Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Naučni simpozijum o pivu

Udruženje pivara Srbije danas je na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu predstavilo stanje pivarske industrije u Srbiji prema studiji koju je revizorska kuća E&Y reaizovala 2016. godine. U periodu izmedju 2008. i 2014. članice Udruženja pivara investirale 236 miliona evra, od čega 177 u proizvodnju. I pored dobrih rezultata, industrija se susreće sa veoma negativnim trendom u poslednjih osam godina. Karakteristike privrednog okruženja u kojem posluje pivarska industrija čine je veoma osetljivom na promene u kupovnoj moći potrošača i cene pivarskih proizvoda. U periodu od 2008. do 2014. godine, pivarska industrija Srbije je, zahvaljujući prevelikim nametima, kao i ekonomskoj krizi, pretrpela značajan pad tržišta od čak 14,59% i pad potrošnje od 12,5%, dok je broj zaposlenih čijem poslu je doprinosio pivski sektor smanjen za čitavih 4.285 radnih mesta. 

Izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije, Rebeka Božović, u svom izlaganju rekla je: -Udruženje pivara Srbije je krovna organizacija proizvođača piva i slada u Srbiji, čije članice pokrivaju 98% domaćeg tržišta. Naša branša spada u jako brzu i dinamičnu industriju robe široke potrošnje, sa veoma mnogo direktnih i indirektnih uticaja na privredu i društvo sa jakim opredeljenjem ka principu dugoročne održivosti i odgovornosti kod konzumaciji piva. U pitanju je industrija koja je donela snažne investicije u Srbiju od čak 236 miliona evra u periodu od 2008. do 2014, ali se, i pored toga, susreće sa veoma negativnim trendom u poslednjih 8 godina. U 2015. i 2016. godini je uočen obrnuti trend i mi se nadamo da će se pozitivan trend i nastaviti.

Pivarska industrija upošljava preko 17 hiljada ljudi direktno i indirektno, 92 odsto sirovina nabavlja lokalno sa direktnim uticajem na sprsku privredu i poljoprivredu, a da ukupna budžetska davanja čine čak 3.3 odsto ukupnih državnih prihoda u 2014. godini, što govori da postoji osnova za zdrav rast i dalji razvoj koji će dovesti do ogromnog pozitivnog uticaja na ekonomiju Srbije i još većih ulaganja. Pivarska industrija posluje pre svega odgovorno prema okruženju i državi i značajno doprinosi srpskoj državi i društvu u ekonomskom, finansijskom, i širem društvenom smislu kroz društveno odgovorno i održivo poslovanje. Takođe, Udruženje pivara Srbije je predstavilo i kampanju Trezno i oprezno. Izaberi odgovorno koju je ove godine pokrenulo sa ciljem da okupi  što veći broj partnera iz Vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kako bi se konkretnim aktivnostima uticalo na povećanje odgovorne i umerene konzumacije piva, posebno među populacijom mladih.

Na Simpozijumu, koji se danas i sutra održava u Zrenjaninu u okviru manifestacije Dani piva, učestvuju predstavnici industrije i eksperti iz Srbije, ali i eksperti iz  Slovenije, Hrvatske, Belgije, Češke, Slovačke, Škotske i Nemačke. Cilj ovog naučnog okupljanja je predstavljanje piva, pivarstva i hmelja, kao jedne sirovinske osnove za proizvodnju kvalitetnog piva.

 

Share

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.