Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Udruženje pivara Srbije pokreće kampanju o odgovornoj konzumaciji piva

Kampanja počinje simbolično na Međunarodni dan piva, 4. avgusta i  završava se 16. septembra na Svetski dan odgovorne konzumacije piva.

-Alkohol svakodnevno pije 3,4% stanovništva, dok štetno ili problematično pije 6,2% ukupne populacije, što s pravom alkoholizam karakteriše kao najznačajniju socijalno-medicinsku bolest. Poseban problem predstavlja pijenje mladih, a zloupotreba alkohola je vodeći uzrok smrtnosti mladih od 18–29 godina. Prema ESPAD istraživanju 90% šesnaestogodišnjaka u Srbiji je probalo alkohol, dok je 42,2% njih bar jednom u životu imalo opijanje“, rekao je Prim. dr Ivica Mladenović i dodao „Shodno tome u Srbiji je u izradi Nacionalni program prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja, a jedna od značajnih stavki je i smanjenje rizične i štetne upotrebe alkohola kroz koncept društvene odgovornosti i promovisanje niskorizičnog „odgovornog“ pijenja.

Kampanjom o odgovornoj konzumaciji piva Udruženje pivara Srbije nastoji da pivo dobije mesto koje mu pripada, a to je mesto osvežavajućeg napitka koje se odgovorno konzumira i u kome uživaju samo punoletna lica.

- Udruženje pivara Srbije promoviše odgovornu konzumaciju piva. Ove godine pokrećemo dugoročnu kampanju usmerenu na promovisanje umerene konzumacije piva, isključivanje maloletnih osoba kao konzumenata piva, nekonzumiranje piva kada se vozi. Želimo da u narednim godinama okupimo što veći broj zainteresovanih partnera iz Vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kako bismo zajednički radili na tome da se javnost informiše i edukuje o značaju odgovornosti i umerenosti u konzumaciji piva - izjavila je Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije.

Na druženju sa medijima, svoja iskustva i važnost promocije odgovorne konzumacije piva među mladima preneli su i Galeb Nikačević, urednik kulture i autor emisije Vice, kao i Nevena Feliks, potpredsednica za marketing studentske organizacije AIESEC Srbija. Prema „Evropskom istraživanju o upotrebi alkohola“ (ESPAD) koje su  realizovali Ministarstvo zdravlja RS i Institut za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut”, koje je obuhvatilo mlade uzrasta 15-16 godina pokazuje se da je 9 od 10 učenika bar jednom u životu popilo jedno ili više alkoholnih pića, a da jedna četvrtina dece uzrasta 16 godina redovnije konzumira alkohol. Prema „Nacionalnom vodiču za dijagnostikovanje i lečenje alkohola“,  najveći procenat ljudi koji piju je u starosnoj grupi 20-34 godine.

 

Share

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.