Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Tribina o odgovornoj konzumaciji piva

U 2016. godini je bilo 4.216 saobraćajnih nesreća uzrokovanih upotrebom alkohola, u kojima je poginulo 128 ljudi, dok je među vozačima koji su učestvovali u saobraćajnim nesrećama najviše osamaestogodišnjaka; simpotimi depresije javljaju se kod 40% osoba koje učestalo konzumiraju alkohol, dok je u grupi muškaraca od 15-29 godina u Evropi, svaka četvrta smrt povezana sa alkoholom, izneto je danas na Tribini o odgovornoj konzumaciji, koju je Udruženje pivara Srbije sa partnerima organizovalo u Domu omladine u okviru kampanje „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno.“

 

Na Tribini je istaknut kulturološki aspekt konzumacije alkohola u Srbiji prema kome se alkohol konzumira već u dobu od 10 godina, kao i da su mladi uzrasta od 15-35 godina posebno ugrožena grupa  kada  je  reč  o  neumerenoj  konzumaciji  alkohola.  Pored  socioloških,  istaknute  su  i ekonomske posledice neodgovorne konzumacije.

 

Učesnici tribine bili su izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i ekspert za pitanja alkoholizma dr Ivica Mladenović, potpredsednica za odnose sa javnošću AIESEC-a Milena Marković, novinar i urednik portala Vice Galeb Nikačević, pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, rukovodilac programa NGO Re Generacija Irena Molnar.

 

-Članice Udruženja pivara Srbije proizvode najvoljenije domaće alkoholno piće, ali su i odgovorne i pozvane da se po prvi put udruže u kampanji Udruženja „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno“, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju odgovorne konzumacije piva. Smatramo da ovo jeste važna društvena tema u kojoj ćemo nastojati da se povežemo sa svim relevantnim partnerima kako bismo zajednički radili na edukaciji i promociji odgovorne konzumacije, posebno u mlađoj punoletnoj populaciji. O tome koliko je ova kampanja bila interesantna javnosti govori i činjenica da je video sa porukama koje je uradio Marčelo videlo preko 85.000 ljudi u prva 4 dana prikazivanja- naglasila je Rebeka Božović izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije.

 

- Alkohol je neraskidivi deo srpske tradicije i kulture i evidentno je da naši građani vole, ali ne znaju da piju, tako da umesto da alkohol bude fini katalizator dobrog raspoloženja i zadovoljstva, često postaje okidač za agresivno ponašanje i postupke opasne po život - izjavio je prim. dr Ivica Mladenović, ekspert za pitanja alkoholizma i bolesti zavisnosti.

 

U  narednim godinama kampanja ima za cilj da okupi što veći broj zainteresovanih partnera iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kako bi se ujedinile na tome da se javnost informiše i edukuje o značaju odgovornosti i umerenosti u konzumaciji piva.

 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...