Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Dan mladog portugizera

 

I ove godine na početku novosadske Zmaj Jovine ulice, 17. novembra će svi zainteresovani biti u prilici da besplatno degustiraju mlado vino iz Mačkovog podruma. Prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru, kada se to čini i svuda u svetu. To je dan kada se slavi mlado vino na svim meridijanima. Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada, govorili su osnivač izdavačke kuće „Prometej“, Zoran Kolundžija, izvršna direktorka Mačkovog podruma Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

- Svečano ćemo otvoriti prvo bure portugizera svatovca, a degustaciju će pratiti bogat program – sremački tamburaši, folklorni i tango plesači a uz to ćemo proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji Mačkov podrum organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga – izjavila je Đurđica Jojić. 

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije Mačkov podrum, Sava Jojić kazao je da je portugizer vino koje je nekad bilo vrlo zastupljeno na fruškogorskom vinogorju.

- U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu.

Mlado vino se pravi posebnom tehnologijom, karbonskom maceracijom, i iako smo za sada jedini, čuli smo da ima vinara u Banatu koji se spremaju iduće godine da se upuste u proizvodnju mladog vina. Kad bi nas bilo više, i odjek i naš trud na unapređenju vinske kulture bi bio veći. 

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...