Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Niže akcize za kraft pivare?

Privredna komora Srbije (PKS) i Grupacija proizvođača slada i piva podnele su inicijativu Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da se akciza malim zanatskim pivarama smanji za polovinu. Dimitrije Ivanović iz PKS naglašava, da svaka pivara sa proizvodnjom manjom od 10.000 hektolitara godišnje, treba da plaća nižu akcizu od velikih proizvođača. On se nada da će Vlada Srbije usvojiti te mere dogodine. 

Trenutno, akciza iznosi 24,38 dinara za litar piva. Ukoliko bi se usvojila inicijativa malih proizvođača, ovaj namet bio bi 12,19 dinara za litar. Početnici u proizvodnji zanatskog piva u Srbiji vide u ovom poslu isplativost i budućnost, jer privredni rast pokazuje da je samo u 2015. proizvodnja bila oko 0,7 odsto, dok je danas četvorostruko veća. Ovi proizvođači šire ponudu na tržištu, ali pošto proizvode manje količine piva, zahtevaju od države da im prepolovi akcize.

Prema podacima PKS, kod nas trenutno ima oko 39 zanatskih pivara, od čega čak 14 u Vojvodini. U Beogradu ima više od 10 zanatskih pivara, a razlog je u velikoj potražnji beogradskog tržišta, jer plasiraju i različite vrste piva - svetla, tamna i crvena, sa ukusima citrusa, mandarine, vanile, čokolade, karamele, a ima i klasičnih, i drugačijih, aromatičnih, laganih, jakih, teških, gorkih i slatkih. 

 

 

Izvor: Novosti

 

Share

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...