Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Vinski novinari iz inostranstva oduševljeni Srbijom!

 

Organizacija Wine Jam iz Beograda, u saradnji sa holandskim vinskim novinarom i publicistom Paul Balke-om, organizovala je vinsku turu kroz Srbiju za osam uglednih novinara i stručnjaka iz EU, Rusije i SAD. Vinski gosti su bili u prilici da se upoznaju sa nekoliko najvažnijih vinogorja Srbije. Prvog dana u Beogradu su  degustirana negotinska vina. Zatim je usledilo trodnevno putovanje. U društvu međunarodnih vinskih znalaca obišli smo Frušku Goru, Šumadiju i Župu, i na taj način doživeli i predstavili stranim novinarima različitost i posebnost ovih vinskih podneblja. Projekat su pomogli Turistička organizacija Srbije, hotel Radisson Blu Old Mill i agencija Terra Travel i Ministarstvo poljoprivrede. 

-Ova turneja svetskih vinskih stručnjaka po Srbiji je došla u idealnom momentu za nas. Globalni vinski svet je željan novih otkrića a Srbija to svakako jeste, posebno zato što je poslednjih godina vinarstvo kod nas dosta napredovalo i imamo sve više vina odličnog kvaliteta. Ono na čemu Wine Jam od svog nastanka insistira i što promoviše, jeste lokalna autentičnost i originalnost, a mi to pokazujemo kroz isticanje vina od autohtonih sorti grožđa i razvoj tog segmenta. To su brzo i mnogi drugi kod nas shvatili tako da danas imamo veoma dobru i zanimljivu ponudu autentičnih vina koja mogu privući svetsku javnost i uklopiti se u ponudu razvijenih tržišta. Stvar je vrlo jednostavna - svet zanima ono što oni nemaju, a mi imamo. Međutim, mi često ne umemo da prepoznamo i cenimo sopstvenu posebnost tako da je dobro da nas povremeno posete inostrani stručnjaci, ukažu nam na to i posavetuju nas, čime nam dosta pomažu i ohrabruju nas. U trenutnoj situaciji globalno posmatrajući, mislim da su vina, gastronomija i turizam nešto čime najlakše možemo da stičemo dobar publicitet u svetu ali i da profitiramo od toga. Posebnu zahvalnost iskazujemo organizacijama i kompanijama koje su prepoznale značaj ovog projekta i podržale ga – izjavio je Vladan Stanojlović Kika, osnivač Wine Jam organizacije. 

Detaljnu reportažu iz srpskih vinogorja pročitajte u sledećem broju CafeBar networka. 

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...