Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Istorijski uspeh mladih srpskih kuvara

 

Mladi kuvari iz Junior Chefs Cluba osvojili su bronzanu medalju na Kulinarskoj Olimpijadi u Nemačkoj u kategoriji regionalnih timova. Ovo je prvo odličje za Srbiju u istoriji Kulinarskih Olimpijskih igara koje se održavaju još od 1900. godine. Ovogodišnja, 24. kulinarska olimpijada, održana je od 22. do 24. oktobra 2016. gradu Erfurtu, u Nemačkoj. Bronzanu medalju na najprestižnijem kulinarskom takmičenju je za Srbiju osvojio tim kuvara, među kojima su: Aleksandar Tomić, Jovan Mijušković, Aleksandra Sarić, Teodora Kosorić, Stefan Živković na čelu sa trenerima Aleksandrom Ilićem i Nikolom Biševcem. Prošireni sastav kulinarskog tima Junior Chef Cluba, sačinjavali su mladi kuvari iz B tima u svojstvu asistenata, kojima je ovo bio prvi nastup na ovakvom takmičenju, pre nego što naslede mesto u A timu. Među njima su se našli Jovan Tomovic, Uroš Bolić, Željko Todić, Marko Komadina, Aleksa Sušić, Milica Jokić i Filip Kovačević.

- Serbian Juniors Chefs Club se pripremao za ovo takmičenje četiri godine, tačnije, od prethodne olimpijade, dok su aktivni treninzi odžavani u poslednjih godinu dana. Juniorski tim kuvara prošao je približno 480 sati aktivnog kuvanja i treniranja. Mladi kulinari su zajedno sa svojim instruktorima i mentorima, sve treninge i pripreme obavljali u Metro Horeca Centru u Beogradu. Pripreme su bile veoma zahtevne i složene, ali je i ostvaren uspeh koji opravdava uloženo vreme, trud, znanje i novac - izjavio je Aleksandar Ilić, kapiten tima Juniorskog kluba kuvara.

Share