Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Zatvara se Gaggan: najbolji azijski restoran


 

Restoran Ananda Gagana mogao je ove godine osvojiti Mišlenovu zvezdicu, ali Anand već razmišlja o novom poduhvatu.

Pošto je osvojio treću pobedu u Asia’s 50 Best awards, a rezervacija u restoranu se čeka mesecima, šef Gagan je odgovorio: Zatvaram restoran!

-          Svaki restoran ima životni vek od deset godina. Nakon toga postaje brend.

Gaganova odluka da 2020. zatvori restoran veoma je zanimljiva u vreme kad razni šefovi pokušavaju da poput Gordona Remzija svoj uspeh pretvore u imperiju.

Koristeći oruđa molekularne kuhinje, Anand je redefinisao tradicionalnu indijsku kuhinju čuvajući autentične mirise i ukuse.

Ipak i pored toga što ga sad, već sigurno, čeka Mišlenova zvezdica, Anand veruje u rok trajanja. Sebe upoređuje sa bocom šampanjca koja izvetri kad se jednom otvori.

 

Od kad je sa sedam godina prvi put skuvao nudle, Anand je veoma napredovao u svojim umećima.

Anand je stažirao u El Bulliju pre nego je otvorio svoj proslavljeni restoran u decembru te godine. Bio je to španski restoran u  kome je naučio da eksperimentiše sa hranom. Danas Ananad provodi većinu svog vremena u istraživanju i razvijanju svoje laboratorije.

Anand kaže da ga Mišelinova nagrada ne dotiče previše.

-         

 

      Nemojte suditi o Bangkoku francuskim merilima. Molim vas, mi nismo Le Gaggan. Mi nismo Francuzi. Mi smo Azijati.

On je usredotočen na Aziju. Anand želi da se preseli u Japan i da otvori nekoliko novih restorana baziranih na budističkim principima kako bi pred sebe stavio novi izazov i pobegao od dosade i kolotečine.

Sa partnerom Takešijem Fukujamom iz restorana La Maison de La Nature Goh, Anand namerava da otvori majušni restoran – GohGan – koji će biti otvoren samo dvadeset dana mesečno. Želi da u njemu cene bud ispod 135 dolara po osobi.

To će Anandu doneti samo manji deo prihoda. Za zaradu će se osloniti na investicije u drugim restoranima u Bankoku. Među njim su Shuring, koji služi nemačku kuhinju; Gaa, restoran evropsko-azijske fuzije; i njegov lični mesni restoran, Meatlicious, koji se nalazi nedaleko od Gaggana.

Zatvarajući krug, Anand se i dalje bavi nudlama, njegovom omiljenom hranom. Ali nema ih na meniju, jer i dalje nije siguran u svoju sposobnost kuvanja nudli.

-          Teško je to. Nije lako naći ljude koji znaju da kuvaju nudle.

Ipak, Ananda nikad nećete videti da jede ili sprema jednu stvar. Brokoli. Kao i njegova jednogodišnja ćerka, jednostavno mrzi njegov ukus.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...