Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Putevima vina Fruške gore

Turistička organizacija Srbije i udruženje VAŽI iz Iriga organizovali su promo turu vinskog puta Fruške gore. Novinari koji su se priključili bili su u prilici da se upoznaju pre svega sa konceptom vinskih puteva koji su u Srbiji definisani još 2010. godine, pa i Vinskim putem Fruške gore, na kojem se nalazi 25 registrovanih vinarija.

Prva vinarija na ruti je bila Mačkov podrum iz Iriga, koja je organizovala degustaciju u svojim vinogradima, koji se nalaze na južnim padinama Fruške gore. Ova porodična vinarija sa svojih 30 hektara vinograda osim što ima popularno vino od autohtone sorte grožđa portugizer, koje inače izvozi i u SAD, ima i veliki broj internacionalnih sorti. Novinarima su predstavljena tri letnja vina – traminac, frajla (50% portugizer, 50% pino noar) i portugizer. Osnivač vinarije Sava Jojić je istakao da su za traminac tri najlepša podneblja Alzas, Tirol i – Fruška gora. Roze Frajla, kao i ostali rozei u Srbiji, dobijaju sve veću popularnost i sve više mladih je zainteresovano za ovakvu vrstu vina. Vino portugizer, iako je crveno, može se piti i leti, čak i blago rashlađeno, zahvaljujući posebnoj metodologiji koja se koristi za to vino.

Sledeća vinarija se nalazi na severnoj padini Fruške gore, uz sam Dunav. U pitanju je takođe porodična vinarija, Šijački, iz Banoštora. Iako malo mesto, u Banoštoru i okolini ima 200 hektara vinograda i proizvode čak 1.000 litara vina po glavi stanovnika. I ova vinarija neguje kulturu uzgajanja autohtonih i sorti koje su specifične za fruškogorsko podneblje, te je domaćin Milan Šojački pored rajnskog rizlinga i grašca predstavio i neoplantu i odnedavno jednu staru i skoro iskorenjenu sortu u narodu popularni „sedušu“. 

U vinariji Veritas, smeštenoj u Sremskim Karlovcima, koji su takođe na obali Dunava, novinari su mogli da se upoznaju sa jednim sasvim drugačijim konceptom. Ljudi koji su godinama živeli u inostranstvu odlučili su da se vrate u Srbiju i da primene modernu tehnologiju i zasade internacionalne sorte kojima fruškogorski teroar daje jedan sasvim drugačiji karakter. Nagrade koje su vina kaberne sovinjon, merlo i kuve dobila na prestižnim takmičenjima govore da je osnivač, Slobodan Bošković, u tome i uspeo.

Pored poseta odabranim vinarijama bio je organizovan i panel sa neobičnim naslovom „Vinski... šta?? – Turizam, pa da!“ u prostorijama Srpske čitaonice u Irigu. 

Jedna od prilika da se iskusi vinski turizam je i predstojeća tura „Doživi berbu na Fruškoj gori“, koja će se održati 10. septembra u vinogradima vinarije Mačkov podrum. 

 

Share

Najnovije vesti


Niže akcize za kraft pivare?

Privredna komora Srbije (PKS) i Grupacija proizvođača slada i piva podnele su inicijativu Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da se akciza malim zanatskim pivarama smanji za polovinu. Dimitrije Ivanović iz PKS naglašava



Chardonnay Fuck Him

Australijska vinarija proizvela je Chardonnay FUCK Him, koji je tako nazvala da bi izrazila svoje protivljenje američkom predsedniku Donaldu Trumpu



Predstavljena vina Frensisa Forda Kopole

Restoran Cafe Lavash i kompanija Wine Time predstavili su ekskluzivna vina velikog filmskog majstora Frensis Ford Kopole, u kojima su uživale i poznate ličnosti iz beogradskog kulturnog, javnog, ali i poslovnog života. 



Gruppo Campari beleži veći promet

Prodaja alkoholnih pića poznate italijanske kompanije Gruppo Campari za prvih devet meseci porasala je za 8,1 odsto.



U Portugalu raste porez na pića

Portugalci će, po svemu sudeći, od sledeće godine plaćati skuplje svoja pića. Naime, iz Nacrta državnog budžeta za narednu godinu vidi se da će porez na pivo, likere