Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Istorijska berba za Plantaže!

Kompanija 13. jul – Plantaže ukupno je u ovoj proizvodnoj godini ubrala 14.189.255 kilograma vinskog grožđa crnih i belih sorti. To je manje o planiranog prinosa, a do smanjenja prinosa je došlo zbog specifičnih vremenskih uslova. 

- Ova godina spada u red izazovnijih, imajući u vidu ekstremne vremenske uslove, koji su je pratili (kasni mrazevi, dugo ne zabeležene visoke letnje temperature, ekstremna suša i vetar). Usled ovih razloga, količina ubranog grožđa je bili umanjena u odnosu na planiranu, ali sirovina je bila izuzetnog kvaliteta, tj. ova godina je po kvalitetu jedna od boljih – saopštili su iz kompanije Pnataže. 

Na osnovu uzorkovanja i procene kvaliteta ubranog grožđa, iz Plantaža poručuju, da sa sigurnošću mogu reći da je berba 2017. najmanje na nivou, možda i istorijski najbolje, berbe 2011. iz koje su se dobile sirovine za velika vina.

U okviru domaćih prihoda ostvaren je značajan rast prihoda od voća, jer je ove godine proizvedeno i prodato oko 1.200 tona breskve i 2.300 tona stonog grožđa, a takođe je ostvaren rast prihoda od ribe, maloprodaje i ugostiteljskih usluga.

Share