Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Udruženje pivara Srbije pokreće kampanju o odgovornoj konzumaciji piva

Kampanja počinje simbolično na Međunarodni dan piva, 4. avgusta i  završava se 16. septembra na Svetski dan odgovorne konzumacije piva.

-Alkohol svakodnevno pije 3,4% stanovništva, dok štetno ili problematično pije 6,2% ukupne populacije, što s pravom alkoholizam karakteriše kao najznačajniju socijalno-medicinsku bolest. Poseban problem predstavlja pijenje mladih, a zloupotreba alkohola je vodeći uzrok smrtnosti mladih od 18–29 godina. Prema ESPAD istraživanju 90% šesnaestogodišnjaka u Srbiji je probalo alkohol, dok je 42,2% njih bar jednom u životu imalo opijanje“, rekao je Prim. dr Ivica Mladenović i dodao „Shodno tome u Srbiji je u izradi Nacionalni program prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja, a jedna od značajnih stavki je i smanjenje rizične i štetne upotrebe alkohola kroz koncept društvene odgovornosti i promovisanje niskorizičnog „odgovornog“ pijenja.

Kampanjom o odgovornoj konzumaciji piva Udruženje pivara Srbije nastoji da pivo dobije mesto koje mu pripada, a to je mesto osvežavajućeg napitka koje se odgovorno konzumira i u kome uživaju samo punoletna lica.

- Udruženje pivara Srbije promoviše odgovornu konzumaciju piva. Ove godine pokrećemo dugoročnu kampanju usmerenu na promovisanje umerene konzumacije piva, isključivanje maloletnih osoba kao konzumenata piva, nekonzumiranje piva kada se vozi. Želimo da u narednim godinama okupimo što veći broj zainteresovanih partnera iz Vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kako bismo zajednički radili na tome da se javnost informiše i edukuje o značaju odgovornosti i umerenosti u konzumaciji piva - izjavila je Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije.

Na druženju sa medijima, svoja iskustva i važnost promocije odgovorne konzumacije piva među mladima preneli su i Galeb Nikačević, urednik kulture i autor emisije Vice, kao i Nevena Feliks, potpredsednica za marketing studentske organizacije AIESEC Srbija. Prema „Evropskom istraživanju o upotrebi alkohola“ (ESPAD) koje su  realizovali Ministarstvo zdravlja RS i Institut za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut”, koje je obuhvatilo mlade uzrasta 15-16 godina pokazuje se da je 9 od 10 učenika bar jednom u životu popilo jedno ili više alkoholnih pića, a da jedna četvrtina dece uzrasta 16 godina redovnije konzumira alkohol. Prema „Nacionalnom vodiču za dijagnostikovanje i lečenje alkohola“,  najveći procenat ljudi koji piju je u starosnoj grupi 20-34 godine.

 

Share

Najnovije vesti


Kafana je moja sudbina

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu,...Novi i trendi restorani

Pogledajte šta se sve zanimljivo otvorilo širom sveta u prva tri meseca 2018. Meso i još malo mesa

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske,...