. Ali, Skot nije mnogo mario za reči svoga šefa, i sa suprugom Ali 1995. godine otvorio je Seattle Coffee Company. Uspešno su poslovali tri godine kada su odlučili da biznis prodaju Starbucks-u i to za 90 miliona dolara.

Iste godine, umesto da “troškare” k'o što bi mi Srbi realno radili, udružili su se sa drugim bračnim parom i otvorili prvi deli kafe u Londonu -  Carluccio's. Posle nekoliko godina poslovanja, odlučili su da naprave predah od ugostiteljstva kako bi odgajali svoje sinove. Kada su im deca dovoljno stasala, “bacili su oko” na američko pizza tržište. Istraživajući uvideli su da kada je reč o pizzi i nema mnogo inovacija, ali da se na svakom ćošku otvaraju lokalne picerije. Skot se setio da ljudi van Njujorka gde parče pizze košta 1 dolar imaju samo dve opcije, ili da naruče picu ili da odu u restoran i da je pojedu. Ali, Skot je svoju piceriju zamišljao malo drugačije. Želeo je da otvori mesto u kome će gosti za cenu pice koju su naručili moći da stavljaju razne sosove preko nje u kojoj god količini žele. I zajedno sa suprugom, to je i uradio. 

Prvu piceriju MOD Pizza otvorili su 2008, u vreme svetske ekonomske krize. Iako “nije bio trenutak” za pokretanje novog biznisa, rizikovali su. Znali su da moraju da naprave nešto što će oduvati tržište, a u tome su, itekako uspeli. Danas, imaju 302 objekta širom Amerike u kome prodaju razne pizze sa raznim besplatnim sosovima. Osim što su uspešni ugostititelji, oni su i vanserijski carevi jer u svojim objektima zapošljavaju bivše zavisnike od droge i druge prestupnike što u Americi niko neće da radi. 

Share