Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Plantaže povećale prihod

 

Kompanija 13. jul Plantaže ostvarila je ukupne prihode od  8.106.486 evra u prvih 6 meseci ove godine, pokazali su izveštaji o poslovanju. U odnosu na prethodnu godinu, kompanija je uvećala prihode za 6 odsto. Prihodi od prodaja su porasli za 7 odsto, a posebno se ističu prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 13 odsto.  

Karakterističan je rast prihoda od prodaja breskve, koji je ukupno povećan za 88%, a od toga 150% je napravljen rast na domaćem tržištu, dok je 27% prodaja porasla na ino-tržištima. Trend rast ukupne prodaja je, prema svim pokazateljima, kontinuiran i nastavak je trenda iz 2015-2016, piše još u izveštaju.

Takođe, posmatrajući 2017. u odnosu na 2016, ostvaren je rast troškova od 9%, pa oni iznose 12.700.125 evra, koji su u odnosu na planirane manji za jedan odsto. Razlog rasta ukupnih troškova je u rastu troškova sirovina, materijala i energije, a kao posledica povećanja proizvodnje flaširanih proizvoda, od čak 62%, u odnosu na isti period prošle godine. Razlog svega navedenog je ubrzano flaširanje zbog investicije zamene postojeće i nabavke nove linije za flaširanje, čija ukupna investicija iznosi 2,5 miliona evra. Ukupna vrijednost investicija u 2017 godini iznosiće preko 10mil. Na osnovu ovih bilansnih podataka, računovodstveno iskazan gubitak, ostvaren u prvoj polovini 2017.godine iznosi 3.994.358 evra. Gubitak u prvoj polovini godine je karakterističan u poslovanju ovakvog privrednog sistema, jer su rashodi u ovom periodu veći od ostvarenih prihoda, iz razloga što je ovo period intezivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji, a rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove prepoznatljiv je za drugi deo godine, ostvaren prodajom breskve, stonog grožđa, kao pojačanih prihoda od prodaje flaširanih proizvoda, napominju još iz kompanije.

 

Tako već krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko- voćarskoj proizvodnji završe, bilansi stabilizuju i ulazi se u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita. Već sada, na osnovu trendova prodaje, možemo reći da će i ovo biti još jedna, uspešna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom, zaključuju na kraju saopštenja.

 

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...