Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Dan mladog portugizera

 

I ove godine na početku novosadske Zmaj Jovine ulice, 17. novembra će svi zainteresovani biti u prilici da besplatno degustiraju mlado vino iz Mačkovog podruma. Prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru, kada se to čini i svuda u svetu. To je dan kada se slavi mlado vino na svim meridijanima. Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada, govorili su osnivač izdavačke kuće „Prometej“, Zoran Kolundžija, izvršna direktorka Mačkovog podruma Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

- Svečano ćemo otvoriti prvo bure portugizera svatovca, a degustaciju će pratiti bogat program – sremački tamburaši, folklorni i tango plesači a uz to ćemo proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji Mačkov podrum organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga – izjavila je Đurđica Jojić. 

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije Mačkov podrum, Sava Jojić kazao je da je portugizer vino koje je nekad bilo vrlo zastupljeno na fruškogorskom vinogorju.

- U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu.

Mlado vino se pravi posebnom tehnologijom, karbonskom maceracijom, i iako smo za sada jedini, čuli smo da ima vinara u Banatu koji se spremaju iduće godine da se upuste u proizvodnju mladog vina. Kad bi nas bilo više, i odjek i naš trud na unapređenju vinske kulture bi bio veći. 

Share