Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Trofej za najbolje vino iz Makedonije

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Londonu, predstavnici prestižnog međunarodnog vinskog takmičenja - International Wine Challenge (IWC), dodelili su godišnju nagradu Trofej za kvalitet vinu Vranec Special Selection iz berbe 2015. vinariji Tikveš. Ovo je prva vinarija u regionu koja je dobila ovako prestižno priznanje na ovom takmičenju i još jedna potvrda da se Tikveš nalazi u klubu elitnih svetskih proizvođača. Ovo priznanje dobija manje od 1% svih prijavljenih vina na takmičenju, a ove godine ga je jedan od najpoznatijih vinskih kritičara Tim Atkin lično uručio predsedniku Upravnog odbora vinarije Tikveš Svetozaru Janevskom. Gospodin Janevski i članovi uprave Tikveš imali su susret sa jednim od najpoznatijih britanskih vinskih autora Robertom Oven, poznatijem u vinskom svetu kao Oz Clark. Ova dva kritičara imali su priliku da se uvere u vrhunski kvalitet Tikveš vina. 

Vinarija Tikveš pokazala je da dobijanjem ovako visokog priznanja za Vranec Special Selection ulazi u vinsku istoriju, zahvaljujući autentičnim vinima. Ovo je je još jedan pokazatelj da je ovaj trofej priznanje svim ljudima koji rade u Tikvešu, njihove velike ljubavi, znanja, veštine i posvećenosti težnji da stvore jedinstveno i autentično vino. Kroz ovo vino ispričana je priča celokupnog regiona Balkana, njene prirode, sunca, jedinstvenog terroira i tradicije u proizvodnji izuzetno moćnog vina. Zvaničnoj dodeli medalje i priznanja IWC u Londonu prisustvovali su svi koji nešto znače u globalnoj industriji vina - od enologa, vlasnika vinarija, stručnjaka za vino i kritičara, kao i predstavnici najvećih maloprodajnih lanaca i kupci vina. To je bila odlična prilika da iz „prve ruke“ saznaju više o kvalitetu i visokom ugledu vina proizvedenih u vinariji Tikveš. Pored Trofeja za kvalitet i zlatne medalje za vino Vranec Special Selection, vinarija Tikveš na IWC 2017. godine je osvojila još dve srebrne medalje za Barovo (crveno) 2015 i Grenache Blanc Special Selection 2016, a pet vina dobilo je bronzane medalje.

Ovo prestižno takmičenje, koje je uz Decanter jedno od najprestižnijih, održava se 34 godine, okuplja vinarije širom sveta i nagrađuje najbolje, pravi je pokazatelj istinske posvećenosti vinu. Ove nagrade imaju veliki značaj za promociju i prodaju Tikveš vina na svetskom tržištu, ali i za region u celini, jer predstavljaju jugoistočnu Evropu kao deo sveta u kojem se proizvodi autentično, visokokvalitetno vino.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...