Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Točilo se mlado vino!

Svečano otvaranje prvih buradi s mladim vinom, već čitavu deceniju praktikuje se u Novom Sadu. Na Danu mladog portugizera, koji se ove godine slavio 16. novembra, u centru grada besplatno se točilo mlado vino. 

Mlado vino je napravljeno od grožđa koje je ubrano iste godine. Odlikuju ga lagana struktura, blagi tanini, izuzetna voćnost i aromatičnost. Uz degustaciju je priređen i zabavni program. Posetioce su zabavljali sremački tamburaši, a pudar, čuvar vinograda prepričavao je anegdote i zanimljive priče iz starih vremena vezanih za vinograde, berbu, ispijanje vina i običaje. Proglašen je i Vitez mladog portugizera. To je ove godine poznati džez muričar Jovan Maljoković, kojem je viteški plašt predao prošlogodišnji vitez, Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće Prometej. Novi vitez se time obavezao da će  negovati tradiciju i promovisati ispijanje mladog vina, fruškogorskog portugizera svatovca.

Osim toga, proglašeni su i pobednici konkursa za najlepšu pesmu o vinu koji je organizovan zajedno sa Srpskom čitaonicom iz Iriga. Član žirija, Avakum Kvas objavio je da je na konkurs pristiglo 127 pesama, koje su pristigle ne samo iz cele Srbije, nego i iz okolnih zemalja. Prvo mesto osvojila je Sanja Nedeljković iz Beograda za pesmu Pijanstvo, drugo mesto osvojio je Ivan Gaćina iz Zadra za pesmu U vinskoj sjeti, a treće pripada Novici Joviću iz Vlasotinca za pesmu Vinova loza.

 

Na kraju, Sava Jojić, osnivač manifestacije, je još jednom podsetio koliko fruškogorsko vinogorje i naše autohtone sorte imaju bogatu tradiciju i veliki potencijal, koje treba da cenimo, čuvamo i negujemo.

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...