Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  I najbolji barista je...

Međunarodno takmičenje barista za 2017. godinu održano je u Šimanovcima, u organizaciji Strauss Coffee, u okviru koje posluje Strauss Adriatic. Sedmoro najboljih barista iz Nemačke, Izraela, Ukrajine, Poljske, Rumunije, Rusije i Srbije pokazali su svoje umetničke veštine u pripremi espresa, napitaka sa mlekom i specijaliteta od kafe. Ove godine je fokus takmičenja bio jedinstveni Latte Art, a baristi su kroz tradicionalni Latte art i “free pour” tehniku još jednom pokazali da su crteži u šoljicama kafe zaista posebna vrsta umetnosti.

Takmičari su bili ocenjivani po ukusu napitka, prezentaciji, tehničkim veštinama i umetničkom prikazu, na osnovu čega je dodeljivana i ocena o ukupnom utisku.  Svako od barista služio je po dva dekorisana napitka iz sve tri takmičarske faze senzornim i tehničkim sudijama za samo 12 minuta.  

Sedmočlani internacionalni žiri je titulu najboljeg bariste međunarodnog Strauss Coffee takmičenja 2017, dodelio Kristofu Pičeti iz Poljske. Drugo i treće mesto, zauzeli su baristi Jasmina Stamenić iz Srbije I Lucijan Enea iz Rumunije. Na čelu žirija bio je Šaj Baniel iz Izraela, čije je treninge prošlo desetine hiljada barista.

- Konkurencija je bila jaka, svi takmičari su veliki profesionalci. Uživao sam u druženju, maestralnim izvođenjima u pripremi napitaka i u čitavoj atmosferi odlično organizovanog takmičenja od strane Strauss Adriatic-a. Što se tiče Srbije i Beograda, mogu da potvrdim ono što su mi pričali – grad gostoljubivih i vedrih ljudi, koji znaju istinski da uživaju u kafi - rekao je pobednik takmičenja, barista iz Poljske, Kristof Pičeta.

- Danas smo, na drugom međunarodnom takmičenju,  imali priliku da prisustvujemo takmičenju odličnih barista koji su inače zaposleni u kompaniji Strauss Coffee. Prošle godine takmičenje je organizovano u Nemačkoj, a pobednik je bio naš barista Marko Maksimović, jedan od članova ovogodišnjeg žirija. Posetioci su mogli da vide kako najbolji baristi svoju  emociju  i strast  prenose u šoljicu kafe. A Strauss Coffee je organizacijom ovogodišnjeg takmičenja još jednom dokazao da ljubav prema kafi i načinu njenog konzumiranja nema granice - poručuju iz kompanije Strauss Adriatic.

 

Share