Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Zatvara se Gaggan: najbolji azijski restoran


 

Restoran Ananda Gagana mogao je ove godine osvojiti Mišlenovu zvezdicu, ali Anand već razmišlja o novom poduhvatu.

Pošto je osvojio treću pobedu u Asia’s 50 Best awards, a rezervacija u restoranu se čeka mesecima, šef Gagan je odgovorio: Zatvaram restoran!

-          Svaki restoran ima životni vek od deset godina. Nakon toga postaje brend.

Gaganova odluka da 2020. zatvori restoran veoma je zanimljiva u vreme kad razni šefovi pokušavaju da poput Gordona Remzija svoj uspeh pretvore u imperiju.

Koristeći oruđa molekularne kuhinje, Anand je redefinisao tradicionalnu indijsku kuhinju čuvajući autentične mirise i ukuse.

Ipak i pored toga što ga sad, već sigurno, čeka Mišlenova zvezdica, Anand veruje u rok trajanja. Sebe upoređuje sa bocom šampanjca koja izvetri kad se jednom otvori.

 

Od kad je sa sedam godina prvi put skuvao nudle, Anand je veoma napredovao u svojim umećima.

Anand je stažirao u El Bulliju pre nego je otvorio svoj proslavljeni restoran u decembru te godine. Bio je to španski restoran u  kome je naučio da eksperimentiše sa hranom. Danas Ananad provodi većinu svog vremena u istraživanju i razvijanju svoje laboratorije.

Anand kaže da ga Mišelinova nagrada ne dotiče previše.

-         

 

      Nemojte suditi o Bangkoku francuskim merilima. Molim vas, mi nismo Le Gaggan. Mi nismo Francuzi. Mi smo Azijati.

On je usredotočen na Aziju. Anand želi da se preseli u Japan i da otvori nekoliko novih restorana baziranih na budističkim principima kako bi pred sebe stavio novi izazov i pobegao od dosade i kolotečine.

Sa partnerom Takešijem Fukujamom iz restorana La Maison de La Nature Goh, Anand namerava da otvori majušni restoran – GohGan – koji će biti otvoren samo dvadeset dana mesečno. Želi da u njemu cene bud ispod 135 dolara po osobi.

To će Anandu doneti samo manji deo prihoda. Za zaradu će se osloniti na investicije u drugim restoranima u Bankoku. Među njim su Shuring, koji služi nemačku kuhinju; Gaa, restoran evropsko-azijske fuzije; i njegov lični mesni restoran, Meatlicious, koji se nalazi nedaleko od Gaggana.

Zatvarajući krug, Anand se i dalje bavi nudlama, njegovom omiljenom hranom. Ali nema ih na meniju, jer i dalje nije siguran u svoju sposobnost kuvanja nudli.

-          Teško je to. Nije lako naći ljude koji znaju da kuvaju nudle.

Ipak, Ananda nikad nećete videti da jede ili sprema jednu stvar. Brokoli. Kao i njegova jednogodišnja ćerka, jednostavno mrzi njegov ukus.

Share