Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  260 godina postojanja Apatinske pivare

Povodom obeležavanja 260 godina postojanja Apatinske pivare, otvoreno je Postrojenje za preradu otpadnih voda. Investicijom vrednom više od 11 miliona evra, dugoročno će biti rešeno odvođenje i tretman otpadnih voda u pivari.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, mnogobrojne zvanice i predstavnici medija. Simboličnim presecanjem vrpce, Ministar privrede Goran Knežević i Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, njegova ekselencija Kajl Rendolf Skot ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, njegova ekselencija Filip Pinington, ambasador Kanade u Republici Srbiji i generalni direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević, pustili su u rad Postrojenje za preradu otpadnih voda.  

Ministar privrede, Goran Knežević, obratio se prisutnima i istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva politike Vlade Republike Srbije privredni rast, i da su za ostvarivanje tog rasta potrebni su jaki, veliki i snažni investitori i naravno razvoj malih i srednjih preduzeća, koji uz velike investitore mogu da konstruišu jednu dobru mrežu kooperanata i dobavljača. 

-Tek nakon toga možemo očekivati da ispunimo naš željeni cilj, a to je rast društvenog bruto proizvoda od tri i više procenata u narednom periodu. Država će učiniti sve da napravi najbolji mogući ambijent i da obezbedi uslove koji će biti najkonkurentniji za dovođenje investitora. Sa druge strane, radićemo na razvoju našeg privrednog ambijenta: na infrastrukturi, na seči propisa, odnosno donošenju zakona koji će omogućiti da u našem pravnom sistemu svi budu bezbedni. Sve to doprineće da dođemo do što većeg poverenja naših investitora i želim da im se zahvalim, jer očigledno da Srbija vodi dobru politiku, i da investivcije kao što je ova danas dodatno učvršćuju poverenje koje Srbija ima kod investitora - izjavio je Knežević.

Generalni direktor pivare, Dragan Radivojević, rekao je da ova investicija predstavlja trajnu opredeljenost kompanije da ulaže u zajednicu u kojoj posluje. 

-U cilju očuvanja životne sredine, kojoj smo kao društveno-odgovorna kompanija izuzetno posvećeni, posebno mi je zadovoljstvo što smo došli do trenutka kada prirodi možemo da vratimo potpuno čistu vodu koju koristimo u našem proizvodnom procesu, a da istovremeno dobijamo i koristimo obnovljiv izvor energije - biogas, kojim smo smanjili zavisnost od snabdevanja prirodnim gasom i do 7 odsto – rekao je Radivojević.

Na celoldnevnoj manifestaciji koja je ovim povodom organizovana na gradskom trgu posetioci su mogli da uživaju u izložbi radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti na temu reciklaže, da se upoznaju sa istorijatom Apatinske pivare, da učestvuju u reciklažnom triatlonu, aktvnostima vezanim za akciju Kad pijem ne vozim, oprobaju se u limbo plesu kod velikog Jelena, prošetaju centrom grada i upoznaju se sa tradicionalnim zanatima, rukotvorinama, ali i probaju specijalitete Apatina. 

Share