Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Niže akcize za kraft pivare?

Privredna komora Srbije (PKS) i Grupacija proizvođača slada i piva podnele su inicijativu Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da se akciza malim zanatskim pivarama smanji za polovinu. Dimitrije Ivanović iz PKS naglašava, da svaka pivara sa proizvodnjom manjom od 10.000 hektolitara godišnje, treba da plaća nižu akcizu od velikih proizvođača. On se nada da će Vlada Srbije usvojiti te mere dogodine. 

Trenutno, akciza iznosi 24,38 dinara za litar piva. Ukoliko bi se usvojila inicijativa malih proizvođača, ovaj namet bio bi 12,19 dinara za litar. Početnici u proizvodnji zanatskog piva u Srbiji vide u ovom poslu isplativost i budućnost, jer privredni rast pokazuje da je samo u 2015. proizvodnja bila oko 0,7 odsto, dok je danas četvorostruko veća. Ovi proizvođači šire ponudu na tržištu, ali pošto proizvode manje količine piva, zahtevaju od države da im prepolovi akcize.

Prema podacima PKS, kod nas trenutno ima oko 39 zanatskih pivara, od čega čak 14 u Vojvodini. U Beogradu ima više od 10 zanatskih pivara, a razlog je u velikoj potražnji beogradskog tržišta, jer plasiraju i različite vrste piva - svetla, tamna i crvena, sa ukusima citrusa, mandarine, vanile, čokolade, karamele, a ima i klasičnih, i drugačijih, aromatičnih, laganih, jakih, teških, gorkih i slatkih. 

 

 

Izvor: Novosti

 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...