Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Predstavljena vinska tradicija Kalabrije, Kampanije, Pulje i Sicilije

 

Kompanija Metro Cash&Carry Srbija u saradnji sa Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), u okviru manifestacije „Dani vina sa Juga Italije“, organizovala je stručnu degustaciju posebno odabranih etiketa iz italijanskih regija, Kampanije, Kalabrije, Pulje i Sicilije, kao i uparivanje ovih visoko-kvalitetnih vina sa odgovarajućom hranom. 

Kroz vinsku kartu, sve prisutne je vodio Igor Luković, predsednik UO Udruženja somelijera Srbije, dok je Uroš Urošević, kuvar i rukovodilac Metro HoReCa centra na najbolji način predstavio slaganje hrane i vina, kreirajući ukuse koji u harmoniji sa vinom daju najbolji doživljaj.   

Prisutnima se obratio i Giovanni Mafodda, direktor kancelarije Agencije ICE u Srbiji i zahvalio trgovinskom lancu Metro Cash&Carry Srbija na visokoj profesionalnosti i spremnosti da u svom prestižnom HoReCa Centru u Beogradu predstavi bogatu tradiciju vina sa Juga Italije, koja iz godine u godinu dostižu sve viši nivo kvaliteta i čija potražnja na međunarodnom tržištu beleži sve veći rast.

Poznato je da Italijani gaje veliku strast prema hrani, kao i da svojom umetnošću u pravljenju vina ova zemlja odavno zadivljuje ceo svet. Italija ima 20 vinskih regiona i odlične preduslove za uzgoj grožđa, a o njihovoj posvećenosti i ljubavi prema vinu govori podatak da čak 30 odsto ukupne svetske proizvodnje potiče upravo iz ove mediteranske zemlje. 

- Italijanska vina sa razlogom su najtraženija uvozna vina u Srbiji. Italija je najveći proizvođač vina na svetu, sa velikim diverzitetom sorti i podneblja u različitim regijama. To italijanska vina čini uzbudljvim za otkrivanje. Duga tradicija garantuje upečatljiv kvalitet, a velika proizvodnja vrlo konkurente cene, za šta su vina sa italijanskog juga posebno dobar primer. Tu uvek možete da računate na dobar odnos cene i kvaliteta koji dobijate. Posebno je uživanje upariti tako autentična i karakterna vina sa vrhunski osmišljenim zalogajima, što smo danas imali prilike da iskusimo - rekao je ovom prilikom Igor Luković, predsednik UO Udruženja somelijera Srbije.

Kada je u pitanju slaganje vina i hrane, to je za Italijane posebna umetnost. Primer je vino Livia Antica Fiano di Avelino 2015, jedna od etiketa koja je predstavljena na degustaciji. 

Ovo vino je specifično po mirisu livadskog meda, dunje i kruške, cveta narandže i kore limuna. Ima plemenit i slojevit karakter. U ustima je sočno, fine voćne svežine, sa završnicom orašastog karaktera, i malo bademaste gorčine. Livia se najbolje slaže uz karpaćo od ribe, tempuru, i salatu od hobotnice. 

Share

Najnovije vesti


Davide Fornasijero održao masterclass našim barmenima

CAMPARI MASTERCLASS I NEZABORAVNA ŽURKA U SRCU BEOGRADA

Svetski poznati barmen Davide Fornasijero održao masterclass našim barmenima u okviru Campari Unlock the Unexpected žurke



Strauss Adriatic – Takmičenje „Master of coffee 2019“

Biti barista znači biti vrhunski poznavalac kafe, ali biti najbolji među onima kojima su kafa i napici od kafe i posao i strast predstavlja veliki uspeh



Prvi srpski zeleni hotel

Hotel Zlatibor Mona je prvi srpski hotelski brend koji je nagrađen međunarodnim eko-sertifikatom “Zeleni ključ”. Reč je o vodećem standardu izvrsnosti u oblasti ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turizmu.



Pane e vino

U Westu 65, na Novom Beogradu, smešten je mediteranski restoran Pane e vino. Poznat je po svom kvalitetu hrane i usluge i po tome što je jedan od retkih prestoničkih ugostiteljskih objekata u kojima može da se uživa u ukusu hrane bez duvanskog...



Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju.