Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Predstavljena vinska tradicija Kalabrije, Kampanije, Pulje i Sicilije

 

Kompanija Metro Cash&Carry Srbija u saradnji sa Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), u okviru manifestacije „Dani vina sa Juga Italije“, organizovala je stručnu degustaciju posebno odabranih etiketa iz italijanskih regija, Kampanije, Kalabrije, Pulje i Sicilije, kao i uparivanje ovih visoko-kvalitetnih vina sa odgovarajućom hranom. 

Kroz vinsku kartu, sve prisutne je vodio Igor Luković, predsednik UO Udruženja somelijera Srbije, dok je Uroš Urošević, kuvar i rukovodilac Metro HoReCa centra na najbolji način predstavio slaganje hrane i vina, kreirajući ukuse koji u harmoniji sa vinom daju najbolji doživljaj.   

Prisutnima se obratio i Giovanni Mafodda, direktor kancelarije Agencije ICE u Srbiji i zahvalio trgovinskom lancu Metro Cash&Carry Srbija na visokoj profesionalnosti i spremnosti da u svom prestižnom HoReCa Centru u Beogradu predstavi bogatu tradiciju vina sa Juga Italije, koja iz godine u godinu dostižu sve viši nivo kvaliteta i čija potražnja na međunarodnom tržištu beleži sve veći rast.

Poznato je da Italijani gaje veliku strast prema hrani, kao i da svojom umetnošću u pravljenju vina ova zemlja odavno zadivljuje ceo svet. Italija ima 20 vinskih regiona i odlične preduslove za uzgoj grožđa, a o njihovoj posvećenosti i ljubavi prema vinu govori podatak da čak 30 odsto ukupne svetske proizvodnje potiče upravo iz ove mediteranske zemlje. 

- Italijanska vina sa razlogom su najtraženija uvozna vina u Srbiji. Italija je najveći proizvođač vina na svetu, sa velikim diverzitetom sorti i podneblja u različitim regijama. To italijanska vina čini uzbudljvim za otkrivanje. Duga tradicija garantuje upečatljiv kvalitet, a velika proizvodnja vrlo konkurente cene, za šta su vina sa italijanskog juga posebno dobar primer. Tu uvek možete da računate na dobar odnos cene i kvaliteta koji dobijate. Posebno je uživanje upariti tako autentična i karakterna vina sa vrhunski osmišljenim zalogajima, što smo danas imali prilike da iskusimo - rekao je ovom prilikom Igor Luković, predsednik UO Udruženja somelijera Srbije.

Kada je u pitanju slaganje vina i hrane, to je za Italijane posebna umetnost. Primer je vino Livia Antica Fiano di Avelino 2015, jedna od etiketa koja je predstavljena na degustaciji. 

Ovo vino je specifično po mirisu livadskog meda, dunje i kruške, cveta narandže i kore limuna. Ima plemenit i slojevit karakter. U ustima je sočno, fine voćne svežine, sa završnicom orašastog karaktera, i malo bademaste gorčine. Livia se najbolje slaže uz karpaćo od ribe, tempuru, i salatu od hobotnice. 

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...