Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Hrana: 8 najvećih trendova u 2017.

Magazin Whole Foods, objavio je svoja predviđanja za najveće trendove koji će dominirati u industriji hrane, predstojeće godine. Eksperti koji su radili listu, zaduženi su za praćenje potrošačkog ponašanja i kupovinu hrane. Oni su indentifikovali ovih osam trendova:

Prirodni tonici

Tonici napravljeni od različitog lekovitog bilja imaju korene u alternativnoj medicini, a steći će veliku popularnost u 2017. godini. Najpopularniji sastojci trenutno su bosiljak, kurkuma, jabukovo sirće i slično.

Proizvodi od kokosa

Jedan od najpopularnijih sastojaka u namirnicama u 2017. godini je kokos. Tortilje sa dodatkom kokosa, zaslađivači na bazi kokosa i kokosov čips biće među najpopularnijim proizvodima.

Ljubičasta hrana

Hrana ljubičaste boje, uključujući ljubičasti karfiol, krompir, kukuruz i asparagus, postaju mejnstrim naredne godine.

Nusproizvodi

Kompanije nalaze bolji način za iskorišćenje otpada. Bilo da je u pitanju ostatak pri proizvodnji grčkog jogurta, piva ili bilo kog drugog proizvoda, sada se pronalaze novi načini za iskorišćenje svih tih viškova pri proizvodnji. Tako na primer firma Eco Olea koristi vodu koja je ostatak nakon proizvodnje maslinovog ulja, za novu liniju sredstava za čišćenje.

Kreativni začini

Očekuje se sve veća potražnja za tahinijem od crnog susama, habanero džemom, melasom od narandže, pireom od crnog belog luka, džemom od šljiva sa čia semenkama, sosem od cvekle i slično. 

Alternativna pasta

Sve je više onih koji se umesto za klasičnu testeninu odlučuju za zamensku pastu, koja se pravi od biljnih sastojaka. Ovakva pasta pravi se od kinoe, sočiva, spiralizovanog povrća i morskih algi.

Jela za pripremu u rerni

Sveža jela koja su brzo gotova je ono što će se tražiti i naredne godine. Već oljušteno i naseckano povrće, zdrava pasta i sočivo, način su da se brzo i lako dođe do kuvanog i zdravog jela.

Japanska hrana

Ponzu, miso, Mirin, susamovo ulje, alge, kiseli krastavci u japanskom stilu i sirće od šljive, japanske su namirnice za kojima sad vlada pomama širom sveta.

Share

Najnovije vesti


Meksikanci napravili najduži hot-dog na svetu

Meksiko je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su tamošnji kuvari napravili najduži hot-dog na svetu, 1.417 metara poznatog sendviča s kobasicom. Ta zemlja je oborila prethodni rekord koji je držao Japan s hot-dogom dužine 325,56 metara.



PepsiCo predstavio preduzetnike koji su deo Nutrition Greenhouse inkubatora

Kompanija PepsiCo je predstavila 10 preduzetnika koji će biti deo druge generacije Nutrition Greenhouse inkubatorskog programa, kreiranog sa ciljem da neguje rast i razvoj brendova u nastajanju, a koji su usresređeni na zdravu ishranu i način...



Restoran Carska ohota izgoreo jutros

Na Adi Huji nešto posle četiri časa u potpunosti je izgoreo restoran Carska ohota. Srećom povređenih nije bilo.



Francuski chef Žoel Robušon preminuo

Žoel Robušon, slavni francuski chef, koji se u jednom trenutku imao više od 30 Mišlenovih zvezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je juče u svom domu u Ženevi u 73. godini. 



Jedinstveni svet porcelana

 U restoranu Iris New Balcan Cuisin, predstavljeno je čuveno italijansko Tognana posuđe. Prezentaciju noviteta za 2018. godinu održao je direktor HoReCa sektora u Tognana Porcellanes s.p.a. Marco Marocchi