Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  U 2017. novo poskupljenje cigareta i alkohola

Ako je suditi po zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine. U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi akcizna politika za ovu robu trebalo da se uskladi sa standardima EU.

-Ukoliko se dosledno budu sledila uputstva Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Drugim rečima, sadašnja akciza na srpsku šljivovicu koja iznosi 124 dinara, biće 316 dinara, koliko se plaća i na litar uvoznog viskija. Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Briselu- rečeno je u Vladi.

Takođe su dodali da je zbog ovako čvrstog stava gotovo izvesno da će morati da se menja akcizna politika za domaću rakiju, ali i cigarete.

-Za razliku od rakije gde bi trebalo da udar bude drastičan, kod povećanja akciza na cigarete će se ići postupno jer će se izraditi akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama. Treba da se zna da u Srbiji se na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza. Specifična trenutno iznosi 58,5 dinara po pakli a progresivna je 33 odsto na maloprodajnu cenu – objašnjavaju u Vladi.

Ove nepopularne mere uslov za otvaranje poglavlja 16 i 29. Iz Ministarstva finansija indirektno je potvrđeno da će do promena u akciznoj politici doći.

- Plan je da se izmene koje se odnose na oporezivanje akcizom alkoholnih pića u skladu sa standardima EU, izvrše kroz izmene i dopune Zakona o akcizama. Imajući u vidu da su postojeća zakonska rešenja koja uređuju oporezivanje alkoholnih pića uređena na drugačiji način u odnosu na onaj koji predviđa standard EU, neophodno je opredeliti rok u kojem bi se predmetna rešenja adekvatno implementirala - navode u Ministarstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Blic

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...