Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Naučni simpozijum o pivu

Udruženje pivara Srbije danas je na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu predstavilo stanje pivarske industrije u Srbiji prema studiji koju je revizorska kuća E&Y reaizovala 2016. godine. U periodu izmedju 2008. i 2014. članice Udruženja pivara investirale 236 miliona evra, od čega 177 u proizvodnju. I pored dobrih rezultata, industrija se susreće sa veoma negativnim trendom u poslednjih osam godina. Karakteristike privrednog okruženja u kojem posluje pivarska industrija čine je veoma osetljivom na promene u kupovnoj moći potrošača i cene pivarskih proizvoda. U periodu od 2008. do 2014. godine, pivarska industrija Srbije je, zahvaljujući prevelikim nametima, kao i ekonomskoj krizi, pretrpela značajan pad tržišta od čak 14,59% i pad potrošnje od 12,5%, dok je broj zaposlenih čijem poslu je doprinosio pivski sektor smanjen za čitavih 4.285 radnih mesta. 

Izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije, Rebeka Božović, u svom izlaganju rekla je: -Udruženje pivara Srbije je krovna organizacija proizvođača piva i slada u Srbiji, čije članice pokrivaju 98% domaćeg tržišta. Naša branša spada u jako brzu i dinamičnu industriju robe široke potrošnje, sa veoma mnogo direktnih i indirektnih uticaja na privredu i društvo sa jakim opredeljenjem ka principu dugoročne održivosti i odgovornosti kod konzumaciji piva. U pitanju je industrija koja je donela snažne investicije u Srbiju od čak 236 miliona evra u periodu od 2008. do 2014, ali se, i pored toga, susreće sa veoma negativnim trendom u poslednjih 8 godina. U 2015. i 2016. godini je uočen obrnuti trend i mi se nadamo da će se pozitivan trend i nastaviti.

Pivarska industrija upošljava preko 17 hiljada ljudi direktno i indirektno, 92 odsto sirovina nabavlja lokalno sa direktnim uticajem na sprsku privredu i poljoprivredu, a da ukupna budžetska davanja čine čak 3.3 odsto ukupnih državnih prihoda u 2014. godini, što govori da postoji osnova za zdrav rast i dalji razvoj koji će dovesti do ogromnog pozitivnog uticaja na ekonomiju Srbije i još većih ulaganja. Pivarska industrija posluje pre svega odgovorno prema okruženju i državi i značajno doprinosi srpskoj državi i društvu u ekonomskom, finansijskom, i širem društvenom smislu kroz društveno odgovorno i održivo poslovanje. Takođe, Udruženje pivara Srbije je predstavilo i kampanju Trezno i oprezno. Izaberi odgovorno koju je ove godine pokrenulo sa ciljem da okupi  što veći broj partnera iz Vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kako bi se konkretnim aktivnostima uticalo na povećanje odgovorne i umerene konzumacije piva, posebno među populacijom mladih.

Na Simpozijumu, koji se danas i sutra održava u Zrenjaninu u okviru manifestacije Dani piva, učestvuju predstavnici industrije i eksperti iz Srbije, ali i eksperti iz  Slovenije, Hrvatske, Belgije, Češke, Slovačke, Škotske i Nemačke. Cilj ovog naučnog okupljanja je predstavljanje piva, pivarstva i hmelja, kao jedne sirovinske osnove za proizvodnju kvalitetnog piva.

 

Share

Najnovije vesti


Meksikanci napravili najduži hot-dog na svetu

Meksiko je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su tamošnji kuvari napravili najduži hot-dog na svetu, 1.417 metara poznatog sendviča s kobasicom. Ta zemlja je oborila prethodni rekord koji je držao Japan s hot-dogom dužine 325,56 metara.



PepsiCo predstavio preduzetnike koji su deo Nutrition Greenhouse inkubatora

Kompanija PepsiCo je predstavila 10 preduzetnika koji će biti deo druge generacije Nutrition Greenhouse inkubatorskog programa, kreiranog sa ciljem da neguje rast i razvoj brendova u nastajanju, a koji su usresređeni na zdravu ishranu i način...



Restoran Carska ohota izgoreo jutros

Na Adi Huji nešto posle četiri časa u potpunosti je izgoreo restoran Carska ohota. Srećom povređenih nije bilo.



Francuski chef Žoel Robušon preminuo

Žoel Robušon, slavni francuski chef, koji se u jednom trenutku imao više od 30 Mišlenovih zvezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je juče u svom domu u Ženevi u 73. godini. 



Jedinstveni svet porcelana

 U restoranu Iris New Balcan Cuisin, predstavljeno je čuveno italijansko Tognana posuđe. Prezentaciju noviteta za 2018. godinu održao je direktor HoReCa sektora u Tognana Porcellanes s.p.a. Marco Marocchi