Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Hrana: 8 najvećih trendova u 2017.

Magazin Whole Foods, objavio je svoja predviđanja za najveće trendove koji će dominirati u industriji hrane, predstojeće godine. Eksperti koji su radili listu, zaduženi su za praćenje potrošačkog ponašanja i kupovinu hrane. Oni su indentifikovali ovih osam trendova:

Prirodni tonici

Tonici napravljeni od različitog lekovitog bilja imaju korene u alternativnoj medicini, a steći će veliku popularnost u 2017. godini. Najpopularniji sastojci trenutno su bosiljak, kurkuma, jabukovo sirće i slično.

Proizvodi od kokosa

Jedan od najpopularnijih sastojaka u namirnicama u 2017. godini je kokos. Tortilje sa dodatkom kokosa, zaslađivači na bazi kokosa i kokosov čips biće među najpopularnijim proizvodima.

Ljubičasta hrana

Hrana ljubičaste boje, uključujući ljubičasti karfiol, krompir, kukuruz i asparagus, postaju mejnstrim naredne godine.

Nusproizvodi

Kompanije nalaze bolji način za iskorišćenje otpada. Bilo da je u pitanju ostatak pri proizvodnji grčkog jogurta, piva ili bilo kog drugog proizvoda, sada se pronalaze novi načini za iskorišćenje svih tih viškova pri proizvodnji. Tako na primer firma Eco Olea koristi vodu koja je ostatak nakon proizvodnje maslinovog ulja, za novu liniju sredstava za čišćenje.

Kreativni začini

Očekuje se sve veća potražnja za tahinijem od crnog susama, habanero džemom, melasom od narandže, pireom od crnog belog luka, džemom od šljiva sa čia semenkama, sosem od cvekle i slično. 

Alternativna pasta

Sve je više onih koji se umesto za klasičnu testeninu odlučuju za zamensku pastu, koja se pravi od biljnih sastojaka. Ovakva pasta pravi se od kinoe, sočiva, spiralizovanog povrća i morskih algi.

Jela za pripremu u rerni

Sveža jela koja su brzo gotova je ono što će se tražiti i naredne godine. Već oljušteno i naseckano povrće, zdrava pasta i sočivo, način su da se brzo i lako dođe do kuvanog i zdravog jela.

Japanska hrana

Ponzu, miso, Mirin, susamovo ulje, alge, kiseli krastavci u japanskom stilu i sirće od šljive, japanske su namirnice za kojima sad vlada pomama širom sveta.

Share

Najnovije vesti


Beyond Burger – mnogo više od običnog burgera

Ljubitelji burgera u Srbiji imaće uskoro priliku da isprobaju svetski hit – Beyond Burger. Šta čini Beyond Burger prepoznatljivim, ali istovremeno i potpuno drugačijim gastronomskim užitkom, pokazala je današnja ekskluzivna degustacija u METRO...



Gazda Cvetko

Piše: Jovan Mrđenović

Gazda Cvetko Jovanović bio je izuzetan čovek i ugledan ugostitelj, vredan i poštovan. Kraj u kome se nalazila njegova kafana Vračarsko polje Beograđani i danas zovu „kod Cvetka”



150 godina Staropramena

Staropramen na Street food festivalu nastavlja da niže nezaboravne momente



Spremite džezve!

Novo Jacobs zadovoljstvo za sve ljubitelje tradicionalne kafe



Kafom do stihova vrednih milion dinara za GAK Narodni front

Vodeća bečka kompanija za preradu kafe, Julius Meinl, 21. marta obeležila je  Svetski dan poezije i organizovala, sada već tradicionalnu, akciju „Plati kafu stihom“, u kojoj ljubitelji kafe imaju priliku da umesto novca račun plate stihovima....