Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Hrana: 8 najvećih trendova u 2017.

Magazin Whole Foods, objavio je svoja predviđanja za najveće trendove koji će dominirati u industriji hrane, predstojeće godine. Eksperti koji su radili listu, zaduženi su za praćenje potrošačkog ponašanja i kupovinu hrane. Oni su indentifikovali ovih osam trendova:

Prirodni tonici

Tonici napravljeni od različitog lekovitog bilja imaju korene u alternativnoj medicini, a steći će veliku popularnost u 2017. godini. Najpopularniji sastojci trenutno su bosiljak, kurkuma, jabukovo sirće i slično.

Proizvodi od kokosa

Jedan od najpopularnijih sastojaka u namirnicama u 2017. godini je kokos. Tortilje sa dodatkom kokosa, zaslađivači na bazi kokosa i kokosov čips biće među najpopularnijim proizvodima.

Ljubičasta hrana

Hrana ljubičaste boje, uključujući ljubičasti karfiol, krompir, kukuruz i asparagus, postaju mejnstrim naredne godine.

Nusproizvodi

Kompanije nalaze bolji način za iskorišćenje otpada. Bilo da je u pitanju ostatak pri proizvodnji grčkog jogurta, piva ili bilo kog drugog proizvoda, sada se pronalaze novi načini za iskorišćenje svih tih viškova pri proizvodnji. Tako na primer firma Eco Olea koristi vodu koja je ostatak nakon proizvodnje maslinovog ulja, za novu liniju sredstava za čišćenje.

Kreativni začini

Očekuje se sve veća potražnja za tahinijem od crnog susama, habanero džemom, melasom od narandže, pireom od crnog belog luka, džemom od šljiva sa čia semenkama, sosem od cvekle i slično. 

Alternativna pasta

Sve je više onih koji se umesto za klasičnu testeninu odlučuju za zamensku pastu, koja se pravi od biljnih sastojaka. Ovakva pasta pravi se od kinoe, sočiva, spiralizovanog povrća i morskih algi.

Jela za pripremu u rerni

Sveža jela koja su brzo gotova je ono što će se tražiti i naredne godine. Već oljušteno i naseckano povrće, zdrava pasta i sočivo, način su da se brzo i lako dođe do kuvanog i zdravog jela.

Japanska hrana

Ponzu, miso, Mirin, susamovo ulje, alge, kiseli krastavci u japanskom stilu i sirće od šljive, japanske su namirnice za kojima sad vlada pomama širom sveta.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...