Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  U 2017. novo poskupljenje cigareta i alkohola

Ako je suditi po zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine. U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi akcizna politika za ovu robu trebalo da se uskladi sa standardima EU.

-Ukoliko se dosledno budu sledila uputstva Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Drugim rečima, sadašnja akciza na srpsku šljivovicu koja iznosi 124 dinara, biće 316 dinara, koliko se plaća i na litar uvoznog viskija. Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Briselu- rečeno je u Vladi.

Takođe su dodali da je zbog ovako čvrstog stava gotovo izvesno da će morati da se menja akcizna politika za domaću rakiju, ali i cigarete.

-Za razliku od rakije gde bi trebalo da udar bude drastičan, kod povećanja akciza na cigarete će se ići postupno jer će se izraditi akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama. Treba da se zna da u Srbiji se na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza. Specifična trenutno iznosi 58,5 dinara po pakli a progresivna je 33 odsto na maloprodajnu cenu – objašnjavaju u Vladi.

Ove nepopularne mere uslov za otvaranje poglavlja 16 i 29. Iz Ministarstva finansija indirektno je potvrđeno da će do promena u akciznoj politici doći.

- Plan je da se izmene koje se odnose na oporezivanje akcizom alkoholnih pića u skladu sa standardima EU, izvrše kroz izmene i dopune Zakona o akcizama. Imajući u vidu da su postojeća zakonska rešenja koja uređuju oporezivanje alkoholnih pića uređena na drugačiji način u odnosu na onaj koji predviđa standard EU, neophodno je opredeliti rok u kojem bi se predmetna rešenja adekvatno implementirala - navode u Ministarstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Blic

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...