Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Putevima vina Fruške gore

Turistička organizacija Srbije i udruženje VAŽI iz Iriga organizovali su promo turu vinskog puta Fruške gore. Novinari koji su se priključili bili su u prilici da se upoznaju pre svega sa konceptom vinskih puteva koji su u Srbiji definisani još 2010. godine, pa i Vinskim putem Fruške gore, na kojem se nalazi 25 registrovanih vinarija.

Prva vinarija na ruti je bila Mačkov podrum iz Iriga, koja je organizovala degustaciju u svojim vinogradima, koji se nalaze na južnim padinama Fruške gore. Ova porodična vinarija sa svojih 30 hektara vinograda osim što ima popularno vino od autohtone sorte grožđa portugizer, koje inače izvozi i u SAD, ima i veliki broj internacionalnih sorti. Novinarima su predstavljena tri letnja vina – traminac, frajla (50% portugizer, 50% pino noar) i portugizer. Osnivač vinarije Sava Jojić je istakao da su za traminac tri najlepša podneblja Alzas, Tirol i – Fruška gora. Roze Frajla, kao i ostali rozei u Srbiji, dobijaju sve veću popularnost i sve više mladih je zainteresovano za ovakvu vrstu vina. Vino portugizer, iako je crveno, može se piti i leti, čak i blago rashlađeno, zahvaljujući posebnoj metodologiji koja se koristi za to vino.

Sledeća vinarija se nalazi na severnoj padini Fruške gore, uz sam Dunav. U pitanju je takođe porodična vinarija, Šijački, iz Banoštora. Iako malo mesto, u Banoštoru i okolini ima 200 hektara vinograda i proizvode čak 1.000 litara vina po glavi stanovnika. I ova vinarija neguje kulturu uzgajanja autohtonih i sorti koje su specifične za fruškogorsko podneblje, te je domaćin Milan Šojački pored rajnskog rizlinga i grašca predstavio i neoplantu i odnedavno jednu staru i skoro iskorenjenu sortu u narodu popularni „sedušu“. 

U vinariji Veritas, smeštenoj u Sremskim Karlovcima, koji su takođe na obali Dunava, novinari su mogli da se upoznaju sa jednim sasvim drugačijim konceptom. Ljudi koji su godinama živeli u inostranstvu odlučili su da se vrate u Srbiju i da primene modernu tehnologiju i zasade internacionalne sorte kojima fruškogorski teroar daje jedan sasvim drugačiji karakter. Nagrade koje su vina kaberne sovinjon, merlo i kuve dobila na prestižnim takmičenjima govore da je osnivač, Slobodan Bošković, u tome i uspeo.

Pored poseta odabranim vinarijama bio je organizovan i panel sa neobičnim naslovom „Vinski... šta?? – Turizam, pa da!“ u prostorijama Srpske čitaonice u Irigu. 

Jedna od prilika da se iskusi vinski turizam je i predstojeća tura „Doživi berbu na Fruškoj gori“, koja će se održati 10. septembra u vinogradima vinarije Mačkov podrum. 

 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...